Med reference til Silkeborg Bads fortid som helsebringende kurbad har fem kvindelige kunstnere skabt udstillingen Sanatorium om badekultur, restitution og samtidens kvindelige kropsidealer.
En varm duft af amber og moskus bringer den besøgende tilbage til Kunstcentret Silkeborg Bads oprindelige virke som Silkeborg Vandkursanstalt, når kunstner og lektor på Kunstakademiet, Karen Harsbo, indbyder til hvile og restitution i udstillingens opførte himmelsenge.
Læs også: Horsens Kunstmuseum præsenterer: Stine Goya og Erik A. Frandsen
Dagens trængsler sendes afsted for en stund, og den tyske billedhugger, Anka Landtau, tager ligeledes sit afsæt i søvnen som en tilbagevendende ressource til fornyelse og heling, mens kunstner Marina Pagh bidrager med en installation med 30 puder, broderet med navne på alverdens medicinske præparater. Præparater, der alle påvirker menneskets psyke eller fysiske velvære, og som således peger på det gamle kurbads gæsters ønske om helbredelse og velbehag.
Læs også: Oplev Gardar Eide Einarssons kunstneriske tæppefald
Udstillingens øvrige kunstnere, Marianne Thygesen og Linda Lildholdt, skaber referencer til kurbadet og menneskets sansende og påvirkelige krop – og til en kropskultur, der hylder den glatte perfektionisme og sætter menneskets plastiske, formbare ydre højere end intellekt og indre værdi.
Læs også: Oplev Gudrun Hasle – En kvinde med fortællelyst og skønhedsfejl
Glem ikke, at der i den tilhørende Skovvilla findes en stor, permanent udstilling om kurbadets historie, og at du på solrige dage bør nyde kunstcentrets skulpturpark og de omkringliggende skovområder. Her poserer kristtorn og fuglekirsebær blandt de store bøge, der er hjemsted for spætter og mejser. Disse præger smukt vinterskovens lydbillede, og skov, park og anlægget omkring Arnakkekildens udspring kan opleves året rundt.
Læs også: ELLE anbefaler: Jeg er stadig Alice
Udstillingen Sanatorium kan opleves frem til den 3. maj 2015, og husk, at du også kan overnatte i enkle og hyggelige rammer på det tidligere kurbad og få adgang til dampbad og sauna på Badeanstalten i Hostrupsgade i Silkeborg, en kulturhistorisk perle opført i 1920.
Den 18. april indbyder Silkeborg Bad desuden til omvisning om Silkeborg Vandkuranstalts historie, og du kan se mere om dette arrangement, overnatninger samt kulturcentrets øvrige arrangementer her.
Se billeder fra udstillingen i galleriet – brug pilene eller ‘swipe’ for at se mere.