Shopping

Ikonisk butik fylder 40 år: ”Vi har kunder, der ikke kan koge kartofler uden deres balletsko”

- 07/11/2023

Balletbutikken Stræk og Bøj runder i år 40. Gennem årtierne er butikken i Silkegade blevet en institution i det københavnske bybillede, hvor det velkuraterede udvalg af delikate balletitems og fløjlsbløde striktøj har fans langt udover balletskolens dansegulv

Silkegade i København er ikke en gade, der larmer meget. Med en placering på en sidegade til Strøget, bag Illums bagmur, ligger den smalle gade en smule overset og stille gemt væk fra den ellers trafikerede bymidte. 

Men Silkegade har dog noget, der larmer. Eller skal vi sige delikat hvisker. For gaden er nemlig hjem for den ikoniske balletbutik Stræk og Bøj. 

Her har butikken ligget i snart 40 år. Og fra at være en nichebutik til professionelle balletdansere har butikken årene igennem udbredt sin fanskare langt udover tyllens verden. 

For også træningstøj til dans og yoga, kunder på jagt efter behagelige dansesko til fest, bløde strikbukser til gravide eller trendy lycraleggins og benvarmere til tidens trend, Balletcore, er blevet en del af butikkens image. 

Foto: Camilla Stephan Stræk & Bøj

Og er man på udkig efter delikate tylskørter, bløde strikboleroer og sarte balletsko, så er Stræk og Bøj svaret. Efter fire årtier er den efterhånden er blevet en københavnsk institution. 

Ifølge indehaver Louise Otterdahl Kaae, der i denne måned fejrede den runde fødselsdag med et jubilæum, er butikken er hjertebarn. 

“Jeg plejer at beskrive den som mit første barn. Den har været mit et og alt og står mit hjerte meget nært,” fortæller Louise Otterdahl Kaae, der har stået i spidsen for Stræk og Bøj siden 2000. 

Foto: Mads Strømme Stræk & Bøj

Startede med en brast balletdrøm

Det var Louises mor, Ingrid Otterdahl, der i 1984 startede butikken.

Den dengang 10-årige Louise Otterdahl Kaae dansede ballet på eliteplan og drømte om en professionel karriere indenfor dansen. Drømmen braste dog, da hun blev afvist på Det Kongelige Teaters Balletskole. 

Men ud af den braste barnedrøm voksede idéen om Stræk og Bøj, hvor Ingrid Otterdahl som autodidakt designer øjnede et nichemarked for at producere ballettøj til professionelle dansere. 

Foto: Tilde Twile

Louise Otterdahl Kaae, kunne d. 1. november markere flotte 40 år med balletbutikken Stræk og Bøj i Silkegade. Hun har været med fra start, men overtog formelt ejerskabet fra sin mor i 2000.

“Butikken startede som en tilbygning til vores hus, så jeg har jo altid været med. Som lille som model for min mor, hvor vi tog billeder i stuen – og lige så snart, jeg var stor nok, så hjalp jeg til i butikken,” fortæller Louise Otterdahl Kaae, der med egne ord har fået butikken ind med modermælken. 

Kunder fra 2 til 80 år

Og selv om balletten stadig fylder mest i butikkens DNA, så er træningstøj til yoga og reformer over i bløde basictems også et stort trækplaster. Det er dermed også en kundegruppe, der i dag spænder på tværs af alle aldre og baggrunde.

“Så begyndte hun jo at fortælle om, hvordan hun har handlet hos os, siden vi startede for 40 år siden, og hvordan hendes balletsko har fulgt hende hele sit liv og været med i lande som Venezuela og Columbia.”

”Vi har kunder på både 2 og på 80 år, der køber tøj til alt fra ballet til zumba. Og det er også en klar styrke for os, at vi favner så bredt, og nok også det, der har gjort, at vi har overlevet i så mange år,” siger Louise Otterdahl Kaae. 

Årene igennem har dog også budt på mange sjove minder og oplevelser i den lille butik i Silkegade. For ejeren står ét særligt frem. Nemlig om den 86-årige kunde Kirsten, der for nylig kom ind i butikken for at købe tre par balletsko. 

Foto: Marie Hofman

Stræk og Bøj fejrede d. 1. november jubilæumsreception i butikken, der har dannet rammerne for butikken de seneste 40 år.

”Hun fortalte, at hun ikke kan koge kartofler uden, at hun har sine balletsko på. Og så begyndte hun jo at fortælle om, hvordan hun har handlet hos os, siden vi startede for 40 år siden, og hvordan hendes balletsko har fulgt hende hele sit liv og været med i lande som Venezuela og Columbia.”

Det er dermed også den slags livsvidner til butikken, som Louise Otterdahl Kaae skatter særligt højt. 

”De der små personlige historier, som folk kommer ind og fortæller, det er så rørende”

Mindre butikker giver krydderi

Kundernes særlige forhold til den historiske butik er da også en af grundene til den lange levetid, forklarer ejeren. Hun tilskriver samtidig hendes eget afsæt i balletten som en klar fordel i særlig dedikation. 

”Jeg har en særlig disciplin og arbejdsomhed fra balletten, som jeg fik ind fra en tidlig alder. Den har fulgt mig over i mit eget arbejdsliv såvel som privatliv.”

“Noget af det, der giver krydderi og spænding, er jo netop de mindre butikker med et anderledes udvalg. Ellers kan det hurtigt blive upersonligt og kedeligt”

Det er dog også ejerens særlige krav til butikkens sortiment, der i dag rummer både Stræk og Bøjs egen tøjlinje såvel som en lang række andre brands. Og her er alt omhyggeligt kurateret, så det både i profil og æstetik passer ind til butikkens særlige univers, forklarer Louise Otterdahl Kaae. 

Foto: Mads Strømme

”Bæredygtighed og et udvalg af mindre brands har fra starten ligget i butikkens DNA. Derfor har vi heller ikke ting, der er produceret i Kina eller fra store brands som Nike og Adidas. Noget af det, der giver krydderi og spænding, er jo netop de mindre butikker med et anderledes udvalg. Ellers kan det hurtigt blive upersonligt og kedeligt,” siger Louise Otterdahl Kaae. 

I dag råder butikken sortiment over godt 40 leverandører, der også rummer mere kendte brands som Repetto og Falke. Alt er dog fortsat håndplukket, og hvis Stræk og Bøj kun ønsker nogle få items fra et specifikt brand, får Louise Otterdahl Kaae lov. Fordi butikken er skånet, som hun betegner det. 

”Ofte udvælger jeg et enkelt item som for eksempel en taske fra et større mærke, og der kan jeg mærke, at de er mere fleksible, fordi de gerne vil være repræsenteret her i butikken. Og det er jo dejligt, at jeg kan mærke i mange situationer, at vi er mere skånet fra de hårde vilkår, som andre mindre butikker lider under, fordi butikken betyder meget for mange mennesker og mange tager os ind under vingen. Og det er et kæmpe privilligeum,” siger Louise Otterdahl Kaae. 

Læs ogå

CFDA Fashion Awards 2023: Se stjernernes flotteste looks

Lyt til ELLEs podcast ‘Klædt På’, som er din månedlige podcast om tendenser, strømninger og insiderviden fra modens verden med Mads Emil Grove Møller som vært.