Oplev

Kom gratis til festival:”Fluid Festival er tredages fejring og hyldest af kvinder, non-binære og genderqueers”

- 31/07/2024

Fluid Festival byder d. 15.-17. august velkommen til 3 dages gratis livekoncerter, talks og filmvisninger på Frue Plads i København, hvor du kan høre blandt andre Freja Kirk og Lydmor.

For fjerde år i træk løber Fluid Festival, der er skabt som en hyldest af kvinder, non-binære og genderqueers af stablen fra den 15.-17. august. Vi spurgte kvinderne bag, Janne Juul og Eva Bøggild, om hvad vi skal glæde os til på årets festival.

Foto: Tine Harden

Hvad er Fluid Festival?
Fluid Festival er tredages fejring og hyldest af kvinder, non-binære og genderqueers. Festivalen finder sted hvert år i august, hvor byen klæder sig i regnbuefarver og markerer Pride. På Frue Plads i København byder Fluid Festival alle – uanset alder, køn og baggrund – velkommen til tre dages gratis livekoncerter, talks og filmvisninger og først og fremmest en inkluderende stemning og fest. Fluid Festival er med sin 100 % female identified scenerepræsentation en markant aktør i kampen mod underrepræsentation af kvinder i kunst- og kulturliv.

Hvor længe har Fluid Festival eksisteret?
Fluid Festival opstod i 2021, hvor København var vært for World Pride. Til den store markering var der behov for flere venues, hvor folk kunne samles og dermed opstod muligheden for at teste et længe udtrykt ønske om et Pride-venue, der satte fokus på kvinder og female identified non-binære og queers. Det nye venue, som fik navnet Fluid Festival, blev en kæmpe succes og viste sig at opfylde et behov for en anderledes måde at mødes og fejre Pride på. Beslutningen om at videreføre Fluid Festival efter World Pride var derfor ikke svær og allerede et par måneder senere var Fluid Festival of Copenhagen etableret som en selvstændig forening.

Hvem står bag Fluid Festival?
Fluid Festival er etableret som en socioøkonomisk forening. Bag den står vi, Janne Juul og Eva Bøggild. Vi mødte hinanden i 2020, hvor vi begge var ansat i organisationen bag afholdelsen af World Pride i København. Her var Eva Head of Culture & Identity og Janne var Festivalmanager for Fluid Festival. Vi er fortsat hovedkræfterne, der søger fonde, indgår erhvervspartnerskaber og lægger indholdsprogram for festivalen, men når forberedelserne og især afviklingen nærmer sig, udvides organisationen med flere professionelle aktører. For hvert år består medarbejdergruppen af flere og flere kvindeligt identificerede, for det er arrangørernes klare holdning, at kønsbalancen i kulturlivet også skal omhandle dem, der arbejder bag og ved siden af scenen.

Hvad kan vi forvente os af årets festival?
Fluid Festival er, foruden en musikscene og en Godnatfilm Festival, også en talk- og debatscene, hvor publikum præsenteres for nye aktuelle vinkler på køn, kønsidentitet og kønsudtryk. Programmet sætter bl.a. fokus på den manglende repræsentation i dansk kunst– og kulturliv. Paneldebatten stiller skarpt på, hvorfor hidtidige kampagner stort set ingen virkning har haft og hvilke tiltag, der skal til for at ændre den slående underrepræsentation af kvinder, genderqueers og non-binære identiteter.

I 2024 bydes der bl.a. på en talk om den lesbiske Danmarkshistorie – som hidtil ikke har fået samme opmærksomhed som f.eks. bøssernes – og én debat om, hvordan man i et nordisk kulturelt og historisk slægtskab kan skabe en bredere forståelse af kønsidentiteter ved at lære fra de oprindelige kulturer, som ikke var underlagt nutidens kønsmoral og rollemønstre.

Hvad håber I allermest, at gæsterne ved årets Fluid Festival tager med sig?
Håbet er, at festivalens mange gæster vil sige på gensyn og forlade Frue Plads med en følelse af at være blevet set, hørt, spejlet og ikke mindst at have været inkluderet i en fælles hyldest af glæden, styrken og den mangfoldige kærlighed.

Se det fulde program på Fluid Festivals hjemmeside, og følg med på deres Instagram, som hele tiden opdateres med spændende nyheder.