Når vores store læserevent ELLE & Dig løber af stablen den 30. oktober i København og den 6. november i Aarhus kan du på sundhedssiden glæde dig til at møde ernæringsekspert Stina Dannerfjord, som sammen med ELLEs Health Editor, Stephanie Bang, vil guide til, hvor sjovt og overraskende nemt det er, at lave god, sund og nærende mad – hver dag.
Har du købt billet til ELLE & Dig 2016 i enten København den 30. oktober eller i Aarhus den 6. november?
En af de ting, du kan glæde dig til er at møde ernæringsekpert Stina Dannerfjord, som er en del af sundhedssessionen til ’ELLE & Dig’. Her vil hun sammen med ELLEs Health Editor Stephanie Bang inspirere og guide til en sundere hverdag og dele ud af sine bedste tips.
Se også: Opskrift: Efterårsfavorit med græskar og blomkål
Stina Dannerfjord har sin egen praksis, hvor hun foruden at yde ernæringsvejledning, også underviser og holder foredrag indenfor sundhed og ernæring. En del af Stinas job går ud på, at hjælpe og rådgive kræftpatienter i forhold til ernæring og deres sygdom/behandling. Derudover arbejder Stina med spiseforstyrrelser, hvor hun samarbejder med forskellige modelbureauer, hvor hun hjælper og vejleder de modeller der har et behov.
Som ernæringsekspert har Stina en blandet hverdag, hvor hun behandler alt fra klienter, der døjer med ekstra kilo, spiseforstyrrelser eller kræftpatienter, der enten har oplevet et voldsomt vægttab i forbindelse med deres behandling, eller som lider af bivirkninger forårsaget af kemobehandling.
Som optakt til ELLE og Dig har vi fanget Stina Dannerfjord til en lille snak omkring hendes forhold til sundhed, hvilke daglige rutiner hun selv har og spurgt ind til hvilken kost og hvilke kosttilskud der er gode at spise, nu hvor efteråret er kommet snigende.
Navn: Stina Dannerfjord
Alder: 38 år
Job: Ernæringsekspert og i gang med 2. år på uddannelsen som psykoterapeut.
Hvad er sundhed for dig? Sundhed for mig er, når jeg føler mig udhvilet og har været ude på en af mine morgenløbeture, hvor mit hoved er blevet fuldstændig tømt for tanker. At min arbejdsdag glider uden for mange forstyrrelser og derfor gør det muligt, at hente ungerne tidligt og sammen med dem tilberede aftensmad, og hygge om måltidet på den måde. Det er i min verden rent velvære og sundhed. Men sundhed for mig, kan også være en aktiv ferie med min familie, hvor vi er sammen 24/7, får sludret og er fysisk aktive på en sjov og hyggelig måde.
Har du nogle faste daglige sundhedsrutiner? Jeg er fysisk aktiv hver dag – enten løber jeg eller også ridder jeg. Og så tager jeg dagligt Vita biosa (probiotika), Mito Active (antioxidanter), D-vitamin (kun fra september-maj) samt fiskeolie.
Hvilke råvarer og kosttilskud er særlige vigtige henover efteråret og vinteren? Grønkål og rødbeder er i sæson lige nu, og de er super sunde og sprængfyldt med vitaminer, antioxidanter og mineraler. Den røde peberfrugt er også lidt overset, hvilket er en skam, da dens indhold af C-vitamin (199mg/100g) nærmest topper alle andre fødevarer. Fede fisk er også altid gode at spise, både pga. de gode fedtsyrer (EPA og DHA), men også indholdet af D-vitaminer, som ellers er svær at finde i andre fødevarer. I forhold til kosttilskud er D-vitamin super vigtigt henover vinteren, da det især er en vigtig aktør i vores immunsystem, og for optagelsen af kalcium i knoglerne. D-vitamin er svært at spise sig til, men vi kan danne det i huden gennem solens stråler. Men da solens UVB-stråler ikke er kraftige nok fra september til maj, er det ekstra vigtigt i denne periode at tage et tilskud. MitoActive (dagligt shot lavet på en blanding af danske bær) kan også være rigtig godt at tage, da det er spækket med antioxidanter.
Hvad har du altid i køleskabet? Fiskeolie, Vita Biosa, æg, kål, piskefløde, smør, forskellige pestoer og Pellegrino…. I weekenden vil man også altid finde en flaske rødvin i mit hjem.
Hvilke superfoods sværger du selv til og hvorfor? Broccoli!! For det første har broccoli et højt indehold af fytokemiske stoffer så som Isothiocyanater og glucosinolater, der kan virke kræfthæmmende/kræftforebyggende. Dernæst er broccoli sprængfyldt med C-vitaminer og A-vitamin, og har også et ret højt indhold af kalcium – næsten lige så meget som et glas mælk (100g broccoli indeholder 100mg kalcium, 100g letmælk indeholder 123mg kalcium). Endelig er broccoli kaloriefattig, men indeholder samtidig en del protein (5,3g/100g) samt kostfibre (3,4g/100g), som er med til at give os en god mæthedsfornemmelse og samtidig giver maven noget godt at arbejde med.
Har du et tip til en sød, men sund snack, som er god til en hyggelig efterårsaften foran fjernsynet og som ikke vælter kalorieregnskabet? Friske æblestykker skåret i mellemstore tern, drysset med stødt kanel eller lakridspulver.
Hvad er din egen sunde efterårslivret? Grøntsagssuppe, gerne broccoli eller blomkålssuppe evt. med hytteost til. Her op til Halloween spiser vi meget græskarsuppe.
Hvis du endnu ikke har købt billet til ELLE & Dig 2016 i København eller Aarhus, kan du nå det endnu.
I galleriet har vi samlet nogle af ELLEs Health Editor, Stephanies Bangs, opskrifter, som indeholder nogle af de grøntsager, som Stina Dannerfjord foretrækker.