Kok og køkkenchef på Gannis hovedkontor, Eva Hurtigkarl, udkommer d. 13. marts 2025 med bogen ’Spis Med’ på Gyldendal, der er fyldt med hendes egne favoritretter.
Fortæl om din bog Spis Med?
Spis Med er en personlig kogebog med en masse fortællinger fra både mig og mine gæster. Jeg håber, at bogen vil inspirere folk til at invitere gæster lidt oftere, og at den kan hjælpe til at gøre hele projektet lidt mere overskueligt. Derudover er bogen en kærlighedserklæring til farver i mad!
Den indeholder jo en masse opskrifter. Kan du fremhæve et par af dine personlige favoritter?
Smørrebrødslagkagen med æggekyllinger står mit hjerte meget nært, og jeg glæder mig allerede til det bliver påske, så jeg kan invitere til påskefrokost og lave den til mine venner. I den anden ende af spektret er den helt simple og billige minestrone-suppe, som er en af mine livretter. Jeg elsker virkelig gryderetter, der kan stå og simre, og hvor alle ens rester fra køle- og køkkenskabe kan smides i.

Du kommer jo ud af en kokkefamilie: Hvad har det lært dig om faget?
Hverken min mor eller far er uddannede kokke, men har arbejdet med mad på forskellige måder gennem årene. Min mor har helt klart lært mig, at man skal lave sin mad selv. Vi har ikke fået takeaway en eneste gang i hele min barndom, ikke engang pizza. De mere kendte kokke i min familie er jo ikke den nærmeste familie og først nogen, jeg har mødt lidt senere i livet. Men der har jeg set, hvor meget det kræver at drive en restaurant – og nok også lært, at det ikke var den vej, jeg selv skulle gå.
Hvad er din livret?
Gryderetter om vinteren og græsk salat om sommeren. F.eks. minestrone eller koreansk kylling med en masse chili, som begge findes i bogen. Når sommeren så kommer, og agurkerne og tomaterne er på deres højeste, vil jeg bare gerne spise dem som de er med olivenolie og salt på, en fed ost, kapers og oliven til – så bliver det ikke meget bedre.


Hvad spiser du ikke?
Jeg kan virkelig ikke lide ketchup, så det prøver jeg at undgå. Ellers spiser jeg det meste og vil selv mene, jeg har en meget bred smag i mad.
Der er æg på forsiden: Hvorfor og hvordan spiser du helst dine æg?
Jeg elsker æg i alle afskygninger, men spiser dem som oftest kogt smilende på et stykke rugbrød. Æg er både sunde og smukke, og de har så mange køkkentekniske egenskaber, at de er svære at komme udenom.

Til daglig laver du mad på Gannis HQ. Hvordan ser en uge i frokoster ud hos et stort dansk modebrand?
Mandag serverer vi altid rugbrød med forskelligt pålæg. Det kan være kartoffelmadder, æggemadder eller måske en fiskefrikadelle med remoulade. Så plejer vi at have en dag med pasta eller suppe og nogle salater til. Så en dag med ris og curry eller en nudelsalat med peanuts og farverige grøntsager. Måske en tærte eller en sandwich. Vi serverer altid noget med bønner, linser eller kikærter, for vi serverer ikke kød i kantinen. Torsdag er der kage, og det kan være alt fra drømmekage til gammeldags æblekage eller pavlova med bær. Fredag er restedag, hvor alt, der er til overs fra ugen bliver serveret på en ny måde, så vi undgår madspild. Det kan godt blive en lidt Dalle Valle-agtig buffet, men alle elsker det.
”Mad er en kærlighedsgave, men det er først en gave, når vi reelt sætter os ved bordet,” siger du ifm. bogen: Hvordan viser du kærlighed i forbindelse med mad?
Det handler om at vise, at man har gjort sig lidt umage og glædet sig til at ens gæster skal komme. Og så synes jeg, det er kærligt at være gavmild; at give sine gæster det bedste, man har.

'Spis med' af Eva Hurtigkarl, Gyldendal, 255 kr.