Sundhed

Bliv klogere på denne sundhedstendens, der bliver kaldt livseliksir

- 29/06/2020

Læs med her, hvor ELLE tipper om en af de p.t. mest oversete sundheds- og skøndhedstendenser lige nu. Vi giver dig en forklaring på, hvorfor tendensen er så hypet og flere gode grunde til, hvorfor du selv bør prøve det.

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi finder ALT, vi kan gøre, som bidrager til et smukkere ydre og sundere indre, er værd at undersøge. Vi vil gerne holde os friske og energiske og helst på en sund og balanceret måde.

Den seneste tendens, vi har spottet i sundheds- og skøndhedsbranchen, er den lille pose fyldt med ungdommens mod – kollagenpulveret, som efter sigende skulle være det naturlige svar på botox samt hjælpe til at reducere appelsinhud. Men hvad nu, hvis du kunne drikke noget, der både havde ovenstående effekt, men som også styrkede dine knogler, immunforsvar og sundhed generelt?

Det kan du faktisk! Og det er simpelthen årsagen til, at bone broth er blevet så hypet og populært, som det er. Bone broth kan noget, som individuelle kosttilskud aldrig vil kunne, idet det leverer en komplet pakke af næringsstoffer, som hjælper til at holde dig sund, rask, stærk og smuk livet igennem – heraf kælenavnet, livseliksir.

Men hvad er bone broth egentlig? … Her er der nok nogen, der bliver lidt afskrækkede, men fat mod – vi lover dig, at det er det hele værd.

Læs også: Rosé-slush ice? Ja tak! Lær at lave cocktailen Frosé her

Bone broth er egentlig en fond, der koges på et godt stykke kød, en høne eller kylling, og det anbefales, at der anvendes økologiske råvarer for bedste resultat. Suppen skal koge længe, og det er netop den lange kogetid, der gør suppen så særligt næringsrig. Dette er hele forklaringen på den unikke effekt den har, og hvorfor den kan forebygge og helbrede sygdomme. Bone broth er desuden nemmere at optage sammenlignet med kollagenpulveret og er et af naturens allerbedste skønhedseliksirer.

Og det bedste ved det hele er, at du hverken behøver at sælge din Chanel-taske eller din andelslejlighed for at få råd til det – du kan nemlig lave det helt selv, i dit eget køkken, til få penge. Det er nemt, og når nu du alligevel er igang med at gøre noget godt for dig selv, så kan du jo bruge den lange ventetid på at smække benene op, læse en god bog og glæde dig over at du har investeret i en tendens, der giver dig alt det, du behøver for at få et smukt indre og ydre. Velbekomme.

 

Bone Broth

INGREDIENSER

  • Minimum 1 kg ben fra et økologisk dyr (kylling, ko, svin, fisk).
  • 3 spsk. æblecidereddike.
  • 1 løg.
  • 2 gulerødder.
  • 2 stilke selleri eller et hoved knoldselleri.
  • 3 laurbærblade.
  • 1 spsk. salt og en håndfuld peberkorn.
  • Krydderurter og krydderier efter smag.
  • Vand.
  • Valgfrit: Et par kyllingefødder for at tilsætte ekstra gelatine.
  • Valgfrit: Broccolistilke fra et hoved.
  • Valgfrit: 1 porre.

 

FREMGANGSMÅDE

  • Kom en økologisk kylling og evt. et halvt kg. okseknogler, hønsefødder eller kyllingefødder i et fad.
  • Steg det hele i ovnen i 20 min. ved 175°C.
  • Hæld derefter over i en gryde og dæk skroget til med vand, så det når lige op over.
  • Put derefter tre laurbærblade og 3 spsk. æblecidereddike og en håndfuld peberkorn og salt i efter smag.
  • Lad det hele trække i op til 30 minutter.
  • Bring det i kog og sænk varmen til laveste niveau, når der er masser af bobler i suppen.
  • Sæt det hele over og lad det simre i 24-72 timer.
  • Fjern skum med en stor ske ca. hver 20. minut de første par timer.
  • Når der er 6 timer tilbage, tilsæt grofthakket grøntsager og hæld ydereligere vand over.
  • Fjern gryden fra varmen og køl den af.
  • Suppen sies for benrester og grøntsager.
  • Når den er kold, kan den hældes på flasker, bøtter, fryseposer eller hvad du har derhjemme.

 

INDTAG OG DOSERING:

Indtag ét glas om dagen på daglig basis – og vælg selv om du vil booste din krop og dit imunforsvar med suppen morgen, middag eller aften. 

 

HOLDBARHED:

  • Den kan holde sig i op til 10 dage i køleskabet 
  • Ved frysning kan den holde sig op til et år