De er vant til at blive kaldt “tvillingerne” eller “modellerne”, men selv om de har valgt at basere deres arbejdsliv på deres skæbne som identiske, vil de helst bare ses og anerkendes som Amalie Moosgaard og Cecilie Moosgaard. Nu er de rykket fra Vesterbro i København til Brooklyn i New York for at skubbe døre ind for deres nyopstartede smykkebrand, Lié Studio. Vi fulgte efter.
Amalie og Cecilie Moosgaard blev født den 13. august 1999. Deres forældre, som boede i Ikast med tvillingernes ældre søster, Caroline, havde allerede besluttet, at baby A (den førstefødte) skulle hedde Amalie, og baby B (den sidstfødte) var Cecilie. At der kom tvillinger i familien, var en stor overraskelse.
Cecilie: Vi har jo aldrig prøvet andet end at leve som identiske tvillinger. Hele vores udgangspunkt springer ud af at være tvillinger og vokse op med den anden.
Amalie: Det har givet os så meget, men jeg tror først, vi har lært at sætte pris på det som voksne. Som børn lignede vi hinanden på en prik. Det kan jo faktisk godt være, vi er blevet byttet om efter fødslen, og jeg i virkeligheden er Cecilie. Jeg kan ikke se forskel på babybilleder.
C: Vi blev adskilt med forskellige frisurer og farver, som børn. Amalie var rød og havde page, og jeg var gul. Ellers kunne man ikke se forskel.
A: Hele barndommen er vi konstant blevet …
C: Sammenlignet.
A: Ja, og det har jo været på godt og ondt. Det har dels været en sund konkurrence, men det har også været hårdt. Vi gik kontra på at være tvillinger, da vi var børn. Vi ville gerne være hver vores person. Men lige meget hvor meget, vi gerne ville skille os fra hinanden, så voksede vi jo op sammen, vi ville de sammen ting: Vi havde den samme smag og de samme værdier.
C: Ja, så vi har altid været en enorm tryghed for hinanden. Vi har jo aldrig været alene.
A: På mange måder er vi nok ret dårlige veninder og døtre, fordi vi altid bare har haft nok i hinanden.
Amalie og Cecilie gik på samme stue i børnehaven og i samme folkeskoleklasse indtil 7. – her skulle klasserne alligevel blandes, og der ønskede de selv at blive splittet fra hinanden – men da de startede i gymnasiet få år senere, kom de i samme klasse igen.
A: Det var sundt for os at komme lidt væk fra hinanden de sidste år i folkeskolen. Vi er jo også gode hver for sig!
C: Men det var den samme skole, så alle har jo altid kendt os som “tvillingerne”.
A: Men vi har kæmpet for vores selvstændighed. Vi gik f.eks. til forskellige sportsgrene. Jeg har spillet håndbold, og Cecilie har spillet golf.
C: Men vi delte også værelse i mange år.
A: Ja, det var ikke lige forventet, at der kom tvillinger. Så vi skulle deles om meget.
Af en eller anden årsag kunne lægerne ikke med sikkerhed konstatere, om Amalie og Cecillie var en- eller tveæggede tvillinger ved fødslen. De ved det stadig ikke den dag i dag, men i forbindelse med deres mange rejser til USA, taler de ofte om, om deres fingeraftryk mon ligner hinanden så meget, at de kan blive mikset i paskontrollen. I hvert fald kan de åbne hinandens iPhones med ansigtsgenkendelse.
C: Vi lægger ikke selv mærke til det, men folk omkring os siger, at vi har et særligt sprog. De observerer, at vi kommunikerer med hinanden uden rigtig at sige noget. Vi taler i stikord eller mumler, men alligevel forstår vi hinanden fuldt ud. Det er jo bare fordi, vi kender hinanden SÅ godt.
A: Ja ja, det er ikke fordi, der er en eller anden overnaturlig kraft imellem os, men vi har været sammen størstedelen af vores liv. Det er helt klart specielt for nye relationer at komme ind. Vi har bare et bånd, som andre ikke kan forstå.
C: Det er lidt specielt i forhold til kærester. Vi kan ikke komme udenom, at vi er lidt af en pakkeløsning.
A: Vi har begge en kæreste: Min rejste med os til New York, mens Cecilies blev i Danmark. De er meget forskellige, men de har det tilfælles, at de er meget overbærende.
C: Vi er jo også forskellige. Amalie er meget mere gå-på-agtig end mig. Hun er mere ekstrovert og ‘powerful’. Hun er god til at tage hornene.
A: Teten. Undskyld.
C: Ja præcis. Du er god til at tage ansvar. Jeg er mere tilbageholdende, det ved alle. Amalie er den stædige, jeg er den medgørlige.
A: Jeg er også storesøsteren.
C: 100 %. Du ér storesøsteren.
A: Jeg går ind ad en dør først.
C: Nogle gange tænker jeg: “Amalieee. Rolig”.
A: Ja, og jeg tænker: “Cilleee. Kom nu”. Men Cecilie er klart mere ordentlig end mig. Hun har styr på sine ting. Jeg er et rodehoved i forhold til hende.
C: Alle mine mails er opdelt i mapper. Malle har 1.500 ubesvarede i sin indbakke. Der er notifikationer overalt på hendes telefon, det irriterer mig helt vildt.
A: Men med nærmest alt andet er vi ret ens. Vi kan lide det samme mad, hører de sammen playlister, ser de samme serier og går i det samme tøj. Vi deler også garderober. Cecilie låner godt nok mest fra mig. Når jeg er hjemme hos dig, finder jeg altid noget at mit tøj i dit klædeskab.
C: Ja, det gør du nok …
Hvem?
- Amalie og Cecilie Moosgaard, født den 13. august 1999,
- Begyndte deres modelkarriere i 2015, da de gik eksklusivt for Prada.
- I dag har de gået shows for bl.a. Prada, Valentino og Burberry og skudt kampagner for brands som Zara, H&M og Biotherm.
- De har ca. 300.000 følgere på Instagram (hver)
- De lancerede i 2021 brandet Lié Studio, som de lige nu driver fra deres midlertidige hjem i New York og studerer begge på Copenhagen Business School.
- Følg dem på @amaliemoosgaard og @ceciliemoosgaard.
PRADA-TVILLINGERNE
Første gang Amalie Moosgaard blev scoutet på gaden, var hun 12 år. Hun forstod ikke helt, hvad der foregik, men hendes mormor, som hun gik sammen med, sagde, at hun troede, at den dame, der lige var kommet op til dem med sit visitkort, ledte efter en “mannequin”. Det var nok ikke noget, tænke Amalie, der bare gik op i skole og håndbold, og det samme tænkte hun, da selv samme scout kom op til hende en uge senere i Aarhus. Det var ikke før, Lina Bjørnø fra modelbureauet Le Management så Amalie for tredje gang, at den unge teenagepige lyttede. Denne gang stod hun nemlig sammen med sin tvillingsøster, Cecilie, i H&M i Aarhus, og da Bjørnø så, at der var to af den pige, hun havde prøvet at få fingrene i, gik hun fuldstændig amok.
A: Det var meget mærkeligt i starten. Vi havde jo ikke noget talent, vi have bare et udseende. Folk blev ved med at sige til os, at vi havde så meget potentiale, men i den alder er det jo svært at se, at man har potentiale for noget som helst.
C: Modebranchen var slet ikke noget, der fyldte for os. Vi anede ikke, den verden eksisterede.
A: Vi var begge dygtige i skolen, så vi tænkte mere på akademiske udfordringer. Cecilie ville gerne være jurist, og jeg synes stadig, det kunne være sejt at være læge. Det er jo mennesker, der bidrager med noget!
C: I 2015, da vi var 16 år, blev vi sendt til Milano for at møde Miuccia Prada, som vi endte med at gå eksklusivt for den sæson. Derefter blev vi døbt “Prada-tvillingerne”. Modebranchen var anderledes dengang, det etiske charter eksisterede ikke, så jeg husker det, som om man gik ind i et venterum og sad der i en uge, indtil det var showtime.
A: Vi rejste alene, men vi havde jo hinanden. Det er noget, andre modeller altid har misundt os for. Heldigvis er der sket virkelig meget siden da. Både med branchen, men også fordi vi er blevet ældre og tør sige fra
C: Dengang fik vi at vide, vi skulle have en pude med til Dior-casting, og så lå man bare og ventede. Vi rendte rundt i New York til 12- 14 castings om dagen. Hvis Marc Jacobs ringede kl. 02.00 om natten og ville se en, så stod man udenfor hans dør kl. 02.30. Der var ingen, der stillede spørgsmålstegn.
GUCCI-SHOWET
Det italienske modehus Gucci løb med al opmærksomheden ved SS23-modeugen i september 2022, da de sendte 68 sæt identiske tvillinger ned ad catwalken ved det, der senere viste sig at være designeren Alessandro Micheles sidste show for brandet. Ifølge Amalie og Cecilie havde Gucci sendt castere ud for at scoute på den amerikanske festival Twins Days Festival i Twinsburg, Ohio, men også modelbureauer rundt omkring i verden fik snerten af, at Gucci ledte efter tvillinger.
A: Vi kom til Milano en uge før showet til en stor castingrunde. Det hele skulle som altid være hemmeligt, så vi fik ikke så meget at vide, og vi blev – sammen med 180 sæt tvillinger – skjult godt på et hotel udenfor Milano. Det skulle jo være et kæmpe moment, at der kun var tvillinger på catwalken, så ingen måtte opdage det inden. Det var næsten lidt gyseragtigt med alle de tvillinger samlet på ét hotel. Folk dyrkede det virkelig, for man godt kunne regne ud, det var et tvillingeshow, selv om ingen rigtige sagde noget. Vi var nærmest dem, der lignede hinanden mindst.
C: Det var herligt, hvor mange der kom op til os og vidste, hvem vi var, for vi var nogle af de eneste der, der rent faktisk arbejdede som modeller normalt. Vi tænkte dog, at vi ville blive jobløse efter det der, for der var så mange smukke tvillinger.
A: Gucci gjorde virkelig modebranchen en tjeneste der.
C: De barberede 180 sæt tvillinger ned til 68 par, som gik showet. Det var lidt, som om der hver dag var nogen “der røg ud”, som om det var et realityshow, og folk ville bare SÅ gerne gå det show. Vi havde det mere ambivalent med det. Vi følte kun, vi gik dét Gucci-show, fordi vi var tvillinger, så vi kiggede lige på hinanden og sagde: “Hvorfor gør vi det her? Er det bare fordi, vi er tvillinger, eller fordi de rent faktisk synes, vi er aktuelle individuelt?”
“Generelt hader jeg at blive kaldt “modellen” eller “tvillingen”. Jeg arbejder som model, og jeg har en tvilling, men det er ikke dét, jeg er”– Cecilie Moosgaard
A: Det føltes lidt som at være tilbage i den modeverden, vi var i, da vi startede som modeller, hvor man er ude af kontrol, og helt uden indflydelse. Vi kan godt lide at arbejde med brands, hvor vi er en del af processen, og hvor vi skaber noget sammen – hvor man bliver snakket til med fornavn og ikke som model nummer 23.
C: Generelt hader jeg at blive kaldt “modellen” eller “tvillingen”. Jeg arbejder som model, og jeg har en tvilling, men det er ikke dét, jeg er.
A: Men det var et meget smukt og rørende show. Størstedelen af showet gik der jo kun en model ned ad catwalken – eller det troede man, fordi der var en væg imellem, som så kørte op ved de sidste par looks, og så gik alle modellerne hånd i hånd med deres tvilling i finalen, mens folk så opdagede, at der var en hel række mere med publikum på den anden side. Det hele gik op i en højere enhed, og folk backstage græd af lettelse. Det var en genistreg uden lige.
C: De blev ved med at snakke om det virale moment, vi skulle ramme. I dag er et almindeligt modeshow jo ikke nok.
A: Vi går jo ikke shows længere, men det var virkelig sjovt at være tilbage. Der er de samme regler og det samme hierarki.
C: Vi er helt klart blevet ældre og bedre til bare at sige: “Hva’ så? Hvornår er det min tur?”
A: Ja, og så nyder vi det mere nu. Da vi var yngre, var der mange ting derhjemme, vi gik glip af, fordi vi var på arbejde. Dengang ville man måske hellere til fredagsbar end at gå show i Milano. Men vi har fået så mange sindssyge oplevelser ud af det. Vi står her i dag i New York med Lié Studio og har et skønt liv, fordi vi for 8 år siden gik det Prada-show.
C: Jeg tænker også tit, at vi virkelig har været heldige. Der er SÅ mange smukke piger, og vi så jo dem alle sammen til castings, og i sidste ende er det jo ofte bare held og tilfældighed, der afgør, hvem der bliver valgt. Nogle har besluttet, at tvillinger er ’in’, og København er blevet hipt. Det har jo bare været vores held.
LIÉ STUDIO
Amalie og Cecilie lancerede smykkebrandet Lié Studio i november 2021 sammen med deres forretningspartnere Martin Lyne og Jannick Lindberg, der blandt andet også står bag modelbureauet Le Management, hvor tvillingerne er i stald. I mange år havde Amalie og Cecilie været en del af andre kreatives vision, og de trængte til at skabe deres eget. Valget faldt på navnet Lié Studio, fordi lie indgår i begge deres navne, og fordi det betyder forbundne på fransk.
C: I takt med vores job som modeller havde vi fået en del følgere på de sociale medier, som var interesseret i os og vores stil.
A: Vi havde fået skabt et univers, hvor vi var blevet influencers på grund af vores smag, men vi ville også gerne selv have en bid af kagen. Vi overvejede først, om vi skulle lave frakker, men en dag kom vores nuværende partnere med idéen om smykker.
C: Vi slog den først ned, fordi vi aldrig har været typerne, der havde piercinger eller gik med en masse ‘stacked’ ringe og armbånd, men så tænkte vi alligevel, at det ville være sjovt at lave smykker til ikke-smykkemennesker.
A: Vi startede med devisen om, at det da ville være hyggeligt, hvis nogle af vores venner ville købe nogle af dem. Vi købte meget fornuftigt hjem til lageret til at starte med, men det blev udsolgt på en uge, og i 2023, som bliver Lié Studios andet år på markedet, forventer vi at lave en tocifret millionomsætning. Vi har sendt ordre ud til over 50 lande og har mere end 40 retail-partnere fordelt over USA, Asien og Europa. Det er ret vildt for os, for som influencere har vi ikke rigtig kunne følge med i vores indflydelse på vores følgeres køb, fordi det altid har været andres brands, vi har markedsført. Vi har tit hørt fra vores samarbejdspartnere, at f.eks. en skjorte var blevet udsolgt, efter en af os havde haft den på på Instagram, men nu forstår vi rent faktisk omfanget.
C: Vi tænker jo, det er ret vildt, fordi vi jo bare selv synes, vi er lidt kedelige.
A: Ej, det ved jeg ikke, om vi synes.
C: Nej nej, men forstå mig ret, vi er jo bare os selv, der tager et billede af det tøj, vi har på. Vi deler jo ikke vores privatliv, så ingen ved, hvad vi går og laver til hverdag. Jeg tror, det er en brøkdel, der ved, at vi studerer på CBS ved siden af alt det her.
A: Ja, jeg læser en bachelor i HA og projektledelse, og Cecilie læser en bachelor i international business.
C: Vi gennemførte gymnasiet med en fraværsprocent på 50, fordi vi rejste så meget med modelarbejdet, men vi blev ved og gennemførte, fordi det også er vigtigt for os at have en normal tilværelse.
A: Vi elsker også at lære. Vi klarede os meget godt i gymnasiet, men jeg vil da sige, universitet rammer lidt hårdere … Vi nedprioriterer da helt klart studiet mere, end vi vil anbefale andre at gøre.
C: Men det er bare fedt at løbe noget i mål! Og vi er også realistiske omkring, at modelarbejdet udløber en dag. Og så er der bare mange fordomme om at være model og influencer. Vi øver os på at stå ved det, og ikke skynde os at forklare, at “det er altså et rigtigt arbejde”.
A: Ja, og så er vi jo også bare to unge kvinder, som gerne vil anerkendes og bevise noget. Vi vi ikke bare være kransekagefigurer på toppen af Lié. Vi skal ikke være endnu et influencer-brand, der topper hurtigt og dør igen. Vi skal være en etableret, ægte virksomhed med et dygtigt team af ansatte. Hensigten er også, at Lié eksisterer om 10 år.
C: Der er helt klart også en usikkerhed i os. Jeg føler mig stadig bare megaung og uerfaren. Jeg vil gerne bare kunne gøre det hele godt hele tiden. Og det kan man jo ikke altid …
A: Helt klart! Det kan nærmest ikke undgås, men vi prøver også at minde os selv om, at det går godt. Og så er det jo også sundt ikke altid at være den klogeste i rummet, så man udvikler sig.
C: Målet er at udvide, så Lié bliver et univers med klædeskabsklassikere, du bare altid vender tilbage til.
A: Lige nu arbejder vi også med læderaccessories. Tasker. Vi håber på at kunne lancere dem i sommeren 2023.
NEW YORK
I efteråret 2022 gjorde Amalie og Cecilie noget, de aldrig før havde troet, de ville turde. De kiggede på hinanden, aftalte: “Vi giver det et halvt år” og tog til New York. USA er Lié Studios største marked, så de er her for at skabe noget ’brand awareness’ og lave et ’push’. De bor sammen i en lejlighed i Brooklyn, hvor også Amalies kæreste er flyttet ind.
C: Vi skubber døre ind og arbejder benhårdt for det her projekt. Vi er en del af alle aspekter af brandet lige nu. Vi er creative directors, men vi sidder også med i salgsmøder med indkøbere og er generelt vokset med opgaven som virksomhedsejere.
A: Vi har fået en virkelig god vekselvirkning i vores hverdag. Den ene dag kigger vi på ’inventory flow’ i virksomheden, dagen efter designer vi et par øreringe, og den tredje dag har vi en eksamen. Det bliver aldrig kedeligt.
C: Vi har jo boet sammen de første 18 år af vores liv – og gør det nu igen her i New York. Vi er helt klart blevet bekræftet i, at det er rart at have hver vores lejligheder derhjemme …
A: Det er voldsomt at arbejde og bo sammen, som vi gør lige nu. Vi skændes jo over småting. Men altså vi råber ad hinanden, og så er vi videre 10 sekunder senere.
“Vi får det absolut bedste frem i hinanden, men vi ved også godt, hvornår vi har brug for afstand”– Cecilie Moosgaard
C: Ja, det virker helt klart mere voldsomt for andre, og det er en ting, vi arbejder på lige nu, når der er andre mennesker i rummet. Vi får det absolut bedste frem i hinanden, men vi ved også godt, hvornår vi har brug for afstand.
A: Vi skal helt klart hjem igen. New York har lært os at sætte pris på, hvor godt vi har det derhjemme. New York er barskt! Og det er hårdt at se, at alle ikke har det lige godt. Vi blev enige om at give det seks måneder, som er ved at rinde ud nu. Cecilie vil helt klart mere hjem, end jeg vil.
C: Jeg vil gerne hjem. Jeg savner min kæreste, og så er der også et studie derhjemme og nogle rammer, vi skal hjem og passe.
A: Men det fede ved Lié er jo også, at vi kan tage vores computer under armen en anden gang og rejse væk i kortere og længere perioder. New York er dejlig, men USA kan kritiseres på mange måder … Når vi er hjemme i København, cykler jeg ofte forbi Cecilie om morgenen, og så følges vi ind til kontoret. Hun er tit forsinket, så jeg står og venter.
C: Nu får du det til at lyde, som om vi skal have hinanden i hånden på vej på arbejde.
A: Nej nej, men det er da en hyggelig ting. Vi får tit lige vendt dagens program på cykelturen ind til K. Det er et lille morgenmøde.
C: Det længste, vi nogensinde har været væk fra hinanden, har været ca. fem uger, men vi taler i telefon konstant, når vi ikke er sammen. Når man kigger i seneste opkald, står der bare Amalie hele vejen ned … Eller, du hedder Amalie Moosgaard i min telefonbog.
A: Ja, du hedder også Cecilie Moosgaard i min.
Cecilie og Amalies yndlingssteder
… PÅ VESTERBRO?
”Kihoskh, Riga, Italo Disco, Bang & Jensen, Brød, Søndermarken, Dyrehaven, Absalon, H15 og Isted Grill, men den lukker jo … I vores vennegruppe overvejer vi at finde en måde at finansiere købet på” fortæller Amalie og Cecilie.
… I NEW YORK?
”McCarren Park, Marlow & Sons, Gem Wine, Seven Wonders Collective, Le Dive, Dimes, The Noguchi Museum, Williamsburg Bridge og La Cabra – sidstnævnte når vi savner en bolle med ost.”