ELLEs madblogger, Julie Bruun, forkæler os med en sund, velsmagende og varierende madplan fra mandag til torsdag! Find denne uges opskrifter, der starter med en lækker, sund og saftig burger med pulled beef, kartoffel-fritter og tzatziki...
Som noget helt nyt her på ELLE.dk vil vi fremover dele ELLEs madblogger, Julie Bruuns, ugentlige madplan. Julie Bruun, der til dagligt blogger på juliebruun.com, vil dele en sund opskrift for hver af ugens fire ‘almindelige’ hverdage, hvor der ikke venter en fridag dagen efter; mandag, tirsdag, onsdag og torsdag.
Julies madplaner er beregnet til 2 personer, og tager særligt højde for madspild og mad, som kan genbruges – derfor vil mange af Julies opskrifter være velegnet som rester til madpakken eller som frokost dagen efter.
Den første opskrift, som vi deler her på ELLE.dk i forbindelse med vores nye “madplans”-koncept er den perfekte ret til at starte ugen på – sund burger med pulled beef, sunde kartoffel-fritter og tzatziki.
Find denne uges mandags-opskrift her:
Burgeren består af: Grovboller bagt på økologisk kamutmel, en fedtfattig tzatziki lavet på skyr, pulled beef, lidt grønt i form af salat, peberfrugt, rødløg og tomat og dertil lidt søde fritter
Opskrift på burgerboller:
- 25 g. gær
- 1 spsk salt
- 3 spsk olie
- 3 dl. A38
- 2 dl. vand
- 2 dl. grahamsmel
- 5 dl. kamutmel (kan købes ved helsekoster, ellers i Føtex eller Supber Brugsen)
Kom varmt vand sammen med den kolde A38 og rør rundt, så væsken til sammen er blevet lunken. Opløs gær her i og tilsæt salt og olie. Tilsæt derefter melet og rør godt rundt – dejen må gerne være lettere klistret. Lad dejen stå til hævning i skålen på køkkenbordet, med et klæde over i ca. 2-3 timer. Form efterfølgende nogle boller og lad dem hæve – gerne en times tid igen. Pensl med æg og drys evt. med sesam og nigellafrø og bag dem til sidst ved 200 grader i ca. 20-25 minutter.
Opskrift på tzatziki:
- 1-2 dl skyr (en smagssag)
- Lidt salt/ peber
- 1 spsk. citronsaft
- 1 fed hvidløg
- ½ agurk
Riv agurk groft på et rivejern, pres det værste vand fra og kom det i en skål med skyr og presset/fint revet hvidløg. Smag til med citron og krydderi.
Opskrift på pulled beef:
Kødet tages ud af posen og lægges i et fad. Kom stanniol over fadet og prik er par huller i stanniolen med en gaffel. Bag nu kødet i 25-30 minutter ved 180 grader. Når kødet tages ud, trækkes det fra hinanden med to gafler og vendes i den tilhørende marinade. Et lille tip: du kan også sagtens komme marinaden på inden og bage det sammen med kødet, det fungerer også rigtig fint. Psst… Pga. det tidsmæssige perspektiv, har vi har valgt den færdiglavede version af pulled beef, som kan købes overalt.
Opskrift på det “grønne”:
- Cherry tomater
- Rødløg
- Peberfrugt
- Salat
Rengør grønsagerne og skær dem ud i den ønskede form og størrelse
Opskrift på sød kartoffel fritter:
- 2 søde kartofler
- 1-2 spsk olie
- salt og peber
Skyl de søde kartofler grundigt og skær dem i ”fritter-form”. Vende dem i lidt olie, salt og peber og bag dem på 180 grader i 20-25 minutter.
Saml burgeren:
Skær de nybagte boller over, kom et salatblad på, en god klat tatziki, en god skefuld kød og det grønne tilbehør. Kom “bolle-låget” på igen og saml burgeren med en pind med en lille tomat på – det pynter så fint. Server med lidt fritter og ekstra tzatziki.
Du finder opskrifterne for resten af ugen her:
Opskrift til tirsdag – find den HER!
Opskrift til onsdag – find den HER!
Opskrift til torsdag – find den HER!
…. Velbekomme!
Psst… Stay tuned for flere opskrifter, når vi på næste mandag er klar med en ny sund og velsmagede madplan til jer!