Livet viser sig lige nu fra sin bekostelige side, og det er en oplagt anledning til at vende blikket indad og gå sit forbrug igennem med et kritisk blik. Både for at spare penge nu og her og for at få styr på økonomien til fremtiden. Men hvordan griber man det hele an? Læs med i denne artikel, hvor forbrugerøkonom hos Nordea Ida Moesby giver os sine bedste råd til et sundt forbrug.
Du kender det sikkert. Ubehaget ved at tjekke bankkontoen efter en periode med lidt for meget forbrug og lidt for længe til næste lønudbetaling. Netop dén følelse oplever du sikkert lige nu, bare med den forskel, at pengene går til de faste udgifter, der hele tiden bliver dyrere. Vi snakker både om rekordhøje elpriser, forudsigelser om en kold vinter og stigende renter.
Den økonomiske situation og usikkerheden om fremtiden kan være svær at forholde sig til. For hvordan kan man nogensinde opnå et sundt økonomisk fundament, når en tur i supermarkedet bliver dyrere og dyrere?
Vi befinder os i en tid, hvor inflationen er høj, og når det sker, bliver vores penge mindre værd. Situationen rammer nogle hårdere end andre, men fælles for alle er, at livet lige nu bliver dyrere og dyrere at leve. Men selvom økonomien er uforudsigelig, er det aldrig en god strategi at gå i panik. Tværtimod bør du holde hovedet koldt og tage fat, hvor du selv kan gøre noget – nemlig i dit eget forbrug.
Ida Moesby er forbrugerøkonom hos Nordea, og ifølge hende er særligt én ting vigtig at huske på, når man gennemgår sit budget.
”Nogle har både benzinbil og gasfyr og mærker meget til krisen, mens andre har fjernvarme og slipper billigere. Men uanset hvordan din situation er, handler det fornuftige forbrug om prioriteringer,” forklarer hun:
”Det kan være helt fint at købe dyr naturvin eller take-away kaffe; det skal bare være et aktivt valg. Hvis du kun bruger penge på det, du virkelig vil have, har du et godt udgangspunkt.”
Der er ingen tvivl om, at vi befinder os i en svær økonomisk tid, men ifølge Ida Moesby kan du med simple huskeregler sikre dig, at dine udgifter ikke løber mere løbsk end højest nødvendigt. Herunder giver hun sine bedste råd til at spotte det unødvendige forbrug.
Få et overblik
Dan dig et overblik over din økonomi. Hvad kommer ind hver måned, og hvor meget bruger du på faste udgifter? Friheden ligger faktisk i kontrollen, hvilket kan lyde lidt arbitrært, men for at vide, hvor du kan spare penge, er overblikket vigtigt. Læg eventuelt et budget, som får sat tingene i system. Er du i tvivl om, hvordan du skal få overblik over økonomien, kan du få en masse tips og tricks i Nordeas guide til at få styr på økonomien.
Billigst er ikke altid bedst
Det er generelt en god idé at overveje køb, særligt hvis det er løbende udgifter. Det kan godt være, at streamingtjenesten kun koster 100 kr. om måneden, men på et år er det 1200 kr. Det er mange penge, særligt hvis du har fem-seks af slagsen.
Tænk desuden over at købe mere kvalitet, så du ikke hele tiden skal have nye ting, fordi trøjen nulrer, eller regnjakken er hullet. Hvis du går efter at købe mindre, der til gengæld er bedre, og hvis du rydder ud i alle de små og unødvendige impulskøb, sparer du i længden rigtig mange penge.
Spar op, og invester
Det er en god idé at have en økonomisk buffer til uforudsete udgifter. Vi går en vinter i møde, som kan blive rigtig dyr, og derfor kan det give ro i maven, hvis du har nogle penge stående kontant til den stigende varmeregning.
Der er overordnet set to former for opsparing: Den økonomiske buffer og den langsigtede opsparing. Den økonomiske buffer er penge, du har stående kontant til uforudsete udgifter, og den langsigtede opsparing er til alt det, du drømmer om.
Hvis du allerede har styr på din økonomiske buffer, og du derudover har penge stående kontant, som først skal bruges om tre år eller senere, anbefales det, at du investerer dem. Når inflationen er høj, som den er nu, mister penge hurtigere værdi, og derfor er det en god idé at investere sin langsigtede opsparing.
Mange tænker på investeringer som penge, man aldrig ser igen, men det er slet ikke rigtigt. Du kan altid sælge nogle af dine investeringer i form af aktier og obligationer igen. Du kan følge med i dine investeringer, hvis du synes, det er spændende, men du kan også lave investeringerne og glemme alt om dem de næste fem år. Det anbefales faktisk, at du lader være med at kigge på dem for ofte, så du ikke kommer til at gå i panik, hvis kursen falder.
Tre råd til dig, der vil investere
Invester ikke penge, du skal bruge snart
Historisk set er investeringsmarkedet gået op, så over tid bliver dine penge mere værd, men på kortere sigt svinger aktiemarkedet både op og ned – særligt for tiden. Invester derfor kun penge, du kan undvære i minimum tre år.
Brug 80/20-reglen
Som ny investor er det en god idé at investere bredt gennem investeringsfonde. Det er smart, fordi du ikke behøver vide noget særligt om aktiemarkedet; fonden køber sig nemlig ind i forskellige virksomheder for dig. Hvis du har lyst, kan du også investere i et par aktier ved siden af, du synes er spændende. Lad den brede investering udgøre mindst 80%, og så kan du gøre noget andet med de sidste 20%. Måske der er et modebrand eller en anden type virksomhed, du tror får succes?
Hellere før end senere
Der er en myte om, at man skal vente og købe aktier, når markedet er helt perfekt til din investering. Men undersøgelser af aktiemarkedets opførsel gennem historien viser, at markedet stiger over tid. Hvis du investerer bredt og holder på aktierne, vil din investering give afkast med tiden, uanset om du investerer, når markedet er oppe eller nede.
Tænk over, hvordan du vil bruge dine penge
Prioriteringer i hverdagen er altid nødvendige for at bevare en sund økonomi, men nu hvor hverdagen er dyrere, end vi er vant til, er det en ekstravigtig kunst at mestre. Spørg derfor dig selv en ekstra gang, inden du køber. Er det virkelig netshopping en sen aften eller en ny streamingtjeneste, du har brug for?
Det betyder ikke, at du skal stoppe helt med at købe takeaway-kaffe; det skal bare være et aktivt valg, når du gør det – og du skal have råd til det. I det store hele handler det om, at du skal være glad for de valg, du tager, uanset om det er de hurtige fornøjelser eller de langsigtede investeringer.
Vi kan ikke love, at forbrugsekspertens råd skaber et stort økonomisk overskud på kontoen – særligt ikke i krisetider. Men hvis du prøver at følge tommelfingerreglerne i dagligdagen, kan du være sikker på, at du skaber de bedste vilkår for din økonomi. Og hvem ved? Måske bliver du positivt overrasket over dit rådighedsbeløb, når du får budgetteret rigtigt.
Få rådgivning hos Nordea
Økonomisk krise eller ej; det er altid godt at have styr på sin økonomi. Hvis du har brug for flere gode råd til økonomien, tips til at spare penge i hverdagen eller andre forholdsregler om forbrug, kan du læse videre på nordea.dk. Få råd til at lægge et budget, lær mere om investering eller book et personligt møde, hvis du har brug for personlig rådgivning.