Mad og drikke

Kom (gratis) til langtæppepicnic på Roskilde Festival med ‘Amalie og Floras middage’

- 03/07/2024

Er du på Roskilde Festival, eller skal du afsted? Få en oplevelse ud over det sædvanlige, når kvinderne bag madkonceptet 'Amalie og Floras middage' torsdag d. 4. juli inviterer til picnic i tre serveringer, der repræsenterer en fortolkning over marken, madpakken og frøet. Og så er det kvit og frit.

Roskilde Festival byder som mange festivaler på et meget stort udbud af madboder, hvor du kan få stillet sulten. Men vil du bruge et af dine måltider på lidt anderledes og spændende oplevelse, bør du rette blikket mod madkonceptet Amalie og Floras middage.

Kvinderne, som står bag, hedder – som det ligger i navnet – Amalie Svarre Nielsen og Flora Veronica Willumsgaard og er garvede indenfor madlavningsfeltet. Både Amalie Svarre og Flora Willumsgaard er kokke, og sammen har de i nogle år stået bag plantebaserede, gastronomiske oplevelser, hvor de søger at udvikle måltidet som format. Vi har taget en snak med dem om deres koncept men også om, hvorfor det lige er Roskilde Festival, de har sagt ja til at bruge som medie for deres koncept.

Kan I fortælle lidt om jeres koncept?

“‘Amalie og Floras middage’ er et madkoncept, der er funderet i et kulturhistorisk perspektiv og opererer på et hverdagsvisuelt, skulpturelt og æstetisk plan. Vi laver mad af planter; grøntsager, nødder, rødder, bær, blomster, urter og svampe. I vores køkken er der både højt til loftet og en ydmyghed overfor, hvad jorden har at tilbyde. Grundlæggende har vi en mission med tre facetter: At skabe bedre arbejdsvilkår i madverdenen, at skabe forbindelse og fællesskab på tværs af mad og at vise hvor fantastisk planterigets mangfoldighed er.”

Foto: Marlene Merkel

Hvorfor har I sagt ‘ja’ til at lave middag på Roskilde Festival?

“Fordi på Roskilde Festival kan man lidt mere. Folk har en nysgerrighed og åbenhed, daglige rammer sprænges, som giver mulighed for helt nye interaktioner.”

Hvad kommer jeres aktivering på Roskilde til at gå ud på?

“Roskilde Festival er Danmarks største og mest kaotiske picnic. Så vi vil gerne invitere folk til en picnic, der hylder den jord, der netop er rammeskabende for festivalen. Jorden er det, der forbinder os til hinanden, og på Roskilde Festival mærker man det meget konkret, når man altid er et skridt fra at træde i et cigaretskod eller en klat mayo. Vores aktivering bliver en langtæppepicnic til ære for jorden. Som forhåbentlig bliver en ny helligdag i fremtiden, hvor vi sammen kan mødes og takke og fejre jorden, der meget konkret danner rammen for altings forbindelse til hinanden. Middagen vil i ordets forstand tage udgangspunkt i mad fra jord til bord, der inddrager perspektiver fra madhistorie, filosofi og jordbrug.”

Foto: Marlene Merkel

Jeg har læst, at jeres middag på Roskilde skal hylde ‘den jord, som danner rammen om festivalen’. Hvordan kommer det til udtryk i jeres middag?

“Jorden er vores allesammens underlag og giver et konkret, fysisk billede af, hvordan vi allesammen er fuldkommen forbundne til hinanden. Jorden, vores mad rodfæstes i. Jorden minder os om altings uløselige sammenfiltring, der fordrer et ansvar. Lige nu finder en omsorgsrevolution sted indenfor regenerativt jordbrug, der handler om ikke at udpine jorden men give igen og understøtte naturens egne kredsløb. Vi har brug for nye håbefulde visioner for verdenen. Vi tror på, at utopisk tænkning kan finde sted ved at genbesøge de allermest fundamentale ting i vores tilværelse. Jorden er også et kort over vores allesammens kollektive historie. Vi har brug for at mødes i det nære og skabe nye højtider og ritualer – som for eksempel en picnic til ære for jorden. Ved at blive opmærksomme på og tilmed taknemmelige for vores allesammens jord, kan vi skabe nye kreative og håbefulde visioner for, hvordan vi skal bebo den i fællesskab.”

Kan I fortælle om menuen, I serverer på Roskilde?

“Gæsterne vil få serveret forskellige mundrette bidder, der fortolker jorden helt konkret, politisk og rituelt. Vi kommer til at have tre serveringer, der bliver en fortolkning over marken, madpakken og frøet – og så kan vi ikke sige mere.”

Hvad er drømmen med jeres koncept i fremtiden?

“Vi starter begge to på en kandidat til sommer, som vi vil bruge i vores virke. Amalie studerer til kok, og ved siden af starter hun på en kandidat i nytænkning af Madressourcer og Systemer, og Flora starter på en kandidat i Moderne Kultur. Drømmen er at åbne vores eget madatelier, hvor vi kan servere en dagens ret, holde middage og konceptualisere flere projekter i spændingsfeltet mellem mad, design, historie og filosofi.”

Amalie og Floras middag afholdes torsdag d. 4. juli kl. 13 ved oplevelsesrummet Food Is Now. Læs mere om den på Roskilde Festivals hjemmeside.

ELLE er inviteret til Roskilde Festival.