Karriere

Lasse Hyllested er én ud af tre mandlige jordemoderstuderende i Danmark: “Jeg udlever min barndomsdrøm”

- 07/07/2023

Vi har talt med fire mænd og kvinder, der arbejder i en profession, der er domineret af det modsatte køn. Her kan du møde Lasse Hyllested, som er én ud af blot tre mandlige jordemoderstuderende i Danmark.

Lasse Hyllested er én af blot tre mandlige jordemoderstuderende, og kigger han rundt på fødegangene, vælter det ikke med mandlige rollemodeller, han kan spejle sig i. For ham har det betydet, at han har udtænkt sine egne måder at gøre dele af arbejdet på.

Her fortæller Lasse Hyllested om at være i en profession, der er domineret af det modsatte køn.

Min mormor, Jytte Aa. Møller, inspirerede mig til at blive jordemoder. Hun arbejdede selv med det hele sit liv og var lidt af en legende inden for faget. Det var hun blandt andet fordi, hun var med til at genetablere hjemmefødsler, der ellers var ved at gå af mode tilbage i 1970’erne. Hun er et af de sejeste mennesker, jeg har kendt.

Min mormor var typen, der aldrig stoppede med at lære, og det var hende, der underviste mig i kunst og kultur, i at bruge en computer og fortalte mig om Facebook og sociale medier, da det blev en ting. Hun gik aldrig i stå, men blev visere med alderen, og det beundrer jeg hende for.

Og så skal mit valg af karrierevej måske også findes i, at jeg som tre- eller fireårig opdagede, at jeg aldrig selv ville være i stand til at føde børn. Jeg blev så ked af det, og mine forældre snakker stadig om, hvordan jeg var helt slukøret i et par uger. I et forsøg på at opmuntre mig, købte de en masse bøger om graviditeten, som jeg gravede mig ned i. Der gik det virkelig op for mig, hvor magisk det at få børn er. Bare det, at kvindekroppen er i stand til det, er i sig selv et mirakel. Nu er jeg kommet mig over min fase med selv at ville føde børn, men på fødegangene er jeg fuld af beundring.

Læs ogå

Auktionarius Alexa Bruun Rasmussen: “Man ville hellere tale med en mand, fordi det handlede om penge. Det er derfor, jeg ofte går i jakkesæt”

På første skoledag på jordemoderstudiet, blev jeg fortalt, at jeg var den første mandlige studerende på skolen siden 1984. Jeg vidste godt, at der var et fåtal af mandlige jordemødre, men det var alligevel lidt intimiderende at få at vide. Jeg kan huske, at jeg tænkte, at jeg måske ville blive set som repræsentant, og der ville blive lagt ekstrameget mærke til, hvad jeg gjorde.

I løbet af mit første semester tænkte jeg meget over, hvordan de kvindelige jordemødre håndterede visse situationer, og hvorvidt jeg kunne gøre det på samme måde. Ville nogle ting virke anderledes, når det kom fra mig? Min kontaktjordemor nævnte blandt andet, at når jeg skal foretage en vaginal eksploration, skal jeg være ekstra opmærksom på, at jeg har fået tilladelse og ikke bare foretage den pr. automatik, som andre jordemødre nogle gange gør. I sådanne situationer sørger jeg altid for at spørge en ekstra gang, så jeg er sikker på, at den fødende er helt okay med det.

“Fødsler er en fantastisk blanding af en meget powerful og sårbar situation.”

Generelt tænker jeg, at jeg på nogle områder må finde min egen vej som jordemoder. Lad os sige at et par småskændes under fødslen. Det er meget normalt, og i sådan en situation skal jordemoderen mægle mellem parret. Der er jeg virkelig opmærksom på at fremstå neutral. Manden må naturligvis ikke føle sig tilsidesat af en anden mand, og samtidig må kvinden ikke føle, at jeg tager mandens parti, og vi rotter os sammen, når hun er i en sårbar position. Fødsler er en fantastisk blanding af en meget powerful og sårbar situation. Jeg har endnu ikke oplevet et problem, og i sidste ende er det hele måske bare i mit hoved, men jeg ville nogle gange ønske, at jeg havde en mandlig rollemodel, jeg kunne spejle mig i og vidensudveksle med.

Fødsler er stadigvæk en fuldstændig magisk ting for mig. Og mange jordemødre fortæller, hvordan det også stadig er et mirakel for dem, selv om de har haft en lang karriere. Det magiske kan være den fødendes attitude. Men det kan også være uforudsigeligheden i en fødsel. Uanset hvor vant man bliver til arbejdet, så er kvinder dybt forskellige, og selv om man trækker på sin erfaring og forestiller sig, at det går på en måde, kan man stadig blive overrasket.

Vi er for tiden tre mandlige jordemoderstuderende fordelt rundt i landet. Vi søgte ind uafhængigt af hinanden, og det er første gang siden 70’erne og 80’erne, at der har været så mange. Jeg plejer at lave sjov med, at vi er en del af den anden bølge af mandlige jordemødre.

“Egentlig tror jeg ikke, at så mange mænd overhovedet tænker over, at det er en mulighed at blive jordemoder.”

Jeg møder ikke så mange fordomme. Men folk er tit overrasket over, at mænd kan blive jordemoder, og spørger, hvorfor jeg overhovedet vil det. Egentlig tror jeg ikke, at så mange mænd overhovedet tænker over, at det er en mulighed at blive jordemoder. De bliver ikke præsenteret for det i skolen. Måske er der også nogle unge mænd, der ikke har lyst til at have en kønnet titel. Det er jeg ligeglad med. Jordemoder er et fint og smukt ord – og en beskyttet titel.

Til gengæld har jeg fået rigtig mange positive reaktioner. Folk kigger en ekstra gang, når jeg kommer ind og synes, det er fedt. Mit køn kan også være en styrke, fordi folk tit er nysgerrige på mig og åbner op. Det kan være en god icebreaker, og man kommer måske hurtigere ind på de fødende, når man skal have samtaler med dem.

Da jeg var i praktik på Rigshospitalet, stod jeg ofte i elevatoren op til fødegangen og dansede for mig selv og tænkte: “yes, tænk at jeg får lov til det her”. Hvor mange får lov til at forfølge deres barndomsdrømme? Jeg er virkelig heldig.

Jeg nåede heldigvis at fortælle min mormor, at jeg ville søge ind på jordemoderuddannelsen, og inden hun døde, nåede hun at prale lidt til sine veninder og gamle kollegaer. Hun lavede en del forskning i jordemoderfaget, som hun ikke fik færdiggjort, og da hun døde, fik jeg sat det hele til side. Jeg har tænkt mig at dykke ned i det på et tidspunkt. På samme måde kunne jeg også godt tænke mig at arbejde med at udbrede hjemmefødsler, som hun gjorde. Og så ville det være fedt, hvis jeg kunne inspirere nogle andre til at blive jordemødre: mænd eller kvinder. Det handler mere om mennesket og deres empati og faglighed end kønnet.

Lyt til ELLEs podcast ‘Klædt På’, som er din månedlige podcast om tendenser, strømninger og insiderviden fra modens verden med Mads Emil Grove Møller som vært.