Agenda

Eksperten guider: 6 gode råd til at få styr på økonomien

- 06/04/2021

Du har styr på din privatøkonomi, når du er forhandlingsparat og undersøger markedet for de bedste tilbud. Og hvad angår investeringer, ja, så kan en god investering altså også være et Rolex-ur.

Marlene Nørgaard Carolus er en af de kvinder, man ikke kan løbe om hjørner med, når de bedste privatøkonomiske aftaler skal i hus. Hun er vokset op i en familie med to selvstændige forældre, så økonomi har altid været et hyppigt samtale-emne. Sidenhen er den blevet til en interesse, en uddannelse og en leve-vej for privatøkonomen.

MarleneNørgaard Carolus startede sin økonomiske karriere på Københavns Fondsbørs som børsmægler og har siden arbejdet internationalt som Investment Banker og været øverste globale chef for Danske Banks private banking-enheder i seks lande.

I dag er hun administrerende direktør for Mybanker, der gratis hjælper danskere med at navigere i bankernes mange tilbud og med at finde de løsninger, der passer bedst på tværs af bankerne. Her klæder hun dig lidt bedre på til at tage hånd om din privatøkonomi.

1. Husk at spare op til pension
Det er vigtigt at starte en pensionsopsparing op i god tid og sikre, at der er mange aktier i opsparingen fra start. Kvinder har tendens til at tegne en opsparing, der har alt for lav risikoprofil med for mange obligationer og for få aktier, og derfor bliver gevinsten/formuen også alt for lille over tid. Aktier giver bedst afkast. Derfor kan man bruge den simple 80/20-regel. Når du er 20 år, skal du have minimum 80 % aktier i din opsparing, og når du er 80 år, skal du kun have 20 % i aktier.

2. Tag ansvar og behold overblikket
Du skal selv holde din økonomi i hånden. Lad være med at give op, når du bliver gift, og lade din partner tage over. Mange bliver skilt igen, og så er det ærgerligt ikke at have deltaget i møderne i banken og taget den læring med sig, de naturligt bringer. Deltag altid i bankmøderne, eller tag dem selv.

3. Vær forberedt på forhandling, når du skal låne
Undersøg markedet, tal om renter i din vennekreds, og spørg i dit netværk. Og øv dig så på at blive god til at forhandle. Bliv ved med at spørge, indtil du forstår, hvad der bliver sagt, så du er klædt på til at kunne få en god aftale hjem. Det pudsige er, at mange kvinder godt kan diskutere pris, når de køber tøj, men når det drejer sig om økonomi, gør de det ikke.

Marlene Nørgaard Carolus

53 år og administrerende direktør for Mybanker. Marlene Nørgaard Carolus har de sidste 30 år rådgivet i kunsten at træffe kloge privatøkonomiske valg, blandt andet som øverste globale chef for Danske Banks Private Banking-enheder. Hun er desuden erklæret egnet og hæderlig af Finanstilsynet (fit and proper) i Danmark og Schweiz.

4. Sammenlign med andre banker
I banken skal du altid spørge, om det tilbud, du får, er det bedste, de kan finde frem. Uanset om det handler om gebyrer, renter eller goder. Derefter skal du spørge, om du vil kunne få det samme bedre et andet sted. Du har altid mulighed for at undersøge priserne i andre banker, og at de fleste banker vil gå langt for at beholde dig.

5. Spred dine investeringer
Hvis du vil investere, er en god investering en investering, hvor du får et positivt afkast og tjener penge uden at give afkald på din nattesøvn. Vi har forskellige risikoprofiler, så det, der er en god investering for dig, behøver ikke at være det for mig. En god investering kan være et Rolex-ur købt på auktion, hvor glæden ved at bære uret er større, end hvis man havde sat pengene i en aktie. Husk blot at sprede dine investeringer, så alle æg ikke ligger i samme kurv.

6. Bliv hele tiden klogere
Hvis der er begreber eller procedurer, du er i tvivl om, så undersøg dem, og find ud af, hvad de betyder. Skriv dig op til relevante nyhedsbreve, der er i øjenhøjde for dig, og som forklarer alt, hvad du kan have brug for at forstå, og orienter dig på gratis, bankuafhængige sites (eks. Mybanker). Derudover findes der mange nye netværksgrupper – mange også for kvinder alene – der underviser og hjælper dig på vej, blandt andet Kvindeøkonomien. Desuden er det værd at melde sig ind i Dansk Aktionær Forening, hvis du oprigtigt er interesseret i at blive god til at investere.

Artiklen blev første gang bragt i ELLE april 2021

Læs ogå

Nima Tisdall vil give ungdommen deres stemme tilbage: “Det er vigtigt, at vi står sammen”