Du er, hvad du spiser, så det giver god mening, at hvis du spiser sundt, så bliver du sund... ELLE guider dig og din krop sundt igennem efteråret med disse 18 madvarer, som styrker dit immunforsvar!
Det er tidlig efterår, men allerede nu florerer diverse snot- og hostesygdomme rundt omkring. ELLE guider dig til at bekæmpe og stå imod den kedelige og irriterende virus med 18 sunde madvarer.
Se også: Christian Bitz: Sådan holder jeg mig sund
Vitaminer, mineraler og antioxidanter hjælper med at holde din krop stærk, og hvis ikke du indtager disse, vil din krop være yderst modtagelig overfor infektioner. Og det er ikke kun frugt og grønt, men madvarer fra alle fødevaregrupper – så klik dig igennem galleriet, og gør disse 18 super sunde madvarer til en del af din dagligdag.
Psst…klik eller ‘swipe’ dig igennem billederne!
Foto: All Over Press
FISK
Fisk som laks, tun og makrel indeholder masser af olie og omega-3 fedtsyre, som hjælper med at dæmpe inflammation i kroppen. Kronisk inflammation afholder dit immunsystem fra at virke optimalt, og dermed kan du nemt blive forkølet, få influenza eller det, der er værre.
Det er desuden bevist, at omega-3 fedtsyre hjælper mod den nervøse lidelse angst, som i sig selv også svækker immunforsvaret.
Foto: All Over Press
ANISFRØ
Disse lakrids-agtige frø hjælper på hoste og renser den øverste del af halsen.
Anis kan spises f.eks. i bagværk, men skal de hjælpe på forkølelse, skal du brygge en te af 1,5 dl. knuste anisfrø i en kop med kogende vand - tilføj eventuelt honning, kanel eller hvidløg.
Foto: All Over Press
BLÅBÆR
Blåbær er små antioxidant-bomber og indeholder allerflest aktive antioxidanter end nogen anden bær eller frugt!
Foto: All Over Press
CITRUSFRUGTER
Nyere forskning viser, at vitamin C faktisk ikke forebygger kroppen mod forkølelse. Men hvis du indtager en masse vitamin C, netop som symptomerne på forkølelse viser sig, kan det reducere virussens varighed med én dag.
Foto: All Over Press
MØRK CHOKOLADE
Ren kakao indeholder flere sygdomsforebyggende antioxidanter kaldet polyphenols end de fleste bær - og er desuden proppet med zink.
Men sundhedsmæssigt bliver kakaoens magiske antioxidanter overskygget af sukker og fedt, så hold dig til ét enkelt stykke mørk chokolade på mindst 70 % om dagen.
Foto: All Over Press
FENNIKEL
Fennikel har et naturligt indhold af expectorant, som er et slimløsende middel, der hjælper på hoste. Det virker bedst, hvis du laver en te ud af fennikelfrø - f.eks. 1,5 teske fennikelfrø i en tekop med kogende vand. Lad den trække i 15 minutter og tilføj eventuelt honning.
Foto: All Over Press
HVIDLØG
Hvidløg indeholder allicin, som er stoffet, der giver løget dets karakteristiske lugt, og dannes når membramen på et fed brydes ved enten at blive knust eller skåret i. Og dette stof indeholder antioxidanter, juhu!
Et studie har vist, at hvis du spiser hvidløg forebygger det forkølelse - hvis du endelig skulle blive ramt, kommer du dig hurtigere over virussen.
Foto: All Over Press
GRØN SALAT
Vælg de mørke farve på salater f.eks. kål og rucola i stedet for iceberg.
Et studie på mus har vist, at de som spiste mørkegrønne salater havde et højere niveau af de infektionsbekæmpende hvide blodceller end de mus, som ikke fik de grønne blade.
Foto: All Over Press
MÆLK
Solen er en vigtig kilde til vitamin D, men mælk har også et højt indhold af vitaminen, som vores knogler har brug for, og så styrker D vitaminen også immunforsvaret.
Foto: All Over Press
SVAMPE
Der er mange slags svampe, og næsten alle indeholder immunboostende antioxidanter og desuden kalium, vitamin B og fibre.
Shiitakesvampe indeholder f.eks. lettinan som siges at bekæmpe kræftceller.
Foto: All Over Press
HAVREGRYN
Havregryn indeholder en type fibre kaldes beta-glucan, som er kolsteroldæmpende og styrker immunforsvaret.
Foto: All Over Press
ØSTERS
Zink er et essentielt mineral og er kendt for at være fantastisk mod forkølelse. Men det kan også give kvalme og hovedpine, og derfor er det bedst at indtage mineralet via din kost. Og her er østers en glimrende kilde, da den indeholder mere zink pr. portion en noget andet mad.
Foto: All Over Press
RØD PEBERFRUGT
Ligesom citrusfrugter har rød peberfrugt et højt indhold af vitamin C. Faktisk har én rød peberfrugt 150 milligram - det er dobbelt så meget, som en kvinde anbefales at indtage dagligt. Til sammenligning indeholder en stor appelsin kun 100 milligram.
Alligevel er det høje indhold ikke nok, hvis du allerede er forkølet - så skal du helt op på 400 - 500 milligram om dagen.
Foto: All Over Press
SOLSIKKEFRØ
Disse små knasende snacks er proppet med vitamin E, som er en antioxidant, der beskytter cellevæggene fra at blive ødelagte.
Vitamin E skønnes at være ekstra vigtig for lungerne, hvor det muligvis bekæmper processen oxidativ stress, som fremskynder kroppens ældning...
Foto: All Over Press
SØDE KARTOFLER OG GULERØDDER
Søde kartofler og gulerødder indeholder beta-caroten, som er det, huden bliver farvet af, hvis man spiser rigtig mange af dem. Når vi indtager beta-caroten omdannes det til A vitamin, som er essentiel for vores immunforsvar.
Foto: All Over Press
TE
Alle ved at varm te kan hjælpe med at stoppet næse og øm hals, men faktisk indeholder te (sort, hvid, grøn) også en slags antioxidanter, som har influenza-forebyggende evner.
Og der er endda studier, som viser, at disse antioxidanter også forebygger kræft og hjertesygdomme.
Foto: All Over Press
KALKUNBRYST UDEN SKIND
Hvis du spiser et dejligt stykke kalkunbryst - uden skindet - får du masser af protein, som gør kroppen stærk, så den ikke bliver syg.
Du finder også protein i bønner, nødder og mælkeprodukter.
Foto: All Over Press
YOGURT OG KEFIR
Vi tænker som regel på bakterier som værende en ond lille satan, men nogle af disse mikroorganismer er essentielle for vores sundhed.
Hvis du spiser mad med probiotika, såsom yogurt og kefir, så dyrker du alle de gode bakterier, som er gode for maven og forebygger halsinfektioner.