Trends

Husker du denne detalje fra år 2010, vi elskede at hade? Nu er den tilbage igen

- 06/01/2023

Det er ikke lag-på-lag, men derimod et ekstra lag omkring taljen, der fylder meget – og som i den grad spiltter vandene. Ikke desto mindre har både Nicole Kidman, Alicia Vikander og Sydney Sweeney igen blåstemplet detaljen, som også ses på catwalken hos Dior, Louis Vuitton og Proenza Schouler.

Husker du, hvordan alt omkring år 2010 gerne skulle have et lille, udueligt skørt fra talje til hofte? Well, træk vejret dybt ned i maven, for nu er peplum-skørtet altså tilbage igen.

Peplum er simpelt fortalt et kort skørt, gerne med lidt volumen over en længere underdel. Tænk figursyede blazere med ekstra meget svaj fra taljen eller den ultimative, stramme festkjole fra cirka år 2010 med små stofvinger fra taljen over hoften, der gav illusionen af en timeglasfigur. Den slags Blair Waldorff ville tage på til et ekstrasmart Upper East Side soirée – og som årtiets heltinder som Blake Lively, Rihanna, Beyonce, Emma Stone, Oliva Wilde og Jennifer Hudson hyppigt yndede at hoppe i. Og det er et modeminde, der kan give selv de mest trendhårdføre en kold kriblen langs rygsøjlen.

Se selv i galleriet nedenfor.

Og det lader altså til, at år 2022, godt 10 år efter vi pakkede peplumskørterne langt (langt!) væk, var året, hvor det ekstra puffede skørt skulle finde vej ind i vores garderober igen. I hvert fald hvis man skal tro den røde løber, hvor Nicole Kidman tilbage i marts 2022 ankom til Oscar-uddelingen i en dueblå kjole fra Armani Privé med, ja: peplum.

Foto: Stephen Lovekin/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Nicole Kidman, 2022

Siden fulgte Sydney Sweeney (fra ’The Handmaid’s Tale’ og ’The White Lotus’) trop til årets Met Gala den første mandag i maj i en voluminøs, hvid peplum-kreation fra Tory Burch.

Foto: David Fisher/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Sydney Sweeney, 2022

Og igen til ’Armageddon’-premieren i Cannes var peplum-detaljen heller ikke til at undgå, da Deepika Padukone ad to omgange bar kjoler med ekstra stof omkring hofterne, samt da Louis Vuitton-musen Alicia Vikander ankom i et buksesæt fra modehusets AW22-kollektion.

Foto: Matt Baron/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Deepika Padukone, 2022

Foto: Veeren -Christophe Clovis/Ritzau Scanpix

Deepika Padukone, 2022

Foto: Vianney Le Caer/AP/Ritzau Scanpix

Alicia Vikander, 2022

Også Diane Krüger, Irina Shayk og Bailey Bass synes at have overgivet sig, og skaber dermed belæg for, at peplum har potentiale til at udvikle samme landeplagesyndrom, som for 10 år siden.

Foto: Aurore Marechal/Abaca/Ritzau Scanpix

Diane Krüger, 2022

Foto: Ian West/PA Images/Ritzau Scanpix

Irina Shayk, 2022

Foto: Bauer-Griffin/Abaca/Ritzau Scanpix

Bailey Bass, 2022

Men peplum er langt fra et pudsigt påfund, der opstod i mangel af bedre eller som et forsøg på at pådutte kjoler og jakker ekstra overskudsstof i årene omkring år 2010.

Faktisk kan peplum dateres helt tilbage til Antikken, hvor peplum var store mængder stof, der blev foldet og krammet tæt sammen og fæstnet omkring taljen, hvor det skabte en dobbelt-bobble-effekt. På Louvre i Paris kan man blandt andet se en statue af gudinden Athena, som ved nærmere eftersyn bærer et klæde, der umiskendeligt minder om nutidens peplumskørter.

I 1600-tallet genopstod ideen med meget brede hofter som følge af en ekstra pude af rigeligt stof, og særligt den engelske Dronning Elizabeth I var bannerfører for tendensen. Måske for at virke mere imposant som kvindelig leder i en verden, der var domineret af mænd. Hvem ved.

Mændenes jakker var for øvrigt også et glimrende eksempel på peplum: de var ofte lange og taljerede og faldt i en fin A-facon fra talje til midt på låret – og den mode holdt ved næsten indtil Den Franske Revolution i 1789, og har ydet kraftig inspiration til blandt andre modedesigneren Alexander McQueen i nutiden.

Den moderne peplum, som vi kender den i dag, kan dog primært tilskrives Christian Dior og hans ’New Look’-kollektion fra 1947.

Silhuetten var inspireret af elegante jakkesæt og spadseredragter og formet i stiv, tyk silke og eksklusiv uld med et triumferende lag af ekstra bølgende materiale omkring taljen.

Kollektionen blev lanceret umiddelbart efter afslutningen på Anden Verdenskrig, hvor alle tekstiler havde været en mangelvare og på rationaliseringsmærker, men den nye frihed og tilgang til metervarer tillod, at man kunne fråse lidt med materialerne. Desuden havde Frankrig under besættelsen været hårdt ramt af mangel på mad, hvorfor mange kvinder havde mistet deres naturlige kurver, men peplum-effekten gav illusionen af, at de havde genvundet deres smukke figurer.

Foto: AP/Ritzau Scanpix

Dior, 1947

Og nu er vi altså igen der, hvor vi skal lege med silhuetterne – og tilsyneladende gå stik mod skik og brug i krisetider og føje ekstra materiale til alt fra kjoler, jakker og toppe. Ikke nok med at peplum var en gennemgående (mini-)tendens på den røde løber i 2022, så synes der også at være noget om snakken, hvis man kigger på de seneste sæsoners catwalks, hvor peplum blandt andet var at spotte hos Jacquemus i forår/sommer 2023-kollektionen og hos Dior, Louis Vuitton og Proenza Schouler i AW23-kollektionerne.

Den globale modeplatform Lyst beretter om en 10 % stigning på ‘peplum’ for hver måned i 2022, men heldigvis er vi kommet langt siden vi sidst så peplum-trenden i levende live.

2023-versionen af den voluminøse detalje, er nemlig mere underspillet end dens 10 år ældre søster. Væk er pangfarver, mystisk materialemiks og korte kjolesnit, og ind er tone-i-tone look, lange længder og delikat volumen, der minder mere om Diors ’New Look’ end om 2010-udgaven, der lod meget at ønske til æstetikken.

Læs ogå

Husker du denne festsko? Nu hitter den igen