Rejs som en OL-atlet – her er de 6 tips, du skal kende
Af Maria Harder - 18/08/2016
Home / Kultur / Film og TV / Rejs som en OL-atlet – her er de 6 tips, du skal kende
En lang flyvetur på tværs af tidszoner kan knække selv den hårdeste jetsetter, hvis rejsen byder på jetlag, snue og hævede ben og fødder. Derfor får du her OL-atleternes bedste tips til, hvordan du når din destination frisk og veludhvilet.
Du har muligvis allerede prøvet at flyve meget langt og opdaget, at det ikke er det mest komfortable i verden at spise, sove og underholde sig selv i et flysæde i adskillige timer.
Men der er heldigvis gode råd at hente, når det gælder om at gøre den lange rejse så behagelig som muligt. For hvis der er nogen, der ved noget om at rejse langt og tilpasse sig andre tidszoner og klimaer, så er det OL-atleterne. Kipling Travel har lavet en sjov infografik over OL-atleternes gode rejsetips, og her deler vi 6 af dem.
Flyveturen til Rio i Brasilien kan f.eks. godt være meget lang, hvis man som OL-deltager kommer rejsende fra den anden side af jorden. Lange flyveture er noget, de færreste sætter pris på, da en lang rejse kan resultere i både jetlag, forkølelse og hævede ben samt andre trælse skavanker, du også skal døje med, efter du har forladt flyet.
Derfor ved OL-atleterne også en del om, hvordan de kan undgå at ankomme uoplagte til deres destination. I galleriet får du 6 af OL-atleternes bedste tips til, hvordan du kan forberede dig på en lang flyvetur og gå uden om de mindre sjove bivirkninger, det kan have at rejse på tværs af tidszoner og klimaer.
Psst … Klik eller ‘swipe’ dig igennem galleriet.
Foto: Mad Men
Behagelig påklædning
Prøv så vidt muligt at bevæge dig rundt i flyet – gå eller lav lidt let gymnastik. Dette forudsætter en behagelig påklædning. Atleterne rejser i en træningsdragt, hvor de kan tage et lag af, skulle temperaturen stige eller falde meget under flyveturen.
Tag også et par ekstra hyggesokker med, der ikke strammer. Herved undgår du at hæmme blodcirkulation.
Foto: Breakfast at Tiffanys
Powernap og døgnrytme
Atleterne tager en powernap på 30 – 60 minutter, hvis de ankommer tidligt på dagen, ellers handler det om at holde sig vågen og gå i seng til normal tid på destinationen.
En god idé er at forsøge at ændre din døgnrytme, inden du rejser, så den passer mere til tidszonen på destinationen.
Du kan også prøve at snyde din hjerne til at tro, at klokken er noget andet ved at indstille dit ur og mobil til at have samme klokkeslæt som på destinationen.
Hvis du vil sove på flyet, kan du med fordel tage en sovemaske med, der ved at afskærme for lyset hjælper hjernen til at tro, det er sovetid.
Foto: Sex and the City
Sådan undgår du hævelser i fødder og ben
Èn ting, der er super irriterende ved at flyve langt er, at du kan risikere at få hævede fødder og ben. Men, det er der heldigvis råd for. Team Danmark foreslår, at du laver disse øvelser én gang i timen:
- Stræk benene så vidt muligt og rotér fødderne 15 gange – først i den ene retning og så 15 gange i den modsatte retning. Træk og bøj derefter 15 gange i ankelledet.
- Spænd i ballerne og hold spændingen i 15 sekunder. Slap af i ballerne og gentag øvelsen.
- Stræk din nakke ud – først i retning af den ene skulder i 15 sekunder og så i den anden retning i 15 sekunder. Stræk derefter nakken ned mod brystet i 15 sekunder.
Foto: Sex and the City 2
Afslapning
For at hjælpe kroppen til bedre at tilpasse sig en anden tidszone, er det en god idé at tage den lidt med ro inden afrejse. Så undgå hård motion inden afrejse, det samme gør atleterne.
Foto: Instagram @kendalljenner
Must-haves til flyveturen
Du er mere udsat for at blive forkølet på en flyvetur end ellers pga. aircondition og den tætte kontakt med dine medpassagerer. Derfor kan det være en god idé at have en lille flaske håndsprit med (maks. 100 ml.)
Andre gode ting til turen er:
- En god playliste. Den kan hjælpe til at berolige dig og holde anden støj ude.
- Man sidder sjældent ret godt i en flyvemaskine så alle kneb gælder for at øge komforten. Tag derfor din egen nakkepude med.
- Tyggegummi er både godt til at undgå irriterende propper i ørerne, men faktisk stimulerer det også dine ansigtsmuskler således, at du nemmere kan holde dig vågen. Vælg tyggegummi uden sukker, da det ellers kan blive en klistret omgang…
Foto: Instagram @gigihadid
Spis rigtigt og få masser af væske
Flymad er sjældent det lækreste at spise på turen, så derfor kan du med fordel selv tage nogle snacks med. Gå efter snacks, der har et højt indhold af fuldkorn og protein. Sørg desuden for at have en god væskebalance, så du undgår dehydrering. Du bør undgå alle de væsketyper, der påvirker væskebalancen negativt såsom kaffe, alkohol og sodavand.
Forslag til gode flysnacks:
- Grøntsager
- Hvedekiks
- Nødder
- Kildevand
- Müslibarer
- Tørrede frugter
- Youghurt
- Frugter