Sundhed

5 perfekte forårsspiser for dit helbred

- 08/04/2013

Foråret byder på mange lækre madvarer, der kan gavne dit helbred

Med forårets indtog kan vi se frem til en række sunde forårsgrøntsager, der er fyldt med god smag, vitaminer og mineraler.

Disse sprøde grøntsager er ikke kun lækre – de indeholder også nogle gode næringsstoffer, der egentlig har til opgave at beskytte planten, men som også er virkelig sunde for mennesker.

“Min teori – og det er bare en teori – er, at når man indtager disse grønne grøntsager på dette helt tidlige tidspunkt, får man langt flere antioxidanter og andre gode næringsstoffer,” forklarer Melina Jampolis, der er diætist, til Huffington Post.

Det er dog ikke kun grøntsagerne, der er propfyldte med sunde sager. Også bær og frugter indeholder gode næringsstoffer.

Her er fem sunde spiser, der er ideelle at gå efter i foråret:

Ærteskud
Denne grønne spise har en frisk smag, er sprød og i sæson lige om lidt.

“Udover det høje indhold af fibre, der er gode for vores fordøjelsessystem, indeholder ærteskud også C-vitamin, der styrker immunforsvaret, samt K-vitamin, der hjælper med at holde knoglerne stærke,” forklarer Cynthia Sass, der er diætist, til Huffington Post.

Bregneskud
Der findes mange typer bregner, men nogle af dem er kendetegnet ved, at man kan spise bregnens skud. De har en god og intens smag, og så er de ganske rige på fosfor, der er et mineral, som findes i store mængder i kroppen. Det hjælper bl.a. med at bygge og reparere muskler og væv.

Broccolispirer
Broccolispirer er sprængfyldte med gode vitaminer og mineraler. En undersøgelse har faktisk vist, at spirerne er langt mere næringsrige end selve broccolien, og spirerne kan faktisk også virke beskyttende for personer med type 2-diabetes, har forskning publiceret i tidsskriftet International Journal of Food Sciences and Nutrition, vist.

Jordbær
“Selvom jordbær først for alvor begynder at dukke op sidst på foråret, er der god grund til at smide dem i indkøbskurven. Jordbær virker nemlig beskyttende over for kræft og hjertesygdomme, og så bidrager de til et sundt fordøjelsessystem,” skriver diætist Kathleen M. Zelman på Webmd.com.

Herudover indeholder jordbær gode fibre, C-vitaminer og antioxidanter. Jordbær er også kendt for at kunne øge det gode kolesterol og holde blodtrykket stabilt.

Så der er masser af gode grunde til at købe jordbær i løbet af foråret.

Ramsløg
De vilde løg er blevet ganske populære i det danske køkken. De kan plukkes i det tidlige forår og er faktisk overraskende sunde.

De modvirker bakteriers indtrængen i kroppen, er blodtrykssænkende og så styrker de immunforsvaret. Ramsløg, der minder lidt om hvidløg, indeholder faktisk 20 gange så meget C-vitamin som citroner.

Pas dog på, hvis du selv går på jagt efter dem i skoven. De ligner nemlig liljekonvaller – og de er giftige at spise. Gå dog efter løglugten, hvis du er i tvivl.

Kilde: Huffington Post.