Sundhed

Sådan bliver du sund på fransk manér

- 03/06/2016

Frankrig rimer ikke kun på foie gras, croissanter, champagne og macarons. Jo, det er et fristelsernes land, men det handler om at lade sig forføre af det rigtige – og på den rigtige måde. ELLE guider til en bid af det søde og sunde franske liv.

Franskmænd er ikke just kendt for at spise sundt, men til gengæld spiser de med måde, og det er helt sikkert noget, som mange af os kunne lære noget af.

Spiser du med måde, kan du nemlig (næsten) slippe af sted med det hele. ELLEs sundhedsskribent Sara Jin Smidt, aka Healthy Skinny Bitch, deler her 5 tips til, hvordan du kan slippe afsted med det meste, hvis du bare spiser med måde:

1. Spis med maven – ikke øjnene: Rigtig mange af os spiser med øjnene og beslutter på forhånd, hvor meget vi skal spise. Skal vi spise hele tallerkenens indhold eller blot det halve? Spørger man folk, hvor meget de spiser, så er det faktisk de færreste, der svarer, at de spiser, til de ikke længere føler sult.

2. Sulten vs. mæt: Hvis vi spiser noget, som vi godt kan lide, så spiser mange af os, indtil vi opnår den (velkendte) tunge mæthedsfølelse.Øv dig i stedet på at lægge kniv og gaffel, når du ikke længere føler sult. Hvis du kan lære at stoppe dér, så kan du i højere grad slippe af sted med at spise lidt mere af det, du har lyst til, uden at det nødvendigvis behøver at sætte sig på sidebenene.

Læs også: ELLE-redaktionen guider: Her skal du spise i Paris

3. Vær til stede: Spiser du ofte foran tv’et, eller sidder du med mobilen, imens du spiser? Vær til stede omkring dit måltid – så bliver du nemlig i højere grad opmærksom på din sult og mæt-hedsfølelse frem for at køre maden ind uden at lægge mærke til, hvor meget du egentlig spiser.

4. Små portioner: Mange af os er opdraget til at spise op, og det betyder også, at vi spiser meget mere mad, end vi har brug for. Et klassisk trick er derfor at spise din mad af frokosttallerkener i stedet for middagstallerkener. På den måde kommer der automatisk mindre mad op på tallerkenen, så selv hvis du spiser op, har du fået en mindre portion.

5. Læg kniv og gaffel: Og apropos mindre portioner, så læg kniv og gaffel efter første portion, og vent gerne 20 minutter, før du beslutter dig for at tage den næste. Der går nemlig lidt tid, før din mæthedsfornemmelse indtræder. Drik evt. et stort glas vand i mellemtiden og tag så stilling til, om du virkelig har brug for den ekstra portion, eller om du blot spiser den, fordi den smager godt, eller du fordi du altid spiser to portioner. 

I galleriet har vi samlet nogle små pariser-tip, der kan hjælpe dig med at blive sund på ægte fransk maner.