Kultur

Ny udstilling hylder dansk mode: “Det er en lille udstilling, som skaber en spændende historie om modens historie igennem 155 år i Magasin”

- 17/01/2023

Når Magasin du Nord Museum åbner dørene til sin nye udstilling, kan du både få et unikt tilbageblik på dansk modehistorie og blive klogere på dem, der gennem tiden har deltaget i landets mest anerkendte modepris.

Da det danske brand Iso.Poetism november sidste år vandt ‘Wessel & Vett Fashion Prize’, tidligere kendt som ‘Magasin du Nord Fashion Prize’, var det tiende gang, at den anerkendte pris blev uddelt med henblik på at støtte danske designtalenter.

I anledning af prisens 10-års jubilæum åbner udstillingen ’Wessel & Vett Fashion Prize – 10 år med Danmarks største modepris’ på Magasin du Nord Museum torsdag den 19. januar 2023, hvor du kan blive klogere på både stormagasinets og talentprisens aftryk på dansk mode gennem tiden. 

Du kan opleve tidligere vinders arbejde og bidrag til konkurrencen helt tilbage til dengang, den første pris blev tildelt Peter Jensen i 2012, samtidig med, at du kan gå på opdagelse i gamle skitsebøger og andre genstande fra Magasins modelsalon, der eksisterede fra 1913-1976, hvor der blev syet couture til de velstillede danskere. 

I anledning af den nye udstilling har vi taget en snak med modeprisens stifter Nina Wedell-Wedellsborg om prisens betydning for dansk mode, Magasins rige modehistorie og nogle af de genstande, der har gjort et særligt indtryk på hende.

Foto: Copenhagen Fashion Week

Vinder af Wessel & Vett Fashion Prize 2022, Tobias Birk Nielsen for Iso.Poestism.

Hvorfor skal man tage ind og se udstillingen?
“Det er en lille udstilling, som skaber en spændende historie om modens historie igennem 155 år i Magasin. Mange af de kerneværdier, der var vigtige for min tipoldefar, Emil Vett har vi videreført i ‘Wessel & Vett Fashion Prize’. I de sidste 10 år, hvor prisen har eksisteret, har moden på mange måder gået tilbage i historien og taget fat i netop disse kerneværdier.

Håndværk, kvalitet og bæredygtighed. Det viser sig som så ofte før, at vi kan lære af historien, og det er spændende at opleve i netop denne udstilling, hvor vi også fokuserer på de designere, der har tegnet modetenderserne de sidste 10 år, nemlig de tidligere vindere af ‘Wessel & Vett Fashion Prize’.

Foto: Magasin du Nord Museum

Christian Dior på besøg i modesalonen hos Magasin i 1957.

Som kuriosum blev Danmarks første modeopvisning afholdt i 1913 i Magasin, der var den første af sin slags med levende mannequiner. Til opvisningen blev der i alt fremvist 56 kreationer, heriblandt kjoler fra datidens mest kendte udenlandske designere som Poiret, Worth, Pacquin, Doucet og Beer.

Magasin viste også egne kollektioner frem, og i pressen blev det bemærket, hvordan de let kunne konkurrere med de internationale. I nogle tilfælde skrev pressen endda, at Magasins egne kreationer var mere vellykkede, da det danske stormagasin bedre forstod sig på de danske kvinders smag.”

Hvad har været din største oplevelse i forbindelse med ‘Wessel & Vett Fashion Prize’, siden den blev etableret?
“Det har været overvældende at opleve den taknemmelighed, som designerne har vist over at modtage W&V prisen kombineret med mentorhjælp og netværk. Jeg er meget ydmyg og samtidig stolt over at være med til at sætte de danske designere på det internationale landkort. Den største oplevelse er helt klart, at Wessel & Vett Fonden kan viderebringe familiehistorien samtidig med, at vi kan hjælpe nogle meget dygtige designere”

Foto: Magasin du Nord Museum

Fremvisning af kjoler i magasins Modelsalon i 1953.

Er der en særlig genstand eller historie i udstillingen, som du er særligt betaget af/betyder noget for dig?
“To gange årligt drog kjolechefen og en direktrice fra modelsalonen til modeopvisninger i Paris hos de store modehuse som Dior, Lanvin, Balmain og Givenchy. Deltagelsen ved opvisningerne gav ret til at erhverve et snit af en kjole samt et mærke med modehusets navn.

Modelsalonen i Magasin kunne altså sy og sælge en kjole fra for eksempelvis Dior i originale snit. Ved besøg hos de store modehuse måtte der ikke tages billeder eller laves skitser. Men så snart opvisningerne var færdige, så tegnede de kreationerne efter hukommelsen. Her ses flere af de skitsebøger, som de ferme direktricer hos Magasin tegnede i efter en opvisning. Modelsalonens direktricer og syersker var nogle af de dygtigste i landet inden for deres profession. De mestrede deres håndværk og var enormt talentfulde. Deres designtalent var fremragende, og netop designtalent er også blandt de kriterier, der lægges vægt på ved uddelingen af Wessel & Vett Fashion Prize.”

Udstillingen ’Wessel & Vett Fashion Prize – 10 år med Danmarks største modepris’ kan opleves gratis fra den 19. januar til og med den 26. februar. Læs mere her.

Læs ogå

Strikdesigner Sophia Khaled: “Jeg elsker, når folk er anderledes. Det smukkeste er, når man står ved, hvem man er”