Mode

Her er 17 nordiske brands, du skal kende lige nu

- 01/06/2023

Der er nok flere på listen, du aldrig har hørt om, men som du VIRKELIG gerne vil lære at kende.

Nogle af de hotteste designere lige nu finder vi på egne breddegrader. Her får du 18 nordiske brands, du måske ikke kender endnu, men som er værd at kaste lange blikke efter.

Samuji

Foto: PR

Samuji er et Helsinki-baseret designstudie, grundlagt i 2009, med chefdesigner Anne-Mari Pahkala i spidsen. Deres ambition er at producere bæredygtigt og interessant design.

Hope

Foto: PR

Det svenske modebrand Hope Stockholm blev grundlagt i 2001 af venneparret Ann Ringstad og Stefan Söderberg. I 2016 ansatte de Frida Bard som chefdesigner, efter hun havde været hos Acne Studios i 13 år. Hope er i dag et anerkendt modehus og præsenterede senest sin SS23-kollektion til den københavnske sommermodeuge.

Hôtel Vetements

Foto: PR

Alexandra Hartmann startede det fransk-danske modebrand i 2017, kort efter hun faldt over gamle gardinstoffer foran et hotel i Paris. Alle styles bliver produceret i hånden af bl.a. gardiner, håndlavede broderier og sengetøj. Alt er one-of-a-kind.

Rumeur

Foto: PR

Det finske tøjbrand Rumeur, fransk for ”rygte”, blev grundlagt i 2017. I dag er alle deres produkter håndlavede og håndtrykte på Bali. Rumeur er et én-kvinde-team, der inspirerer kvinder til at tage et skridt ud af normen. Navnet repræsenterer de endeløse muligheder i livet og nysgerrigheden efter det ukendte.

Oleana

Foto: PR

Det norske modebrand Oleana producerer statement-pieces, der holder. De er ikke bange for at tænke anderledes, og de hylder kvinder, der går deres egne veje. Tøjet er en blanding af mønstre og stilarter, og selv kalder de det ”ubesværet og autentisk. Elegant og edgy. Afslappet og sjovt”.

Kerne.milk

Foto: PR

Det hippe brand Kerne.milk er fra 2019 og blev grundlagt af Marie Mark. I brandets unge dage blev alt håndsyet på bestilling i Maries egen lejlighed på Nørrebro i København. I dag er produktionen outsourcet til ansvarlige teams i Egypten og Rumænien og får også hjælp fra nonprofit-organisationen Huset Venture.

Hildur Yeoman

Foto: PR

Brandet med designer i eget navn holder til dagligt til i Reykjavik i Island, hvor de har egen fysisk butik. Hildur har klædt stjerner som Taylor Swift på og har vundet adskillige priser, herunder årets modedesigner i Island. Bæredygtighed er vigtig for Hildur Yeoman. Teamet stræber efter at bruge genbrugsmaterialer eller stoffer fremstillet af genbrugt slidbane.

Eytys

Foto: PR

Det svenske tøj- og skomærke Eytys blev grundlagt i 2013 af Max Schiller og Jonathan Hirschfeld. I starten lavede virksomheden unisex-sko, og i 2017 lancerede brandet en stor jeans-kollektion, der også var unisex. De lavede i 2019 en kollektion med H&M, der gav ”alle” muligheden for at eje noget Eytys. Brandet har i skrivende stund 377.000 følgere på Instagram.

Stamm Exchange

Foto: PR

Danske Elisabeth Stamm lancerede brandet i begyndelsen af 2022, men er bestemt ikke ny i branchen – inden da havde hun været med til at grundlægge A. A. Spectrum og MbyM. Til AW23-modeugen i København kunne brandet afholde sit første show som én af de tre finalister til Zalandos Sustainability Award. Elisabeth og Stamm Exchange løb med sejren og de 20.000 euro. Fortjent!

Arela Studio

Foto: PR

Finske Arela er et tøjmærke af høj kvalitet, der fokuserer på moderne kashmirstrik og klassikere i bomuld. Arela synes, det er vigtigt at tage ansvar for kunden og produktet selv efter køb, og derfor har virksomheden siden 2011 tilbudt ”care service” for alle deres produkter, uanset hvor gamle de er. Ydermere kan du sende din gamle Arela-strik tilbage og få 20 procent rabat på dit næste køb.

Livid Jeans

Foto: PR

Livid Jeans er en norsk tøjvirksomhed, der holder sig til den japanske finesse inden for stofkonstruktion og samtidig bibeholder de klassiske silhuetter af moderne skandinavisk design. Siden 2012 har brandet produceret ready-to-wear i den nordlige region af Portugal. De arbejder med et netværk af syv familieejede fabrikker, alle specialiserede inden for deres eget område og produkttype.

Caro Editions

Foto: PR

Den danske model og influencer Caroline Bille Brahe lancerede i 2022 brandet Caro Editions, der i dag beskæftiger godt otte medarbejdere. Caro Editions er et københavnerbrand med fokus på kvalitet, håndværk og ansvarlighed.

Hálo

Foto: PR

Hálo er et brand fra Lapland i Helsinki, der bliver inspireret af det arktiske landskab og lysfænomener. Alle materialer er hentet fra europæiske leverandører og fremstillet i Europa, og alle prints er designet af Marta Valtovirta og Jukka Puljujärv, der grundlagde brandet i maj 2017.

Selam Fessahaye

Foto: PR

I august 2018 fremviste den tidligere svenske stylist og kostumedesigner Selam Fessahaye sin første kollektion under Stockholm Fashion Week. Det var også hendes første introduktion til verden som modedesigner. Senest afholdt Selam Fessahaye show til AW23-modeugen i København, hvor brandet var nomineret til Zalandos Sustainability Award.

P.L.N

Foto: PR

P.L.N. blev grundlagt i 2020 af danske Peter Lundvald Nielsen og derefter officielt lanceret i august 2021 med mærkets første kollektion. P.L.N. er en af ​​de tre modtagere af CPHFW NEWTALENT støttet af Circulose®, et 100 % genbrugsmateriale. Senest præsenterede brandet sin AW23-kollektion under Copenhagen Fashion Week.

Envelope 1976

Foto: PR

Norske Celine Irgens Aagaard og Pia Nordskaug er begge medstiftere af Envelope og førstnævnte er kreativ direktør for brandet. Med et væld af følgere på Instagram har Celine som tidligere chefredaktør for Stylemag og StyleInterior i de seneste 15 år været en af ​​Norges mest indflydelsesrige mode- og livsstilsindustriprofiler.

Très Bien

Foto: PR

Mange kender svenske Très Bien som et multi-brand-site, ligesom Mytheresa og Matches Fashion. Men faktisk har brandet også sin egen linje af tøj og accessories. Très Bien blev grundlagt i 2006 og blev hurtigt kendt for sit enorme udvalg af international luksusmode, bl.a. Prada og Jil Sander.

Denne artikel blev første gang delt på femina:update

Læs ogå

Sorte blonder og søde muslingeskaller: Ugens bedste budgetfund