Trends

Modehusene har talt: Den populære utility-trend er stadig dominerende – men nu med flæser, farver og silhuetter

- 15/06/2023

Cargo-bukser, jumpsuits, nederdele, jakker, bælter med lommer, lommer og lommer. Forårets utility-trend har fået et løft med flæsedetaljer, farver, silke og skræddersyede silhuetter.

Det er ikke til at komme udenom. Vi er fortsat igang med throwback tilbage til årtusindeskiftet, med alt hvad det indebærer af lavtaljede bukser, minutiøse toppe og nederdele, pandebånd og neon-farvede joggingsæt i velour.

Men heldigvis er nogle tendenser fra Y2K-æraen til at leve med – de mange fine rose-accessories og ikke mindst cargo-bukserne.

Omkring årtusindeskiftet blev der slået tyk streg under de militante referencer på de praktiske bukser, som blev båret af tidens hotteste stjerner som Avril Lavigne (tilsat slips, brede læderarmbånd med pigge, chunky Puma-sneakers og kulsort eyeliner), Britney Spears (stylet med kort, pink fake fur) og Christina Aguilera (som satte croppede cargo-bukser sammen med iturevne croptops pg to-farvet hår), og bukserne selv blev holdt i de originale farver som armygrøn, camouflage, denim – og en enkelt gang i mellem i neon-farvet faldskærmsstof. Tommelfingerreglen dengang var, at bukserne krævede en vis portion attitude.

Fast forward til 2023 hvor cargo-bukserne har fået en raffineret makeover, med alt fra blomstermønstre til organza- stof. Og i år er der ingen grænser for, hvordan de kan styles.

Utility-trenden er en af de mest dominerende denne sæson, hvor alt fra Y2K-hypende brands som Coperni, Diesel, Blumarine og Fendi har fundet de lommebesatte benklæder frem, men også hos de mere klassisk anlagte modehuse som Dior, Burberry og Jil Sander dukker vide bukser med lommer op i kollektionerne.

Fra soldaterbukser til allemandseje
Cargo-bukser blev oprindeligt skabt som arbejdstøj til soldaterne i den britiske hær i 1938, hvor de store lommer på buksernes ben var designet til at rumme soldaternes landkort, feltrationer og andet småt militærudstyr. Bukserne blev introduceret i det amerikanske militær under Anden Verdenskrig som en del af U.S. Paratrooper-uniformen, hvor de praktiske og rummelige bukser gav soldaterne plads til ammunition.

Cargo-bukserne er med andre ord skabt til at blive brugt, og netop derfor er de typisk også fremstillet i slidstærke materialer som denim, fastvævet bomuld og senere, da teknologien tillod det, i vandafvisende materiale af samme type som det, der benyttes til faldskærme.

Efter verdenskrigene blev bukserne spredt i den brede befolkning, hvor det typisk var håndværkere og friluftsentusiaster, der tog bukserne til sig. Det var dog først i 2000, at bukserne fandt vej ind i modebilledet, og der gik endnu 20 år før de for alvor fik det ansigtsløft, der skulle til for at dominere alt fra streetstyle-scenen til de mest respekterede catwalks.

Læs ogå

Rihanna bringer 00’erne tilbage med en taske og støvler, vi ikke har set i 20 år

Cargo anno 2023
Lad os dvæle lidt ved hverdagsbrugen. Hvor cargo-bukserne i 00’erne overordnet set var forbeholdt scenekostumer, musikvideoer og røde løbere (ja…), så har bukserne med lommer nu fundet et leje, hvor det provokerende element er trukket ud af sømmen, og de praktiske bukser har genfundet fodfæstet. For selvom der (også) er eksempler på outrerede udskejelser på cargo-fronten denne sæson (vi kigger på dig, Diesel), så er trenden skabt til at blive brugt.

Det, der engang var en praktisk nødvendighed, er i dag blevet et legende element, der handler mere om at finde balancen i kontrasten, end om at have plads til sine gadgets.

Hos Fendi er cargo-bukserne i SS23-kollektionen skabt i silke, så fint og tyndt, at det næsten ser flydende ud, og farverne spænder fra fuchsia til salviegrøn. De obligatoriske lommer på buksernes ben er pyntet med fine spænder med Fendis genkendelige FF-logo, og stylingen er holdt helt minimal med enkle beige strikoverdele.

Foto: Launchmetrics/Spotlight

Fendi SS23

Også hos amerikanske Tibi er cargo-elementet blot en detalje på bløde bukser i brun silke, og hos Jil Sander, der er dronningen af det enkle, skal man næsten kigge en ekstra gang for at få øje på de påsatte lommer på det elegante, blanke look i chokoladebrun silke.

Foto: Launchmetrics/Spotlight

Jil Sander SS23

De mere klassiske af slagen, gerne stylet med stramme tanktops som en perfekt ode til Y2K-tegneserie- ikonet Kim Possible, der reddede verden i ført crop top og cargo-bukser på Disney Channel omkring år 2002, er at finde hos Coperni, hvor farverne er holdt klassisk og nede på jorden i sort, hvid og beige.

Foto: Launchmetrics/Spotlight

Coperni SS23

Hos Versace, hvor stylingen med lilla dunjakke, crop top og farvede solbriller ikke overlader meget til minderne om, hvordan stilen så ud i år 2000. Også hos Givenchy indgår de praktiske bukser i flere fortolkninger; både som lange shorts i denim og kridhvide, klassiske cargo-bukser tilsat klassiske spadseredragt-jakke.

Foto: Launchmetrics/Spotlight

Givenchy SS23

Læs ogå

Bella Hadid genintroducerer en taske, vi ikke har set i over 20 år

Silkeprint og nederdele
Men trenden har også spredt sig, og inkluderer i dag ikke kun bukser med lommer. Denne sæson ses de praktiske detaljer på alt fra nederdele til jakker og bælter. Hos Burberry indgår de store, påsatte lommer som detaljer på enkle, militærinspirerede læderjakker, og hos Louis Vuitton og Miu Miu dominerer de overdimensionerede lommer alt fra mininederdele til brystlommer på jakker og kjoler.

Foto: Launchmetrics/Spotlight

Miu Miu SS23

Også Loewe og Stella McCartney er tyet til praktisk hverdags-workwear med store, rummelige lommer, der pryder alt fra buksedragter til smarte frakker. Og herhjemme har vi set Saks Potts skabe en ny signatur-accessoires i form af et klassisk arbejdsbælte med lommer af læder, som kan spændes om livet på alt fra kjoler til frakker og nederdele.

Og når vi taler om nederdele, så har cargo-bukserne fået en stærk konkurrent i år i form af utility-nederdele fra Puma, Rokh, Act no 1, Marc Jacobs og Blumarine.

Foto: Launchmetrics/Spotlight

Act N 1, SS23

Dior har også udfordret det grundlæggende praktiske utility-koncept og skabt cargo-bukser i blomstret silkeprint, mens Dries Van Noten har tryllet de yndigste cargo-bukser frem i gennemsigtigt koksgrå, draperet organza og matchet dem med en flæsebesat skræddersyet blazer. Zimmermann viste enkle cargo- bukser i hvid bouclé stylet med blomstrede korsetter. Balmain har, ligesom Dior, leget med de florale elementer og skabt et matchende utility-sæt, der ved første øjekast ligner en hellang aftenkjole dekoreret med akvarellignede blomster.

Foto: Launchmetrics/Spotlight

Balmain SS23

Der er med andre ord ikke det, cargo- og utility-trenden anno 2023, ikke kan; uanset om man er til militante referencer eller elegante silkelooks med diskret praktisk pynt.

Og selvom cargo-bukserne er som hevet direkte ud af moden for 20 år siden, så er det heldigvis uden de tilhørende accessoires som læderarmbånd med pigge, slips, mælkedrengekasketter og lyserød fake fur. Det lader vi – trodsalt – blive i 00’erne. I hvert fald for nu.

Læs ogå

Denne 20 år gamle Louis Vuitton-taske, er den mest efterspurgte lige nu. Men hvorfor?