Kunst, bøger og musik

Krimihype: Hypnotisøren

- 15/01/2010

Uhyggen lurer lige under overfladen i storsælgende svensk krimi

Der er nu noget bizart over, at hele verden kan lade sig fælles-hypnotisere og begejstres over mord, død og ulykke. Ikke desto mindre er det sket gennem de senere år med først Dan Browns bøger og siden Stieg Larssons, og nu står så deres afløser klar: Hypnotisøren.

Den svenske krimi er blevet et gigantisk hit allerede og solgt til 25 lande, inden den overhovedet blev udgivet i moderlandet, Sverige.

En smagsprøve på en international bogmesse var nok til at overtale forlagsredaktørerne om, at her var endnu en succes.

Ægtepar bag pseudonymet
Bag bogen stod tilsyneladende den ukendte Lars Kepler, men rygterne gik hurtigt, og efter mange gisninger i løbet af sommeren stod et ægtepar endelig frem som forfatterduo bag pseudonymet.

Alexandra og Alexander Ahndoril – hun er forfatter og litteraturkritiker, han dramatiker og forfatter – er forældre til tre små børn, men det har ikke forhindret dem i at skrive en bestialsk bog om de mest dybtliggende lag i mennesket. Og ikke mindst i familiens mekanismer.

Det “pæne”, svenske samfund
I Hypnotisøren får vi alle tænkelige versioner af, hvad der foregår i privaten; fra moderbindinger til børnemishandling og incest. Samtidig gør de, hvad de kan, for at skildre det svenske velfærdssamfunds verdensfjerne subkulturer, der flirter med alt fra nynazisme til pokemonspil. Alt sammen for at vise, at der ikke er så langt mellem fantasi og virkelighed, som vi går og bilder os ind. At det irrationelle i overraskende høj grad kan få lov at dominere i et ellers så fornuftigt og “pænt” samfund som det svenske.

Kontakten mellem det rationelle og det irrationelle (overjeg og underjeg, hvis vi taler freudiansk) er noget, hypnotisøren Erik Maria Bark er ekspert i at skabe. Faktisk er han så dygtig, at han bliver tilkaldt af politiet, da man efter nedslagtningen af en familie i et ellers pænt villakvarter kun finder en overlevende dreng, der er tæt på at dø.

Bark skal hypnotisere ham for at finde ud af, hvad han ved om morderen, inden denne evt. finder frem til en søster, som ikke var hjemme under myrderierne.
Bark gør det med overraskende og uhyggelige resultater til følge, og så er der ellers åbnet for Pandoras æske, hvor alle omkring hypnotisøren og drengen skal kæmpe for livet.

Manglende politiresearch
Det mærkes, at bogen er blevet sendt lige lovlig hurtigt ud på markedet. Undervejs tabes forskellige tråde, man undrer sig over ulogiske handlemåder og manglende politiresearch, og visse personer ryger i lange stræk så meget i baggrunden, at man nærmest har glemt dem igen. Men alt andet lige:

Uh, for en pageturner. Den er selvfølgelig allerede solgt til filmatisering, og det bliver med svensk statsgaranti en af dem, hvor man sidder halvt nede i sædet med hænderne for øjnene og fingrene spredte som persienner; klar til at blive lukket sammen.

Lars Kepler: Hypnotisøren, oversat af Jesper Klint Kistorp, 585 sider, Gyldendal, 350 kr. Fås også som lydbog indlæst af Peter Jorde.

Hør en bid af lydbogen her