Sundhed

Maduge

- 18/02/2009

Når vi kan fejre modeuge, bør vi også kunne fejre maduge.

I modeugen belejres København af modefolk fra hele verden, der for en kort periode fejer alt til side for at give sig hen til pailletter og pastelfarver. Kampen om en plads på første række er nådesløs, når der sættes spot på næste års vintermode. Og det er her, at jeg som sundhedsnørd bliver en kende misundelig. Tænk, hvis det samme kunne lade sig gøre med mad og livsstil – altså 100 procent fokus på sund og velsmagende mad og samme mod til at afprøve nyt og nedbryde barrierer, som modebranchen er så god til. Mod til at prøve nye råvarer og madretter i spændende smagskombinationer.

Tænk, hvis man prioriterede det – bare en uge. En uge uden takeaway og junk, og hvor det eneste, du henter, er inspiration fra alverdens køkkener (f.eks. fra kogebøgerne i ‘Suveræne’-serien af Tina Scheftelowitz). Du tilbereder selv maden og koncentrerer dig om at smage på den. Gerne i samvær med familie og venner – nøjagtigt ligesom et godt restaurantbesøg. Det kunne endda give dig overskud og lyst til at dyrke mere motion, sige nej til for meget slik og sukker og i stedet prioritere din egen sundhed med mere søvn og mindre stress. Bare i en uge.

I modeugen er det obligatorisk med kanapeer, champagne og solbriller. Sådan er det også i en maduge. Men her er det grøntsager og fuldkorn, der er obligatorisk. En sund dag kunne f.eks. starte med gourmetgrød fra Irma og en smoothie, lidt fuldkornsknækbrød om formiddagen og en frokost bestående af en stor, sprød salat og et par stykker fuldkornsbrød med hummus. Om eftermiddagen giver lidt frugt og nødder energi til en frisk løbetur i det fri, mens aftensmåltidet står på ovnbagt laks og lynstegte grøntsager – gerne i selskab med gode venner og et glas vin. Inden sengetid rører du på ni minutter en dej til boller, samtidig med at to stykker mørk chokolade tilfredsstiller den søde tand. Så bliver den dag ikke meget sundere, og du vågner efter otte timer fyldt med energi til endnu en fantastisk dag (og friskbagte boller).

Synes du, at det lyder fristende? Så sæt dig på første række, og snup en uge med fuld smag og sundhed. Mærk, hvordan overskud og livsglæde blæser ud i alle afkroge af kroppen. Jeg er overbevist om, at du ikke vil fortryde det. Måske vil du endda få svært ved at undvære nogle af de sunde vaner, når ugen er forbi. Men først gælder det altså modeugen. Det kan godt være, den ikke er sund – men den er f… sjov! Og jeg er som bekendt ikke fanatisk. Så vi ses derude. Skål!