Læge Amani Meaidi har forsket i hormonel prævention og undersøgt, hvilken hormonspiral der forårsager flest graviditeter uden for livmoderen.
Står du overfor at skulle vælge, hvilken hormonspiral du skal have, så er der i dag tre forskellige valgmuligheder.
De hedder Mirena, Jaydess og Kyleena.
Mirena er den første spiral, der kom på markedet i 90’erne.
Først i 2013 kom Jaydess, som var både mindre og indeholdt langt mindre hormon.
I 2017 kom den foreløbigt sidste, Kyleena, til verden. Den har samme størrelse som den mindste spiral, Jaydess, men indeholder mere hormon end Jaydess – og mindre hormon end den første spiral, Mirena.
De to spiraler med mest hormon – Mirena og Kyleena – kan du have i fem år, hvorimod Jaydess med mindst hormon holder i tre år.
Så hvilken en skal man vælge?
Amani Meaidi er læge og forsker i bivirkningerne ved hormonel prævention som for eksempel spiralen, og på baggrund af sin forskning anbefaler hun Kyleena fra 2017.
Da den kom på markedet, undrede hun sig: Hvorfor indeholdt den nye spiral flere hormoner end dens forgænger?
Hun gav sig i kast med at undersøge forskellene mellem de to lavdosisspiraler, Jaydess og Kyleena. Og selvom spiralerne langt hen ad vejen har samme effekt, fandt hun en væsentlig forskel på dem, når det kommer til sikkerheden.
Syv kvinder ud af 10.000 blev gravide uden for livmoderen, mens de var på hormonspiralen med næstmindst hormon, Kyleena. Og 16 kvinder blev gravide uden for livmoderen på hormonspiralen med mindst hormon, Jaydess.
Jaydess forårsagede altså omkring ni flere graviditeter uden for livmoderen sammenlignet med Kyleena blandt de 10.000 kvinder.
“Ud fra mine fund bør man ikke bruge hormonspiralen med mindst hormon i. Der er ingen evidens for, at den skulle have en fordel. Bruger man den, så har man en øget risiko for graviditet uden for livmoderen, end hvis man bruger den med næstmindst hormon i,” siger Amani Meaidi.
I lang tid har Jaydess, spiralen med mindst hormon i, ellers været velset, fordi den netop indeholdt mindre hormon.
De tre spiraler
Mirena kom på markedet i 90’erne. Den indeholder mest hormon og har en større størrelse, end de spiraler, der senere er kommet på markedet. Mirena kan holde i fem år.
Jaydess er fra 2013, og den er mindre i størrelse og indeholder langt mindre hormon end sin forgænger. Den holder i tre år grundet sin lavere dose af hormon.
Kyleena er den nyeste af spiralerne på markedet. Den kom i 2017 og har samme størrelse som Jaydess, men indeholder mere hormon end Jaydess – og mindre hormon end Mirena. Kyleena kan du have i fem år.
“De to lavdosisspiraler påvirker ens humør lige meget. Der er ikke nogen fordel ved at vælge den med mindst hormon i, for forskningen viser ikke, at der er en forskel, når vi kigger på de to lavdosisspiralers påvirkning af kroppen.”
Flere og flere kvinder, særligt yngre kvinder, er begyndt at bruge spiral, siden lavdosisspiralen kom på markedet.
“Hormonspiralen med næstmindst hormon er så småt begyndt at overtage markedet. Men hvert år er der gennemsnitligt omkring 5.000 danske kvinder, der køber den hormonspiral med mindst hormon i. Min bekymring er, at det primært er yngre kvinder i alderen 15 til 19 år, der køber den, og det er den gruppe, som er mest fertile.”
Den forhøjede risiko for en graviditet uden for livmoderen burde ifølge Amani Meaidi gøre, at læger bør anbefale spiralen med næstmindst hormon i, for selvom det er en sjælden bivirkning, er det en meget alvorlig bivirkning.
Bliver man gravid uden for livmoderen, vil graviditeten primært sætte sig i æggelederen. Hvis man ikke opdager det i tide, så vil graviditeten vokse, og det kan få æggelederen til at briste. Det fører til indre blødninger, og det er en livsfarlig tilstand. Man kan også risikere, at det påvirker ens fertilitet.
Langt de fleste tilfælde i Danmark bliver dog opdaget i tide, fordi gravide kvinder bliver fulgt i sundhedssystemet i løbet af graviditeten, fortæller Amani Meaidi.
Men er man på den hormonspiral med mindst hormon, er der ikke grund til at være nervøs.
“Jeg synes ikke, at kvinder skal blive alt for forskrækkede over det. Har de den med mindst hormon i og er tilfredse med den, så skal de beholde den de tre år, den holder. Men skal de have en ny, så synes jeg helt sikkert, at de skal vælge den med næstmindst hormon i,” siger Amani Meaidi.
Amani Meaidi er en del af The Safe Choice, som er et forskningssamarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse, Københavns Universitet og Hillerød Hospital. De har netop fået 6,5 mio. kr. til at kortlægge bivirkninger ved hormonel prævention.
Ambitionen er at udvikle digitale værktøjer til kvinder, der kan hjælpe dem med at vælge den prævention, som er bedst og sikrest for dem.
Denne artikel blev oprindeligt delt på Femina Update