Ingen fest uden masser af afkølet, boblende champagne. Her guider vi dig til, hvordan du bedst serverer champagnen samt hvilke snacks og tapas, som champagnens generøse sammensætning af tekstur og surhed fortjener at nydes i selskab med.
En fest uden champagne er som jul uden gaver eller en uge uden weekend. Med andre ord kan man (næsten) ikke holde en fest uden gyldne bobler, og når propperne springer og champagnen hældes op, kan vi godt lide, at forkæle os selv med passende snacks og tapas, som komplimenterer champagnens rige tekstur og smagsunivers.
En god champagne er nemlig fuld af smagsnoter, og de eksklusive boblers surhed går rigtig godt til salte snacks. Så når lejligheden til champagne byder sig, så prøv at sætte den sammen med andet end de søde jordbær. Nok tager jordbærrets sødme sig umiddelbart godt ud sammen med champagnen, men bærrets søde smag fremhæver boblernes syrlige noter – og det fortjener de fine dråber ikke.
Læs også: Bliv festklar med ELLEs guide til de bedste vintagebutikker i hele landet
Moët & Chandon, der er et af verdens største champagnehuse, har formuleret fem fingerregler, der er gode at vide, inden man sætter champagnen på bordet – og hvem vil ikke gerne runde året af med manér som en ægte champagne-coinneseour, når de gyldne bobler hældes i glasset inden julemiddagen, eller når kl. slår 12 ved midnat nytårs aften?
- Champagne bør, ligesom alt andet vin, matches med serveringer, der komplimenterer smagen. En tør champagne (Brut) bør matches med salte anretninger, hvorimod en sød champagne (Sec) bør matches med søde retter.
- Champagne findes i seks sødmegrader: Brut Nature, Extra Brut, Brut, Sec, Demi-sec og Doux. Brut Nature er slet ikke tilsat sukker, og er den tørreste champagne, der findes, og Doux er meget sød. Den mest almindelige champagnetype er Brut.
- Champagne blandes – ligesom vin- af flere druetyper. den klassiske champagneblanding består af runde og fyldige Pinot Noir, den sødlige Pinot Meunier og Chardonnay, der tilfører friskhed og en aroma af citrus.
- Champagne kan snildt serveres til alle retter under nytårsmiddagen. det handler blot om at vælge den rigtige sødmegrad til de enkelte retter. Server en klassisk tør Brut-champagne som aperitifm eksempelvis under Dronningens nytårstale, og fortsæt med en Brut-udgave til forretten, hvis der står kammuslinger, østers eller hvid fisk på menuen. Til hovedretten kan man med fordel servere en Rosé Champagne, der går fint i spænd med kødretter som tatar, carpaccio, kalvekød og ratatuille. Til desserten – eller kransekagen ved midnat – er det fint at vælge en champagne med lidt sødere noter, som matcher de søde smagsnuancer i desserten. Gå efter en Demi-sec, der ikke overdøver den søde smag, men komplimenterer den.
- Sidst, men ikke mindst, skal champagnen helst serveres af tulipanformede glas – og ikke de slanke ‘flute’-glas, som der ellers er tradition for. Almindelige vinglas er også ganske fine, da de giver plads til, at champagnens aroma og smag kan udvikle sig. Den optimale serveringstemeratur er 8-10 grader, så tag gerne flasken af køl 15 minutter inden servering – og vent så gerne med at poppe champagnen til dine gæster er kommet. Det er så festligt og ved at servere champagnen umiddelbart efter, at den er poppet, får du også det optimale ud af champagne-boblerne.
Kig med i galleriet, hvor vi har samlet fem forslag til, hvad du kan servere til din champagne:
I år kan du medbringe champagnen til nytårsværten i en særlig fin gaveæske. Moët & Chandon lancerer nemlig to limited edition gaveæsker, der er udsmykket med eventyrlige referencer til Versailles, ikoniske franske bygninger og referencer til champagnehusets eget orangeri i champagnebyen Epernay. Det nye år kan dermed skåles ind i stil.
Bag de eventyrlige limited edition gaveæsker gemmer sig klassikerne Moët Brut Impérial (Moët & Chandons tørre signaturchampagne, der er god som aperitif og forretter) og Moët Nectar Impérial (Sød champagne, der er god til dessert eller kransekage) i 75 cl flasker.