Oplev

Rasmus Brohave i talk på Roskilde Festival: “Hvordan undgår man at melde helt fra til festen, selvom man ikke har lyst til at være fuld?”

- 01/07/2025

I en stor undersøgelse fremgår det, at en tredjedel af de adspurgte for nylig har drukket så meget, at en fest blev en dårlig oplevelse. Men kan 'orange feeling' overhovedet opnås uden at drikke sig fuld? Rasmus Brohave tager dialogen med 4 kendte danskere – og du er inviteret.

Kom helt tæt på skuespiller Sylvester Byder, forsanger i bandet Von Quar, Mikkel Øster, sangerinde Emma Saygaard, content creator og forfatter Amalie Riemer samt Idun Richardt fra Unge Ravne, når Rasmus Brohave den 3. juli 2025 faciliterer en talk på Roskilde Festival med temaet: Alkoholkultur i Danmark.

Hvad er orange feeling?

Generelt bruges begrebet om de følelse, som farven orange vækker i folk. Det er en farve, som associeres med varme, energi og entusiasme samt følelsen af at være glad og lykkelig.
I forbindelse med Roskilde Festival refererer farven orange til den største scene på festivalen, Orange Scene, hvoraf begrebet er affødt. I den sammenhæng er ‘orange feeling’ den helt særlige følelse, som mange mennesker oplever ved at at være en del af dét fællesskab, der skabes, under Roskilde Festival.

Vil du kort beskrive hvem du er, og hvilken relation du har til talken? 

Jeg hedder Rasmus, og jeg er 27 år. Jeg er vokset op i den digitale verden, hvor jeg det sidste årti har levet af at producere indhold på mine egne sociale medier. Siden jeg var teenager, har jeg lavet indhold til min egen målgruppe, og jeg føler derfor, jeg har et stort ansvar for at bringe emner på dagsorden, som kan hjælpe unge derude.

Jeg ved fra mit eget liv, at alkohol spiller en stor rolle blandt unge og i relationer. Derfor blev jeg enormt glad og stolt, da Tuborg spurgte, om jeg ville være en del af deres kampagne ‘Drik med respekt’. I min videopodcast BÅLSNAK har jeg i tre episoder sat emnet på dagsordenen sammen med mine gæster.

Hvad handler talken om?

I vores talk på Roskilde Festival skal vi diskutere den danske alkoholkultur og om, hvordan man som ung navigerer i det gruppepres, der ofte følger med, når man er i festlige sammenhænge, og alkohol er involveret. For hvordan undgår man at melde helt fra til festen, selvom man ikke har lyst til at være fuld?

Roskilde Festival er en enormt stor festival, og hovedaktiviteten er musik. Hvad tror du, jeres talk kan bidrage med i den sammenhæng?

Jeg håber og tror på, at vi med talken kan sætte samtaler igang, og at festivalgæsterne vil have budskabet ‘Drik med respekt’ i deres tanker undervejs.

Hvad håber du, publikum får ud af talken?

Jeg håber at kunne hjælpe og støtte de mennesker, som ofte er fortvivlet over den danske alkoholkultur. Samtidig håber jeg på at kunne sætte tanker igang hos folk, der måske ikke altid drikker med respekt. Men jeg skal ikke spille hellig. Jeg er selv en af dem, der sommetider drikker mig i hegnet i festlige sammenhænge.

Baggrunden for talken er en stor undersøgelse fra IPSOS for Tuborg, som peger på nogle ret foruroligende statistikker om unges alkoholkultur. Har du selv haft dårlige oplevelser med alkohol – og hvad har du gjort for at undgå lignende situationer senere i livet?

Ja, som mange andre har jeg også haft oplevelser, hvor jeg måske har overskredet mine egne grænser. Enten fordi jeg ville passe ind, eller fordi jeg ikke havde lært at sige stop. Det har lært mig meget om vigtigheden af at kende sig selv og sætte grænser – og i dag prøver jeg at være mere bevidst om, hvorfor jeg drikker, og hvordan jeg gør det.

Læs ogå

Roskilde Festival 2025: Her er den ultimative mad-guide

Har du selv oplevet Roskilde Festival uden at drikke alkohol, og hvis ja, hvordan var din oplevelse med det?

Jeg tror aldrig, jeg har været på en festival, hvor jeg ikke har drukket alkohol. Der har selvfølgelig været øjeblikke, hvor jeg ikke har været decideret fuld. Men jeg tror på, at hvis man er ædru festivalgæst, vil man opdage, at man tager alle indtryk ind på en anden måde – og jeg tror, man vil opdage, at det faktisk ikke kræver alkohol at føle sig som en del af fællesskabet.

Udover de åbenlyse, hvad er så 3 gode grunde til, at folk skal høre talken?

1) Du går derfra med noget, du kan tage med dig – både i campen på festivalen og i hverdagen

2) Vi stiller spørgsmål ved noget, der normalt ikke bliver talt om

3) Det er en ærlig og relatérbar samtale, som mange unge kan spejle sig i

Oplev talken tordag den 3. juli klokken 11 i Tuborg-teltet på festivalspladsen.