Agenda

Frederik Lentz Andersen: “Der findes mange gamle og ækle mænd, som ikke ved, hvad der er i orden – dem prøvede jeg på egen krop”

- 27/06/2023

Det var lidt af hvert, som fotograf Frederik Lentz Andersen skulle stille op til, da han var model i 90’erne. Det fortæller han om i det nye afsnit af ELLEs podcast ‘Klædt På’, hvor han deler nogle af sine mange historier fra 30 år i modebranchen.

Er der nogle, der har oplevet lidt af hvert i modebranchen, er det fotograf Frederik Lentz Andersen.

Med 30 år på bagen i modebranchen, først som model og senere moderedaktør på Euroman, sidder han med et hav af spændende, sjove og opsigtsvækkende historier fra sin karriere.

Og alle disse historier er udgangspunktet for episode fem af ELLEs podcast ‘Klædt På’, hvor han gæster vært Mads Emil Grove Møller i studiet.

I episoden fortæller han blandt andet om sin tid som model i 1990’erne, hvor han som 18-19-årig gik shows for modehuse som Prada, Comme des Garçons og Paul Smith. Og selv om det umiddelbart kan lyde som eksklusivt selskab, så var virkeligheden ofte en anden.

“Det er der, hvor jeg kan mærke, at der er sket en kæmpe udvikling – og en meget, meget positiv udvikling. Det var jo ikke så luksus, som folk måske troede.”

Den glitrende facade på catwalken dengang stemte nemlig ikke overens med det, som gæsterne til de mange shows så fra forreste række. Bag facaden gemte sig nogle ubehagelige tendenser og oplevelser, som modellerne måtte udholde for at blive taget i betragtning – heriblandt Frederik Lentz Andersen.

“Der findes masser af mænd – gamle, fæle, ækle mænd – som ikke er gode og ikke ved, hvad der er i orden og hvad der ikke er i orden. Og dem prøvede jeg på egen krop, og jeg er blevet pillet ved og alle mulige ubehagelige ting i ydmygende situationer, hvor man står og skal klæde om fuldstændig nøgen foran et panel,” fortæller Frederik Lentz Andersen i podcasten, hvor han også deler en specifik episode ved en casting til et show, som han har oplevet flere gange:

“Af og til skulle du stå lige foran det der bord – halvanden meter foran dem – og så kastede de nogle speedos eller et par underbukser og sagde “du klæder bare om her”, hvortil jeg spurgte, om der var et sted, jeg kunne klæde om – men nej. Så kunne du vælge, om du ville stå med fronten, siden eller bagen til. Som regel prøvede jeg at stille mig med siden til, og så ville de der mænd, der sad med blå rødvinstænder og var nogle gamle, fæle kale, sidde og grine og sige “se, hun rødmer”.

“Så kunne du vælge, om du ville stå med front, siden eller bag til”

De grænseoverskridende episoder, som Frederik oplevede som model, skete samtidig med, at han blev inviteret til et utalt af vilde fester, hvor han mødte nogle af verdens mest berømte mennesker. Alligevel satte det sine aftryk i en branche, som dengang var præget af meget hemmelighedskræmmeri. 

“Det var hårdt at være vidne til. Også selv om jeg havde nogle sjove år og festede med alle mulige hjemme hos Donatella Versace og sad til middag med Catherine Zeta-Jones og Michael Douglas sammen med Madonna [ …] Det var sådan nogle vilde og sindssyge fester, hvor der foregik alle mulige mærkelige ting. Det var jo før kamera på mobilerne, så du kunne ikke udlevere nogen,” fortæller Frederik Lentz Andersen om en af de fester, han oplevede i sin tid som model, hvor det at sige fra sjældent var noget, nogen gjorde af frygt for at det kunne blive slutningen på en aspirerende modelkarriere. Noget, som heldigvis ikke er udbredt den dag i dag:

“Der var ikke en kultur for, at du kunne råbe op. Det er jo det, der er blevet dejligt og sundt i dag – at det er blevet meget, meget bedre og at det er inkluderende.”

Ovenstående historier er bare nogle af de beretninger, du kan høre i det nye afsnit, af ELLE podcasten ‘Klædt På’, hvor Frederik også deler en dramatisk kontrovers med fodboldspilleren Nicklas Bendtner fra sin tid som moderedaktør på Euroman.

Hør afsnittet nedenfor: