Sundheds-coach Rikkemaija giver gode råd til PMS, og hvordan man undgår at bliver en utilregnelig krampe på 'den tid af måneden'...
Sådan får du styyr på din PMS
Rikkemaija er livvstilsmentor med speciale i kost og træning, og så skriver hun også af og til sundhedsartikler til ELLE. Hun er lige nu aktuel med sin sundhedsblog, hvor du dagligt kan blive opdateret om alle mulige råd, tips og tricks til at få listet lidt mere sundhed ind i din dagligdag.
ELLE.dk har med held overtalt Rikkemaija til at skrive dette sundhedsindlæg eksklusivt til os – så er du én af dem, der bliver sur og tvær omkring samme tid hver måned – så læs med.
Er du en af dem der bliver ret umulig omkring din menstruation?
Ved du hvorfor ?
– der er hjælp at hente her.
Der er mange forskellige symptomer på PMS (Præmenstruelt syndrom). De fleste af os (nok især mænd) kender det på de humørsvingninger, som opstår omkring menstruation.
Men det kan også vise sig i form af angst, ømme bryster, kvalme, diarre, oppustet mave, trang til bestemte fødevare og uren hud for at nævne nogle.
Grunden til, at man får PMS er, at der sker et pludseligt fald i hormonerne, og det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor stort og hvor pludseligt et fald det er. Men faktisk kan kroppen (ligesom alt andet) regulere det selv, hvis den ellers får de rette betingelser.
Det vil sige, at man bliver fri for at være en sur, oppustet, altædende, negativ bombe, hvis man giver sin krop det, som den har brug for inden menstruation, eller bedst, altid.
B-vitamin er en stor faktor – især B6 – da leveren bruger forskellige b-vitaminer til at udskille østrogener til kroppen. Dette hormon skal der produceres mere af under menstruation, så det er vigtigt at leveren kan producere mere.
Stress. Kroppen skal på hårdere arbejde i menstruationsperioden, og hvis den i forvejen er på overarbejde, kan udslag som hovedpine, underlivssmerter og træthed være ekstra udtalt. Så sørg for at få ekstra hvile i ugen op til menstruation .
Kosten. Den er altafgørende for at mindske eller blive fri for PMS. Spis grøntsager, frugt, nødder, linser og bønner. Spar så meget som muligt på sukker, det vil afhjælpe humørsvingningerne.
Motion: Cykel, løb eller gå mere end du plejer – kvinder, der dyrker regelmæssig motion, har langt fra nær så meget PMS som de, der ikke gør.
Ingefær. Er krampeløsende og betændelseshæmmende og virker derfor mod milde menstruationssmerter. Desuden hjælper den mod kvalme og oppustethed i maven.