Kunst, bøger og musik

3 bøger, du skal glæde dig til at læse i december

- 06/12/2023

Der er blandt andet nyt fra Paul Auster for første gang i seks år

‘Den virkelige verden’
I en kælder på Frederiksberg Hospital blev omkring 400 psykiatriske patienter medicineret med LSD i 1960’erne og ind i 1970’erne. Og dengang var der ikke tale om mikrodosering. Tværtimod. Patienterne, der blev behandlet for alt fra depression, skizofreni, krigstraumer til talebesvær og homoseksualitet, fik op til 10 dobbelte doser LSD, efterladt uden terapeutisk samtale og i mange tilfælde også i kombination med elektrochok og beroligende medicin. Det var overlægen Einar Geert-Jørgensen, der stod for de livsødelæggende eksperimenter.

Journalist og forfatter Alex Frank Larsen afdækkede skandalen om de hemmelige LSD-forsøg i Information og fik i 1986 en velfortjent Cavlingpris for det. Forsøg som, viste det sig, var medfinansieret af CIA, der allerede i 50’erne begyndte at undersøge, om man kunne bruge LSD som et sandhedsserum. Nu er Malene Ravn aktuel med den ’flerstemmige’ roman ’Den virkelige verden’, der formår at dykke helt ned i en række patienters sansehelvede. Nogen mirakelkur var der ikke tale om. Det bliver i Malene Ravns roman tydeliggjort i den geniale persontegning af overlæge, Anders Hartung, en machiavellist, der spiller de yngre læger op imod hinanden, og Edith Christiansen er én af dem, der subtilt bliver sat skakmat i kælderen. Det er så sitrende godt beskrevet, og derfor fremstår kapitlerne hjemme hos Edith med kunstnermanden Lauge og datteren Mathilde en smule pædagogisk tilstræbte og unødvendige. For det er fra Hartungs overlægehjem og i kælderen på Frederiksberg, historien skal fortælles.

Ikke desto mindre er ’Den virkelige verden’ en læseværdig bog, baseret på omfattende research og oveni det en vigtig reminder, da hallucinogener i dag er på vej tilbage som en potentiel del af behandlingstilbuddet til patienter med depression og angst. Vel og mærke i mindre doser. Udover ’Den virkelige verden’ er Malene Ravn aktuel med dramadokumentaren ’Det sindssyge eksperiment’ på TV 2. 

Malene Ravn, Den virkelige verden, Gyldendal

‘Farerne ved at ryge i sengen’
Mariana Enriquez skriver fra Buenos Aires om børn, der forsvinder og vender tilbage fra de døde. Om hustruvold og makaber selvforsvar. Hun giver stemme til de udstødte, de undertrykte og de glemte. ’Farerne ved at ryge i sengen’ er samfundskritik pakket ind i horror og tilført en lille dosis beroligende humor. 

Sit internationale gennembrud fik hun med novellesamlingen ‘Ting vi mistede i ilden’, og for fortællingerne i ‘Farerne ved at ryge i sengen’ blev hun nomineret til Den Internationale Bookerpris i 2021. Mariana Enriquez siger selv: ”Når jeg skriver, inkluderer mytologier, lokale bylegender, hedenske helgener, lokale mordere og den vold, vi lever med, og de sociale problemer, vi lider under.” 

Mariana Enriguez, Farerne ved at ryge i sengen, Vinter Forlag

‘Baumgartner’
Med sin første roman i seks år er Paul Auster tilbage med fortællingen om den 72-årige filosofiprofessor, Seymor Baumgartner. Det er der – med forfatterens egne ord – kommet en kompleks roman ud af. Næsten uden et plot. Men også en bog om kærlighed, erindring og sorg. Baumgarten forsøger at færdiggøre sit værk om Søren Kierkegaard. Men konstant bliver han distraheret. Går i stå og ænser heller ikke rigtigt verden omkring ham. Glemmer aftaler. Men aldrig minderne om hustruen og forfatteren Anna, der ni år tidligere døde i en drukneulykke. Efter fyrre års lidenskabeligt ægteskab og parløb. Men da en gryde brænder på, sker der noget uventet. 

Paul Auster, Baumgartner, Lindhardt & Ringhof

Læs ogå

Nyskabende farver og fauna fra Fanø: 3 udstillinger, du skal se i december

Lyt til ELLEs podcast ‘Klædt På’, som er din månedlige podcast om tendenser, strømninger og insiderviden fra modens verden med Mads Emil Grove Møller som vært.