Annonce

Peter Gary Tatchell: “Jeg er blevet voldeligt overfaldet over 300 gange i de sidste fem årtier. Oftest af homofober og højreekstremister. De hader, at jeg er fortaler for LGBTQIA+-rettigheder”

- 13/08/2024

Peter Gary Tatchell er tidligere parlamentskandidat for det engelske Labour Party, potentiel kandidat til parlament for the Green Party i England og Wales og i dag direktør for the 'Peter Tatchell Foundation', hvor han arbejder for bedre rettigheder for LGBTQIA+-personer. Men hvordan føles det, at være homoseksuel, politisk aktivist i Storbritannien? Det fortæller han her.

’Their Time’ er titlen på Zalandos nye kampagne, som adresserer det komplekse tidsforhold, queerpersoner kan opleve. Seksuel orientering, dating og emotionel udvikling – alt dette kan forhindre minoritetspersoner i at leve livet lineært.

I den anledning har vi snakket med tre forskellige personligheder, som har denne erfaring med i bagagen. Dette interview med Peter Gary Tatchell er det andet i rækken ud af tre, der beretter om, hvordan denne verden opleves for henholdsvis en homoseksuel, politisk aktivist i Storbritannien, en sort, afrikanskfødt queer kvinde i Holland og en transkønnet mand i Italien.

Om

Peter Gary Tatchell. 72 år. Født i Australien. Tidligere kandidat til parlament for det engelske Labour Party for distriktet Bermondsey i Sydlondon samt potentiel kandidat til parlament for the Green Party i England og Wales. I dag direktør for the Peter Tatchell Foundation, hvor han arbejder for bedre rettigheder for LGBTQIA+-personer.

 

Hvad synes du, Pride bidrager med til samfundet?

Pride er en fejring af LGBTQIA+-liv, -fællesskab og-præstationer, men det er også et krav om retfærdighed og lighed. Kun 36 lande tillader ægteskab mellem personer af samme køn, og LGBTQIA+-personer kan stadig blive fængslet eller henrettet i 64 nationer, så der er stadig lang vej igen.

Netflix har lavet dokumentaren ’Hating Peter Thatchell’ (2020), som følger dig fra dine unge år til din kamp for retfærdigheden. Det bliver tydeligt, at det har kostet dig kontroverser og skabt politisk uro. Hvorfor sætter du dit liv på spil for at kæmpe for LGBTQIA+?

Min første kærlighed var til kunst og design, men da jeg indså, at jeg var homoseksuel, og så forfølgelsen af LGBTQIA+-personer i Storbritannien og verden over, fik jeg straks lyst til at hjælpe med at stoppe det. Jeg startede med at føre kampagner på deltid i 1969, da jeg var 17 år, men jeg blev god til at skabe forandring, så de sidste 41 år har det været en fuldtidsbeskæftigelse.

Hvorfor tror du, at du har været offer for så meget had og vold for din sag?

Jeg er blevet voldeligt overfaldet over 300 gange i de sidste fem årtier. Oftest af homofober og højreekstremister. De hader, at jeg er fortaler for LGBTQIA+-rettigheder og det faktum, at jeg er effektiv og opnår resultater, som de er imod.

Hvordan adskiller du dig fra andre fortalere for LGBTQIA+-samfundet?

Stillet over for regeringens, religiøse institutioners, politiets og erhvervslivets kompromisløshed, har jeg brugt taktikkerne ikkevoldelig, direkte handling og civil ulydighed – modelleret efter den amerikanske, sorte borgerrettighedsbevægelse, og det gav positive resultater. Jeg har også argumenteret for, at lighed ikke er nok. Jeg ønsker ikke at være lige i et uretfærdigt, fejlagtigt samfund, der også begrænser heteroseksuelle. Jeg vil ændre på samfundet, ikke tilpasse mig eller indordne mig det.

I de mange, mange år du har kæmpet for LGBTQIA+, hvad har været dit stolteste øjeblik?

Jeg har kæmpet for LGBTQIA+-rettigheder i 55 år. Mit stolteste øjeblik har været at bidrage til at stoppe kriminaliseringen af LGBTQIA-personer i Storbritannien samt at sikre lighed inden for ægteskab. Men jeg er også meget stolt af, at jeg har hjulpet med at vinde asyl til over 300 LGBTQIA-personer, der flygtede fra forfølgelse i lande som Uganda, Pakistan, Rusland og Iran.

Hvorfor har du valgt at indgå partnerskab med netop Zalando om Pride?

Jeg blev imponeret over Zalandos engagement i LGBTQIA+-samfundet og det faktum, at de vil nå ud med Pride-budskaber til deres kunder og følgere. Det er et godt eksempel på et modemærke, der bruger deres indflydelse til noget godt.

Læs ogå

Nella Ngingo: “Der var en konfliktfyldt forestilling om, at man ikke kunne være både sort og queer. Som om queerness tilhørte hvide mennesker”

Læs ogå

Francesco Cicconetti: “Queer personer er tvunget til at leve tid på en anden måde – i mit tilfælde langsommere”