11 % af alle mødre og 8 % af alle fædre i Danmark udvikler en fødselsdepression. En statistik, der for alvor fik instruktør Tara Salas til at få øjnene op for emnet. Det har resulteret i hendes seneste kortfilm 'Moder', som til august kan ses hos filmmagasinet Ekko.
Blå bog
Tara Salas, dansk instruktør. Har studeret performing arts i New York, skuespil på Method acting center i Paris, dramaturgi på KU og gået på Københavns film- og fotoskole. Har tidligere instrueret kortfilm som Intoxication 2022, Dressage 2023, Flugten fra Herstedvester (2024), Blasphemy TBA og Hjernen i Samfundet. Desuden uddannet sygeplejerske. Er instruktør bag kortfilmen Moder (2025), som til august kan ses hos filmmagasinet Ekko.
Hvorfor har du netop valgt at sætte fokus på fødselsdepressioner?
Med inspiration fra spillefilmen ‘We need til talk about, Kevin’, hvor mor-barn-relationen er udfordret i høj grad, fik jeg lyst til at dykke ned i, hvad der sker, når man ikke har følelsesmæssig kontakt med sit barn. Det er et spændende men også meget vigtigt emne, som er enormt underfortalt. For nogle år siden sprang en nybagt mor ud fra Rundetårn grundet en fødselsdepression. Det vidner om, hvor alvorligt et emne, der er tale om, og det synes jeg, kræver mere fokus.
Hvordan fik du ideén til at skabe kortfilmen ‘Moder’?
Da jeg i sommeren 2023 hørte en tragisk historie om et spædbarns død på grund af et overbelastet sundhedsvæsen, fik jeg en idé til at lave en film. Jeg udviklede ideén over et par måneder, og igennem mit feltarbejde på blandt andet hospitalet (hvor Salas arbejder, red.) fik jeg arbejdet historien igennem og færdigudviklet den.

Filmplakaten til 'Moder' med Lisa Riesner i hovedrollen.
Hvad er din baggrund for at behandle netop dette tema?
Igennem mit arbejde som sygeplejerske på barselsafdelingen er jeg stødt på temaet, og siden har jeg haft stor fokus på forbyggelse heraf. Vi er på afdelingen trænede i at informere og snakke med nybagte forældre om alt fra barnets trivsel til tidlige tegn på fødselsdepression.
Hvordan har I fået empiri om fødselsdepressioner?
Igennem kvalitative undersøgelser og utallige samtaler med nybagte forældre oplevede jeg, at det kan være svært for nybagte forældre at tale om fødselsdepression, som ofte er forbundet med stor skam. Sorgen over mangel på den kærlighed, som man havde håbet på til sit nye barn, kan være svært for forældre at italesætte og anerkende. Det kan samtidig også være svært og grænseoverskridende for andre omkring de nye forældre at italesætte fødselsdepressionen.

Klip fra filmen.
I filmen er scenen sat meget karikeret op; manden arbejder længe, kvinden går derhjemme og ringer til ham meget ofte, sundhedsplejersken har kun to minutter til at hjælpe hende mv. Er det ikke meget stereotypt? Og hvorfor har du valgt at stille det op på denne måde?
Min vigtigste opgave med filmen var at afspejle de følelser, mødre går i møde, når de føler sig ensomme og overvældede. Filmen er lavet ud fra moderens synspunkt, og hendes oplevelse er selvfølgelig ikke ensbetydende med, at virkeligheden ikke kan være en anden. Fødselsdepressioner kan forekomme på mange måder, men for filmens skyld gav det bedst mening at sætte det tydeligt op.
Det var vigtigt for mig at afspejle virkeligheden af, hvad der sker, når en familie rammes af fødselsdepression. Fødselsdepressioner rammer også fædre, hvor det er mere typisk for dem at blive væk fra hjemmet eller arbejde til sent. Derudover har vi desværre også et presset sundhedsvæsen, hvor sundhedspersonalet ikke altid har den fornødne tid til de borgere og patienter, de møder, hvilket også er det, man ser i filmen.

Klip fra filmen, hvor sundhedsplejersken, Sofie Lassen-Kahlke, er på besøg hos den nybagte mor, spillet af Lisa Riesner.
Der er flere og flere, som åbner op omkring fertilitetsbehandling og andre svære ting ifm. graviditeter og fødsler. Er det ikke samme tilfælde med fødselsdepressioner?
Jeg tror bestemt også, fertilitetsbehandling kan være forbundet med skam og skyld, fordi det er et privat og sårbart emne. Helt generelt er det fantastisk at flere åbner op omkring svære ting i forbindelse med graviditet og fødsler, da det er den bedste måde at kunne bekæmpe tabuet på.
Hvad håber du, at seere får ud af filmen?
Jeg håber, seerne får lyst til at vende sig mod deres nærmeste, som netop er blevet forældre, og give dem den kærlighed, de trænger til. Bare det at være der for dem og støtte dem.
Hvad er din drøm som instruktør?
Min drøm som instruktør er at skabe film, der betyder noget og gør en forskel. Jeg håber, filmen kan give et indblik i, hvor ondt det gør, når man ikke føler sig set eller hørt, og at vi som samfund kan blive bedre til at gribe ind. Langt de fleste fødselsdepressioner kan rettes op med den fornødne hjælp i tide.

Instruktør Tara Salas