Hvad gør du for at redde havet? Den 8. juni 2021 er det World Ocean Day, og i den forbindelse giver vi dig et overblik over hvordan du kan bidrage på dagen og ikke mindst træffe kloge valg i hverdagen, der sikrer en mere bæredygtig fremtid.
Sommeren er lige om hjørnet, og det får automatisk de fleste til at drømme sig hen til solbeskinnede, hvide sandstrande og blå bølger. Det er dog de færreste der drømmer om de oceaner af affald og plastik, der gør os selskab på strandferien, og forpurrer billedet af den perfekte ferie.
Og det er et kæmpe problem – og ikke kun i ferieøjemed. Verdenshavene flyder over med affald, særligt plastik, der ikke kun ødelægger billedet af den smukke strand, men endnu vigtigere: det liv, der er i havene og som udgør 71% af jordens overflade, og som, hvis forureningstendensen fortsætter sin kedelige udvikling, truer vores fremtidige eksistens.
Den 8. juni 2021 er det World Ocean Day – en international markering af og påmindelse om, at vi skal handle nu, hvis havene skal bestå. Forskere har påvist, at hvis vi skal undgå at mere end en million dyrearter uddør, og derved truer livet på jorden fremover, skal mindst halvdelen af planeten forblive i dens ’naturlige’ stadie. Og der er særligt behov for at handle lige nu, for havene er desværre er offer for et enormt forureningspres; både fra transport og ikke mindst fra restaffald og unedbrydeligt plastik, der truer havdyr, ødelægger økosystemer og forurener planetens samlede overflade.
World Ocean Day har altså til formål at øge opmærksomheden på behovet for at bevare havene, ikke bare den ene dag om året, men hver dag og fremover.
Men hvad kan du gøre?
I samarbejde med det øko-etiske hårplejebrand WeDo / Professional stiller vi skarpt på initiativer i forbindelse med World Ocean Day, som du kan slutte dig til og derved hjælpe med at redde verdenshavene og ikke mindst vores planet, og fortæller dig hvordan du kan træffe aktive valg i din hverdag, der hjælper med at indsamle havplast.
1. Underskriv World Ocean Days lovforslag, Call for 30×30
World Ocean Day, der er en non-profit organisation, har sammensat et lovforslag, der skal sikre global støtte til at bevare mindst 30% af jordens samlede økosystemer. Lovforslaget hedder Call for 30×30 og bliver præsenteret i forbindelse med konventionen for biodiversitet på COP15 klimatopmødet i 2021. Det er udarbejdet på baggrund af research fra klimaforskere, der har fundet frem til, at vi er nødt til at bevare mindst halvdelen af jordens naturlige økosystemer i deres oprindelige stadier, da millioner af dyrearter og ikke mindst menneskets afhængighed af jordens naturlige ressourcer er truet, hvis for store dele af økosystemerne ødelægges. Men det er ikke nok, at forskerne påpeger faren. Der er brug for så mange som muligt, der giver deres stemme og lægger pres på politikerne for at skride til handling. Ved at underskive det globale lovforslag kan vi sammen presse politikere internationalt til at iværksætte initiativer, der til en start bevarer og beskytter 30% af jordens natur inden 2030.
Underskriv lovforslaget Call for 30×30 her.
2. Deltag i et event den 8. juni
Du kan også vise din opbakning og støtte World Ocean Day herhjemme. Den 8. juni 2021 kan du være med i World Ocean Day Challenge og hjælpe med at indsamle penge, der går til initiativer der beskytter havene. Du deltager gennem din foretrukne vandsportsaktivitet; uanset om det er windsurfing, kitesurfing, stand up paddle, kajak eller svømning. Alt du skal gøre er blot at gennemføre en given distance, som du måler gennem denne app, i perioden 6. – 8. juni. Dit resultat, altså din målte distance, vil automatisk blive uploadet til eventens scoretavle, og konverteret til en donation. Og ud over at du hjælper med at sætte fokus på World Ocean Day, og engagerer dig i en omgang sund konkurrence, er der også præmier på højkant til alle, der deltager gennem appen.
Læs mere om World Ocean Day Challenge i Danmark her.
3. Skab awareness på sociale medier
Sociale medier har den positive effekt, at de er geniale til at skabe globalt fokus på et givent problem lynhurtigt. Vi har set det i forbindelse med palæstinakrisen, Black Lives Matter og Greta Thunbergs #fridaysforfuture. Og hvorfor ikke også bruge de sociale medier fornuftigt til at sætte fokus på havene? World Ocean Day har udviklet en række grafikker, der er lige til at dele på sociale medier, hvilket er den letteste måde at vise sin støtte og bidrage til at flest mulig får øjnene op for behovet for handling nu.
Du kan hente de officielle grafikker fra World Ocean Day her, og dele dem med følgende hashtags: #worldoceanday #protectt30x30 #oceanclimateaction. Følg desuden World Ocean Day på Instagram, Facebook og Twitter.
4. Indsaml plastic og gør kloge valg, når du handler
En af de helt store syndere, hvad angår forurening af verdenshavene er plastikaffald. Hvert år flyder otte millioner ton plastik ud i havene, og vi er lige nu omringet af mere end to milliarder ton plastik. Derfor er det vigtigt at alle tager ansvar og sørger for at plastik bliver genanvendt og ikke mindst samlet op, når det havner i naturen. Og netop dette har det nye, øko-etiske hårplejebrand, WeDo / Professional, som en af deres mange, ambitiøse målsætninger. Ikke nok med at WeDo / Professional stræber efter høje miljømæssige standarder, der værner om både dyr, mennesker og miljø på produktplan, har de også indgået et samarbejde med organisationen Plastic Bank. Plastic Bank arbejder målrettet med at komme det globale problem med havplast til livs samtidig med at de skaber jobs i områder, der er ramt af ekstrem fattigdom, hvor lokale indsamler havplastaffald i bytte for penge, mad, rent vand, olie eller skolegang. Sammen med Plastic Bank vil WeDo / Professional bygge videre på sin miljø-etiske rejse ved at fjerne plast fra miljøet og indsamler otte plastflasker for hvert WeDo / Professional produkt, der sælges. Det vil sige, at hver gang du køber et hårprodukt fra WeDo / Professional, der i forvejen er produceret yderst ansvarligt og 93-99,7% naturligt og vegansk, bidrager du aktivt til at nedbringe mængden af plastik i havene. Du kan endda følge indsamlingen live på WeDo / Professionals hjemmeside, og løbende se hvor meget der er indsamlet og dele dine bidrag og skabe awareness på sociale medier med hashtagget #TogetherWeDo. De valg, du træffer i hverdagen synes måske bittesmå isoleret set, men i det store billede er effekten stor. Så husk, at alt hvad du gør, påvirker miljøet, så gør dit for, at påvirkningen er positiv.
WeDo / Professional’s key produkt er en smart shampoobar, der gør behøvet for emballage helt overflødigt. De har også andre produkter i serien og har netop lanceret tre nye produkter; hårmaske, shampoo og conditioner i Rich & Repair-serien, der alle er produceret vegansk og cruelty free, er uden silikone og kunstig farve og emballagen er lavet af op til 75% genanvendte materialer og er 100% genanvendelig. I galleriet nedenfor kan du se de fire nyheder.
WeDo/ Professional blev startet af en lille gruppe passionerede skønhedsentusiaster, der fik en unik mulighed for at starte et nyt brand op fra bunden. Det blev til et nyt øko-etisk brand, der tilbyder en række veganske og cruelty-free-produkter med få og nøje udvalgte ingredienser og med 100% genanvendelig emballage. Sammen med forskerne fra Wella Professionals hårpleje-laboratorier, og udvalgte frisører, er hvert produkt skabt med en professionel ydeevne i tankerne.
WeDo / Professional er stolt over at være 93 til 99,7% af naturlig oprindelse, vegansk og cruelty-free. Helt specifikt er mærket:
- Certificeret ‘vegansk’ af The Vegan Society.
- Certificeret ‘cruelty-free’ af Cruelty Free International, hvilket vil sige, at produkterne ikke er testet på dyr.
- Dermatologisk testet, formuleret uden sulfater, silikoner eller kunstige farvestoffer.
- Alle duftende produkter har en særligt designet Clean Label duft med et lavt niveau af allergener.
WeDo / Professional er på en mission for at opfordre mennesker til at gå over til en mere bæredygtig livsstil – med det formål at skabe et sundere og bedre planet. Med lanceringen vil #TogetherWeDo-kampagnen invitere og inspirere enkeltpersoner til at deltage i bevægelsen ved at omdanne god vilje til konkrete handlinger, der vil medføre positive ændringer.