Hudpleje

Anette Kristine Poulsen: Denne fejl begår mange, når de plejer ansigtet med creme

- 24/10/2024

Den husker stensikkert dig. Her gør skønhedsekspert Anette Kristine Poulsen dig klogere på hudpleje fra pande til bordkant, halsfitness og ‘techneck’. Artiklen er et uddrag fra Poulsens bog 'Bedre hud med årene – videnskabens svar på friskere hud'.

Infoboks

Anette Kristine Poulsen står bag platformen beautyspace.dk og hele Seriøst bedre hud-universet. Derudover skriver hun fagbøger om hud på Politikens Forlag, holder foredrag og er tilknyttet TV 2. Følg hende på @beautyspace.

 

Hvorfor har ingen opfundet en klemme til at sætte i nakken?

Spørgsmålet lød hen over et frokostbord og kom fra min ven og kollega Lise Grosmann. Hun lavede ikke sjov, da hun med begge hænder greb om sin halshud og trak bagud. Nu har Grosmann en i forvejen velholdt hud, også på halsen, men hun havde alligevel en pointe: Huden på halsen har nemlig endnu mere brug for kærlig pleje end ansigtshuden for at bevare sin smidighed og glød. Det er der flere grunde til.

For det første glider ansigtshuden med alderen langsomt nedad og skubber halshuden med ned. For det andet får tyngekraften lettere spil på grund af en fladeformet muskel, platysma, der dækker hele halsens forside og halvdelen af begge sider. Når man er ung, styrker musklen hudens glatte udseende, men med årene splittes den jævne, brede flade op i enkeltstående, længdefortløbende bånd, såkaldte platysmabånd, der udspiler huden, hver gang man bevæger halsen, og gør den mere løs.

For det tredje er huden på halsen ikke forsynet med særlig mange hårsække og talgkirtler. Det betyder, at den er mere sårbar og ikke egner sig til en række af de behandlinger, som kan bruges i ansigtet. Uden hårsække og talgkirtler kan man eksempelvis ikke rekruttere nye overhudsceller efter en mere aggressiv behandling som professionel peeling.

Og for det fjerde sker der noget med fedtlaget på halsen, der i forvejen er tyndere end i ansigtet. ”Med alderen mister man det jævne fedtlag lige under huden, og her hjælper det ikke bare at fylde sig med flere fastelavnsboller, for de ender bare som dobbelthager frem for et jævnt lag hvalpefedt,” forklarer hudlæge Peter Bjerring.

Foto: Imaxtree

SOS! SEND MERE FUGT OG BESKYTTELSE

Da halshuden ikke har samme fedtindhold som huden i ansigtet, er den også tyndere – og dermed mere påvirkelig over for især to ting: fugttab og uv-stråler. Halsen er ligesom ansigt og hænder ekstra udsat for uv-stråler, fordi den stikker uden for tøjet.

Og mens de fleste af os nok skal huske at kaste hudkærlig pleje efter ansigtet, er vi typisk mindre ivrige, når det gælder området syd for hagen. Men som den amerikanske hudlæge Harold Lancer lidt kækt formulerede det i et interview til Børsen:

”God ansigtspleje går fra panden og hele vejen ned til bordkanten.” Heldigvis er løsningen enkel: Giv halshuden en ekstra omgang fugtserum. Overvej også gerne en lidt federe creme end den, du bruger i ansigtet, og husk A-vitamin om natten og solfaktor om dagen. Det er det.

GIV HUDEN PÅ HALSEN DAGLIG FITNESS

Halsmusklerne fæstner ikke til knoglerne på samme skridsikre måde som musklerne i ansigtet. Det får huden til at slappe mere af. Hold derfor huden på halsen i form med den her lille øvelse nogle gange dagligt: Lad tungespidsen forsøge at røre næsetippen, mens du tæller til tre – og gentag i cirka et minut.

SÆT SKUB I BLODCIRKULATIONEN

Der er også forskel på blodcirkulationen, når det gælder ansigt og hals, og gæt selv, hvor den er bedst. Konsekvensen er mindre glød i huden på halsen. Her er den enkleste løsning lejlighedsvis og med omtanke at bruge milde eksfolierende frugtsyrer – kombineret med det allerede nævnte A-vitamin. På den måde øger du omsætningshastigheden af sløve overfladeceller, samtidig med at kollagenproduktionen har noget at arbejde med.

Der findes andre muligheder ud over de tre grundlæggende råd om pleje af halshud. Professor og hudlæge Peter Bjerring har en liste over do’s og don’ts. Vær forberedt på, at du muligvis skal konsultere den lille latinordbog undervejs, og at nogle af mulighederne er temmelig vidtgående.

“Techneck’ kaldes det fænomen, at selv yngre personer får rynker på halsen, dobbelthager og hængende kæbepartier”

GØR HUDEN TYKKERE MED MESOTERAPI, MILD LASER OG IPL

“Mesoterapi er tætstillede, punktvise små injektioner af hyaluronsyrefiller. Den metode kan ligesom milde lasermetoder og IPL-behandlinger, som ikke skræller hud af, være med til at øge hudtykkelsen på halsen og gøre huden glattere,” fortæller Peter Bjerring.

GLAT HALSEN MED BAKTERIEGIFTEN BOTOX

Nervegiften botulinumtoksin, bedre kendt under det kommercielle navn Botox, bruges medicinsk mod spasmer og svære svedproblemer, men også mod rynker i ansigtet, blandt andet furer i panden, mellem øjenbrynene og omkring øjnene. Giftstoffet, som dannes af en bakterie, der hedder Clostridium botulinum, kan lamme muskler, så de ikke trækker sig sammen og danner rynker.

“Mindre kendt er det, at Botox også kan bruges på halsen, hvor det får halsens såkaldte platysmabånd til at slappe af, så huden ser glattere ud,” forklarer Peter Bjerring.

Jeg ved ikke med dig, men jeg får nervøse trækninger, når jeg hører om et lammende stof som Botox så tæt på synke- og vejtrækningsmusklerne. Jeg ville aldrig turde.

”Det er også rigtigt, at der kan komme problemer, hvis man stikker botulinumtoxin dybere ind i kroppen. Men det er ikke så svært at holde det i hud og underhud og kun bruge små mængder,” lyder det fra hudlægen. Tak, men nej tak, kan du stadig høre mig hviske.

Foto: Imaxtree

FÅR DU TECHNECK?

‘Techneck’ kaldes det fænomen, at selv yngre personer får rynker på halsen, dobbelthager og hængende kæbepartier. Årsagen er blandt andet de utallige gange, de bøjer hovedet for at se ned på mobilen. Så kig op, sørg for, at din ansigtsnatpleje rummer ingredienser, der bidrager til hudens kollagenmadras, og hold halsen evigt beskyttet af solfaktor i dagtimerne.

Men hvad så med klemmen, som min ven og kollega Lise Grosmann efterspurgte i starten? Idéen med at sætte en klemme i nakken for at opstramme halshuden ved at trække den bagud fungerer desværre ikke, konstaterer plastikkirurg Jens Jørgen Elberg fra Amalieklinikken. Selv om han kalder tanken om opstramning fra nakken nærliggende, er det i praksis ikke muligt at opnå et godt kirurgisk resultat på den måde. I stedet findes der forskellige andre operationsteknikker til hals og nedre ansigtsløft, hvor omfanget af kirurgi varierer.

”Ved et halsløft er formålet at bringe overskydende hud om bag øret, hvor det fjernes, så trækket på halshuden netop kommer fra området bag ørerne. Det rækker dog ikke, hvis man har udtalte folder på halsen. Her vil man være nødt til at supplere med et lille indgreb foran på halsen,” forklarer han.

HVAD MED HALSCREMER?

Hvis du undrer dig over, at deciderede halscremer ikke er nævnt, så er forklaringen, at begrebet giver lige så lidt mening som øjencremer. Der findes ingen definition på en halscreme, ingen klare retningslinjer, som tilfældet for eksempel er for produkter med solfiltre. Til gengæld giver det ekstragod mening at bruge en federe, mere fugtforseglende creme end i ansigtet, fordi huden på halsen er tyndere, og ellers følge strategien for ansigtet: At prioritere uv-beskyttelse om dagen og sikre huden A-vitamin, peptider og frugtsyrer, der alle har positiv effekt på kollagenproduktionen.

For mit eget vedkommende fungerer det dog ikke at bruge federe produkter på halshuden, fordi jeg hurtigt føler mig klistret ind. Til gengæld kører jeg konsekvent min ansigtsrutine om dagen den ekstra etage ned, ligesom halsen om aftenen får to tynde lag af min A-vitaminsmøre.

Læs ogå

Makeupartisten: “Dette er min all-time favoritmascara. Jeg bruger den både selv og på modellerne, jeg arbejder med, og jeg har sværget til den i mange år”