Identitet

“Jeg troede ikke, jeg kunne være i et åbent forhold. Ikke på grund af jalousi, men jeg troede ikke, jeg kunne se min mand være sammen med en anden mand”

- 28/08/2024

For skuespilchef Morten Kirkskov og arkitekt Kaan Alpagut var det først da de en måned efter deres bryllup nær var blevet skilt, at de for alvor adresserede, hvor meget jalousien fyldte i deres relation. Nu lever de i et åbent forhold, hvilket har tilføjet en helt ny dimension til deres liv sammen.

Fællesnævneren for Morten Kirkskov og Kaan Alpagut, Nina Mouritzen og Ilana Ozernoy samt May Lifschitz og Jens Lund er, at de lever i queer forhold og hver dag forholder sig kritisk til heteronormative systemer qua deres kærlighed og person. Her sætter de ord på deres parforhold og sideeffekter som jalousi, seksuelle minoriteters rettigheder og hvordan man lever i en romantisk relation, hvor den ene føler sig mere queer, end den anden. Moren og Kaans historie er en ud af tre historier i månedens portefolie.

Infoboks

Morten Kirkskov, 61 år. Skuespiller, teaterinstruktør og skuespilchef på Det Kongelige Teater. Opvokset i Sønder Omme, men har boet i København hele sit voksenliv. Medvirker i ‘Arven’ på Det Kongelige Teater, der handler om homoseksuelle mænd og om generationen, der fulgte efter dem, der blev ramt af AIDS-epidemien.
Kaan Alpagut, 38 år. Arkitekt og designer. Født på Cypern og har sidenhen boet i USA, London og de seneste 7 år i København.
Parret, der blev gift i 2023, bor på Vesterbro i København.

For skuespilchef Morten Kirkskov og arkitekt Kaan Alpagut var det først da de en måned efter deres bryllup nær var blevet skilt, at de for alvor adresserede, hvor meget jalousien fyldte i deres relation. Nu lever de i et åbent forhold, hvilket har tilføjet en helt ny dimension til deres liv sammen.

Kaan: Jeg havde været single i fem dage, da jeg for otte år siden tog til København for at besøge nogle venner. Jeg tog direkte fra lufthavnen til en privatfest, hvor mine venner overtalte mig til at downloade Tinder. Jeg begyndte at swipe ved 4-5-tiden om morgenen, og kl. 06.00 matchede jeg med Morten.

Morten: Jeg var ved at vågne, og Kaan var stadig til fest.

Kaan: Morten spurgte, om jeg ville komme forbi, men jeg sagde nej, så i stedet mødtes vi til kaffe kl. 09.00. Vi sad og snakkede og kyssede på en bænk, indtil jeg gik videre med min dag og skulle til en 30-års fødselsdag. Jeg havde linet en anden date op med en virkelig hot norsk fyr i 20’erne, men han svarede ikke, så jeg drak mig fuld til fødselsdagen og skrev til ”ham den gamle fra tidligere”. Senere fandt jeg ud af, at jeg havde skrevet nordmandens nummer forkert.

Morten: Jeg ville egentlig være kørt i sommerhus den dag og gå på loppemarkeder, men efter vores morgendate havde jeg på fornemmelsen, at jeg skulle blive i København. Nogle af Kaans venner ringede til mig fra fødselsdagen og sagde, at han ville have, jeg skulle komme, så jeg drak mig gammeldags mod til at crashe en ungdomsfest og tog derhen.

Kaan: Senere tog vi sammen hjem til Morten, i den lejlighed der nu er vores fælles hjem, og havde elendig sex, fordi jeg var så fuld. Men vi har været sammen siden.

Morten: Det første år var langdistance, fordi Kaan boede i London, men det gik ikke i længden, så Kaan sagde ”enten flytter jeg hjem til dig i København, og ellers går vi fra hinanden.” Det gjorde mig glad, men også bange, for jeg kendte mig selv godt nok til at vide, at jeg havde været alene længe og havde det godt i mit eget selskab.

Kaan: Jeg har altid hoppet fra forhold til forhold. Og jeg havde allerede vist Morten mine vilde sider, så jeg tror, han var lidt skræmt.

Morten: Ha ha. Hvis der er et tema, vi har arbejdet meget på, som vi er på den gode side af nu, er det jalousi og ’anger management’.

“I stedet for at være jaloux og mistænksomme, prøver vi på at tale om, hvad vi hver især også har lyst til”

– Morten Kirkskov

Kaan: Det har fyldt en del i vores forhold. Vi blev gift i september sidste år, men vi blev nærmest skilt igen en måned efter, fordi vi endelig fik åbnet Pandoras æske og lukkede alt ud. Men vi formåede at snakke om det og løse det, så der ikke er problemer med det længere. Eftersom vi blev mere åbne med hinanden, blev det også lettere for mig at slippe min usikkerhed. Man forestiller sig oftest romantiske forhold i den samme kontekst, som det heteronormative par rammesætter dem i, så det var udfordrende for mig at se en anden mulig struktur omkring vores forhold. Vi har primært heteroseksuelle venner, men efter vores lille næsten-skilsmisse-udflugt sidste år har vi virkelig talt meget med vores venner om måden, vi lever i vores forhold på, og hvordan vi har åbnet for at eksperimentere. Og jeg tror faktisk, vi har inspireret dem lidt.

Morten: I stedet for at være jaloux og mistænksomme, prøver vi på at tale om, hvad vi hver især også har lyst til. Det kan man gøre, når man tror på hinanden: Ikke på den der skyld og skam-måde, hvor vi siger: ”Du må aldrig forlade mig, og du må aldrig kysse en anden mand.” Men på en måde hvor vi ved, at vi gerne vil være sammen med hinanden. Så vi har prøvet forskellige versioner af et åbent forhold.

Kaan: Det har tilføjet en anden dimension til vores forhold, og jeg er nok den, der har rykket mig mest. Jeg startede et hysterisk jaloux sted, hvor jeg råbte og skreg og kastede med ting, men det handlede jo om en usikkerhed i mig selv.

Morten: Jeg troede ikke, jeg kunne være i et åbent forhold. Ikke på grund af jalousi, jeg er fuldstændig sluppet for at være jaloux anlagt, men jeg troede ikke, jeg kunne se min mand være sammen med en anden mand. Eller klare følelsen af at han så mig være det. Men det er faktisk hot.

Kaan: Vi har også eksperimenteret med at åbne vores forhold sådan, at vi kunne date lidt ved siden af – uden at fortælle hinanden om detaljerne – fordi vi fandt ud af, at det alligevel var det, vi begge to gjorde og holdt hemmeligt for hinanden.

Morten: Jeg kan ikke lide utroskabsdelen, det er et løgneregnskab, så jeg vil hellere sætte et åbent regelsæt sammen, så vi ikke lyver overfor hinanden. Det er tit det, jeg ser, der går galt i andre forhold. Det ender med en stor krise eller en skilsmisse, som måske kunne være løst med et andet slags forhold.

Kaan: Det var derfor, mit 10 år lange forhold, som sluttede lige inden jeg mødte Morten, endte. Efter mange år sammen dør den rent primære del af forholdet jo ud, og hvis man ikke indrømmer de fysiske lyster, man får, dræber det ens forhold.

Morten: Det handler om at slippe skyldfølelsen. Men det handler ikke om ikke at fortælle hinanden alt. Vi har jo alle sammen et indre liv, som vi ikke engang selv kender til.

Kaan: Vi taler meget med vores venner om det, men ikke vores familier. Jeg sprang først rigtigt ud for min mor for nogle år siden. Hun vidste det jo godt, og det gør min far også, men jeg har aldrig talt med ham om det. Det er vores måde at deale med det på. Selv om min ekskæreste, der var en fyr, var med på familieferier, da vi var meget unge. Mine forældre lod bare som om, han var min ven, men vi skubbede jo de to enkeltmandssenge, der stod på vores værelser, sammen … Cypern er ikke et særlig religiøst sted, men et meget konservativt sted. Da Morten og jeg blev gift sidste år, spurgte jeg min søster til råds i forhold til, om jeg skulle invitere vores forældre, men hun rådede mig til at lade være med at ødelægge min egen lykke, så de var der ikke.

Morten: Min mor døde, da jeg var 13, og derefter fik min far en meget åbensindet SF-hippe-agtig skolelærerkæreste, som meget hurtigt lærte min far at være afslappet og tolerant. Min far er også død nu, men hans kæreste var inviteret til vores bryllup. For det er generelt rart at sige højt: ”Vi har et åbent forhold.” Så er man også mere beskyttet mod sladder. Det er jo vores valg, hvordan vi lever vores liv.