Undskyldninger er der nok af, når det handler om at hoppe i det iskolde vand – men jeg blev overrasket, da jeg snakkede med eksperten selv.
Kan du nikke genkendende til følgende sætning “når det bliver lidt lunere, begynder jeg at tage morgendukkerter”?
Hver år drømmer jeg om at komme igang med vinterbadningen, men når efteråret går på hæld, og jeg stadig ikke er kommet ind i en fast rutine (som for mig er minimum én gang om ugen), vurderer jeg, at nu er det for koldt at begynde, så jeg må hellere vente med at kaste mig over den hypede aktivitet til foråret, så min krop stille og roligt kan vænne sig til det kolde vand.
Ja, undskyldninger er der nok af – det kender du måske også – så for at besvare vores alles store spørgsmål “er det bedre at kaste sig over vinterbadningen ved at begynde om sommeren, eller skal man blot kaste sig ud i det om vinteren?”, snakkede jeg med en af de helt hard core-vinterbadere.
Ursula Bach er foredragsholder, fotograf, grafiker og skribent, og ud over det er hun passioneret vinterbader. Derfor snakkede jeg med hende om, hvordan man som nybegynder kommer igang med vinterbadning og om, hvornår det i virkeligheden er bedst at påbegynde sin vinterbadnings-livsstil – for som hun skriver i sin bog, som udkommer til marts; “du fortryder aldrig et dyp, og det er pokkers svært at være i dårligt humør, når lykkehormonerne danser rundt i kroppen.”
Vis dette opslag på Instagram
Hvornår er det ideelle tidspunkt at starte?
Du kan i princippet starte når som helst, hvis du er sund og rask.
Jeg startede selv i december, og det gik jo fint. Nogen vil gerne ‘glide’ ind fra sommeren til vinteren, så de langsomt vænner kroppen til det kolde vand. Det eneste lille minus herved er, at de gode signalstoffer (fx. dopamin, kortisol, sertonin mv.), som først udløses i hjernen ved dyp i koldt vand. Andre starter, når vandet er blevet koldt, og får så kulde-chokket, fordi de ikke har vænnet sig til vandets temperatur langsomt, men til gengæld udløses de gode signalstoffer med det samme, så glæden ved dyppet hurtigt kan føles.
Hvordan kan man kan komme i gang med vinterbadning, hvis man aldrig før har gjort det?
- Find en bademakker, der tager med dig ud. Sikkerhed er vigtig. Selskab er hyggeligt.
- Tag en beslutning om du skal udfordre din komfortzone.
- Tag badetøj på hjemmefra, så er du hurtigt klar og skal ikke til at skifte tøj i kulden. Husk skifteundertøj.
- Ifør dig løst, varmt tøj, gerne uld, og sko (f.eks. bamsestøvler), så det er nemt at komme i efter dyppet.
- Tag en stor taske med, der både kan rumme håndklæde og dit tøj, mens du er i vandet.
- Når du tager dit tøj af, så læg det i den rækkefølge du skal bruge det, når du klæder dig på. Håndklædet øverst.
- Tøv ikke, men gå ned i vandet på en udånding. Fokusér på din vejrtrækning, sænk kroppen langsomt, hold hænderne over vandet og få gerne ro på vejrtrækningen, inden du går op igen.
- Tør dig grundigt og tag dit tøj på.
- Få noget varmt at drikke.
- Nyd fornemmelsen i hele kroppen.
Ursula Bach udkommer i start marts med bogen ”Et selvkærligt frirum med vinterbadning”, hvor hun deler personlige erfaringer, praktiske tips og forklarer, hvordan vinterbadning kan blive en uundværlige vane og langt fra en ekstremsport.
Følg hende desuden på Instagram, hvor hun deler masser af gode tip til vinterbadning.
Vær altid opmærksom på, at der kan være individuelle forhold (fx. sygdomme mv.), som gør, at vinterbadning ikke er hensigtsmæssigt. Derfor bør du altid læse retningslinjerne for vinterbadning hos Hjerteforeningen.