Identitet

Fotograf Signe Vilstrup: “Det er altid en kæmpe (mode)oplevelse at være på skydninger i Italien og Indien”

- 19/10/2023

I anledningen af ELLEs 15 års fødselsdag har vi talt modefotograf Signe Vilstrup, der har været med siden det første nummer af ELLE i Danmark blev lanceret. Mød hende til en snak om ELLE, hendes internationale karriere og kærligheden til kunstfotografi, Indien og en særlig have på Samsø.

Dette interview er en del af interviewserien ’15 år med…’ i ELLEs jubilæumsnummer fra oktober måned. I anledning af, at ELLE fylder 15 år har vi taget en snak med dem, der har bidraget til ELLE igennem årene. Her bringer vi interviewet med fotograf Signe Vilstrup, men du kan blandt andet også møde Peter Falktoft og Esben Bjerre, Lotte Tegner Freddie, og Aram Ostadian-Binai i magasinet, der er på gaden nu.

Hvordan så dit liv ud i 2008, da dansk ELLE blev ‘født’?
Jeg husker det som en tid, hvor jeg sagde ja, ja, ja! Jeg var 31 år, arbejde var ikke arbejde, det var en leg – og jeg elskede det. Der var en ubekymret vildskab og frihed til også at skyde modebilleder, hvor det kunstneriske udtryk havde lige så stor eller større betydning som valget af tøjbrands. Det var frigørende for kreativiteten. Jeg havde virkelig mange opgaver i udlandet. Det hele gik virkelig stærkt, efter at jeg som 24-årig fik det første af mine jobs for modemagasinet Grazia. Pludselig fløj jeg rundt i Europa og skød store kampagner og serier for magasiner som Vanity Fair, Vogue og Glamour. Og også til ELLEs første udgave i Danmark. Vi skød i Tivoli med en masse gøgl og farver. Det var begyndelsen på en lang rejse sammen.”

Foto: Kavian Borhani

Hvilken modeoplevelse har været den største de sidste 15 år?
“Det er altid en kæmpe (mode) oplevelse at være på skydninger i Italien og Indien. De fantastiske locations, men også de lange rækker glitrende rober, sko og tingeltangel. Det er som at gå ind i en slikbutik. Selv om jeg ikke går op i mode som sådan, er modefotografiet en legeplads, hvor jeg kan iscenesætte og skabe mine universer.

Det smukkeste coutureshow, jeg har set
“var Sabyasachi Mukherjee i 2014. Det udspillede sig i et vintage-tog på Taj Palace i Dehli. Togvogne med restaurant, bar, køjesenge og kufferter. Et overdådigt totalteater med modeller, skuespillere og statister. Og tøjet … ren indisk Valentino … blomstrede blazere, tung broderet silke, sarier, perlebesatte Louboutin. Det var så gennemført, og det er det, jeg elsker ved at arbejde i modeverdenen. Når det hele går op i en højere enhed, og man får lov at skabe det her overdådige øjebliksbillede.”

Signe Vilstrup

  • Signe Vilstrup (f. 1977) er en internationalt anerkendt modefotograf, der i dag bor i København. 
  • Hun har siden 2002 skudt kampagner og modeserier for en lang række udenlandske og danske modebrands og magasiner. 
  • Hun har modtaget DANSK og ELLE Awards for ’Årets fotograf’. 
  • I 2016 modtog hun ELLE Awards ærespris ’ELLE-prisen’.

Et stykke tøj du har gået med i de sidste 15 år.
Jeg er jo slet ikke en fashionista. Min stil har ikke ændret sig de sidste 15 år. Sort, mørk grøn/blå, praktisk.”

Bedste kunst, du har set de sidste 15 år?
I Milano slår jeg altid et smut forbi Corso Como 10. Her har jeg set mange inspirerende fotoudstillinger af navne som Sarah Moon, Francesca Woodman, og Nobuyoshi Araki. Sideløbende med mit arbejde som modefotograf har jeg i mange år eksperimenteret med kunstfotografi. Først var det bare til egen skuffe, men efterhånden har jeg åbnet mere op for at vise værkerne til min omverden. Og jeg har solgt en del. Det giver mig et håb om, at jeg en dag kan hengive mig fuldt og helt til kunstfotografiet.”

“De fleste modefotografer har nok en ambition om at skyde for fransk, amerikansk eller engelsk Vogue”

Musik, du ikke er blevet træt af?
Jeff Buckley, Bob Dylan og alle de mange 80’er hits med Sanne, Anne og Lis.”

Mennesker, der har betydet mest for dig, de sidste 15 år?
“Mine venner, venners unger og min familie. Og mange dejlige arbejdskolleger.”

En drøm, du har udlevet?
At arbejde og bo i Indien. I et interview sagde jeg for en del år tilbage, at dét var min største drøm. Ved et sammentræf kontaktede Vogue India min agent ugen efter. Derfra var jeg der nærmest en gang om måneden, indtil jeg i 2016 besluttede mig for at tage springet og flytte til Mumbai. Der havde jeg tre vilde år med 20-mands dansetrupper, Bollywood-stjerner og elefanter foran linsen: “How many elephants do you want, ma’am?” Det er jo ret skørt og fedt at blive spurgt om. De fleste modefotografer har nok en ambition om at skyde for fransk, amerikansk eller engelsk Vogue, men for mig var Vogue India toppen. Landet er for mig en billedstorm. Ligegyldigt hvor jeg kigger hen, føler jeg mig henført.”

Største sorg?
Min mors død, da jeg var 7 år, er en sorg, der har fulgt mig hele livet, og som jeg først nu er ved at forstå omfanget af.”

15 år med ...

Hvordan så dit liv ud for 15 år siden? Kom med dit allerbedste råd til ELLE. Hvilken drøm har du udlevet? Hvad ville du ønske, du havde sagt mere eller mindre? I en artikelserie i ELLEs jubilæumsnummer fra oktober stiller journalist Julie Moestrup nogle af de spørgsmål til gode mennesker, der har bidraget – direkte og indirekte – til magasinet frem til i dag.
Her har vi talt med modefotografen Signe Vilstrup, der har en lang international karriere bag sig. Arbejdet for magasiner som Vanity Fair, Vogue og Glamour har taget hende verden rundt til alt fra Italien og Indien. Hos ELLE Danmark har hun været med fra starten og blandt andet en af fotograferne, der skød til den første udgave for 15 år siden. Siden har hun prydet en lang række sider i magasinet. 

Vildeste fødselsdag de sidste 15 år?
Jeg har flere gange rejst ud med Plan Børnefonden for at portrættere piger og unge kvinder i slumområder i Afrika, Indien og Sydamerika. Det er det vildeste ’reality check’ og hver gang den mest givende oplevelse. I 2018 var jeg i Kenya med med organisationen. På min 41-års fødselsdag inviterede Signe Holme fra Plan mig på elefantbørnehjem og havde arrangeret en surprise party på savannen, hvor et lokalt masai-band spillede koncert.”

Sætningen, du ville ønske, du havde sagt mest de sidste 15 år?
Tag det ikke så seriøst. Det skal nok gå.”

Sætningen, du ville ønske, du havde sagt mindst de sidste 15 år?
Åhh, jeg har det så hårdt.”

Hvilket råd ville du give til dit 15-årige selv?
Nyd det!”

Hvor vil du drømme dig hen om 15 år?
I haven på Samsø i min farmors gule hus. Jeg laver kunstbilleder og lever et spartansk, men rigt liv – fuld af kærlighed.”

Kom med dit allerbedste råd til ELLE …
Jeg er et billede-menneske, så det er mit fokus: Mere vægt og plads til mere visuelle og fortolkende fortællinger. Mindre ’tidens trends’ skudt på en hvid baggrund. ”Fashion er nu – stil er tidløs,” har et eller andet klogt menneske sagt. Ja, tak, det vil vi have mere af. Vær modige – og bryd rammerne – også før det bliver comme il faut og en tendens – det gælder hele sammensætningen af magasinet.”

Læs ogå

Pladeaktuelle Coco O.: “Egentlig synes jeg ikke, at spørgsmålet om, hvorvidt jeg vil være mor er så vanvittigt interessant”

Lyt til ELLEs podcast ‘Klædt På’, som er din månedlige podcast om tendenser, strømninger og insiderviden fra modens verden med Mads Emil Grove Møller som vært.