Da Charlotte Eskildsen modtog sit velfortjente bifald, efter hun og resten af Designers Remix-teamet havde vist S/S 2020-kollektionen frem på modeugens sidste showdag, havde hun sin datter med på catwalken. Vi mødte designeren med det skarpe øje for bæredygtighed til en snak om, hvorfor Sofina var med på catwalken – og så spurgte vi ind til, hvor brandet er i dag i forhold til de ambitiøse bæredygtighedsmål.
Man skulle næsten tro, at de højere magter belønnede Charlotte og Niels Eskildsen, der står bag Designers Remix, for deres højtstræbende arbejde med bæredygtighed, for der gik ikke mere end 10 minutter fra showets afslutning til et åbent skybrud. Showet, der vel at mærke forgik under åben himmel i Designmuseets have på Bredgade i indre by.
Designers Remix er nok nogle af landets mest ambitiøse, når det kommer til at sadle om i bæredygtighedens tegn – og derfor var de også nærmest selvskrevne vindere, da årets CSR-pris skulle uddeles ved ELLE Style Awards i maj 2019.
Torsdag den 8. august 2019, på modeugens sidste showdag, skulle Designers Remix vise sin S/S 2020-kollektion, og lige efter designeren Charlotte Eskildsen havde modtaget det velfortjente bifald med datteren Sofina i hånden, mødte vi hende backstage til en snak om kollektionen og de ambitiøse bæredygtighedsmål:
Først og fremmest stort tillykke med det veloverståede show. Fortæl lidt om S/S 2020-kollektionen og dine tanker bag.
Tak! Jeg er jo enormt inspireret af naturen, fordi vi arbejder rigtig meget med bæredygtighed, så jeg havde meget lyst til de her neutrale farver og skyprint – derfor kalder kollektionen Skyscape. Farverne var meget ’earth’-agtige, og det er klart noget, vi har arbejdet med for at få en bæredygtig udstråling.
Du havde din datter med ude på catwalken, da du takkede af efter showet til tonerne af ”Mad World”. Hvorfor det?
Ja, altså det handler jo om, at vi skal give denne her planet videre til næsten generation. Heldigvis er vi kommet så lagt med vores bæredygtighedsmål hos Designers Remix. Vi bliver nok aldrig 100% bæredygtige, men der er sat tjek ved alle vores materialer, som er ’prefered sustainable materiales’. Vi har også gang i endnu flere nye ting til næste kollektion. Og så synes jeg, det var fedt, det der med at mixe generationer – hvilket vi også gjorde i modelcastet. Det skal ikke kun være 16-årige. Vi vil gerne vise diversitet, og det synes hænger rigtig meget sammen med den bæredygtige historie, vi fortæller – og derfor havde jeg lige min datter Sofine med ud på catwalken.
I arbejder jo, som du også selv kommer ind på, for at blive bæredygtige mestre i 2020. Hvor langt er I?
Designers Remix har arbejdet med bæredygtighed siden 2002, så vi har nærmest været i gang i 20 år. Niels (Charlottes mand Niels Eskildsen er adm. direktør i virksomheden, red.) arbejder enormt tæt med Eva Kruse og Global Fashion Agenda, og derfor ved vi hele tiden rigtig mange ting, som vi kan bruge i vores hverdag. Det gør, at vi også ved, hvad der er på bedding, så selv om vi har opfyldt vores egne mål nu, så kan jeg love, at der kommer mange flere genbrugte ting i A/W 2020-kollektionen.
Kommer det til udtryk i materialerne?
Ja i høj grad. Førhen har man fx ikke kunne lave genbrugt kashmir – der har vi kun kunne genbruge vævede materialer – fordi garnet og fibrene i kashmir bliver svagere og svagere, når man genbruger dem, men nu har vi fundet en udvikling, der gør, at vi også kan genbruge strik og håndstrik, så det er skide spændende, og det bliver kun federe og federe. Vi troede jo, vi var nået så langt, vi kunne komme, men sådan er det slet ikke, for nu begynder teknologien at følge med. Vi kigger på stamceller og på, hvordan man kan lave bæredygtigt læder. Indtil nu har vi bare sagt, at vi ikke laver den slags mere – det har været en nødvendighed at sige farvel til nogle ting, for at kunne blive så bæredygtige. Når man går så helhjertet ind i det, må man sige nogle ting fra.
Designers Remix har lært os, at 2/3 af vores tøjs CO2-aftryk først opstår, efter vi har købt det. Hvad er det bedste tip til at mindske sit CO2-aftryk, efter man har shoppet?
Der er ingen tvivl om, at man skal bruge sit tøj meget mere, så man bliver nødt til at tænke over, hvad man køber. Det tænker jeg selv meget mere over – jeg skal kunne bruge tingene længe, så det skal virkelig være ting, der holder. Det er selvfølgelig nemmere, når man er designer, for så kan jeg selv vælge, hvad jeg laver, men det er klart noget med at købe klassiske ting. Og så handler det også om at lære, hvordan man vasker sine ting. Vi vasker på alt for høje varmegrader. Man kan sagtens lave rent tøj på 30 grader, og det skulle være forbudt at kogevaske!
Og hvad gør Designers Remix, inden vi shopper tøjet hos jer?
Vi CO2-kompenserer. Vi dækker en kompensation på 50 kg CO2 pr stykke tøj. Det vil sige, at du som forbruger ved, at der er taget højde for den mængde CO2, det fx har kostet at fragte varen. Det gør vi ved at investere i ny energi i en vindmøllefarm i Vietnam sammen med FN.
Hvad ville du ønske, at alle designere og alle brands ville stoppe med eller begynde på i et bæredygtigt øjemed?
Jeg vil helt klart sige, at jeg synes, man er ansvarlig for sit eget system. Vi har alle sammen ansvaret for at tage det tøj tilbage, som vi har solgt. Man kan man aflevere sit brugte Designers Remix tøj i alle vores butikker, og så genbruger vi det. Som virksomhed må man selv stå for at rydde op, og det er der alt for få, der gør. Vi har et fag sammen med Danmarks Designskole, hvor de studerende upcycler vores tøj, og så sælger vi det igen. De skønne unge piger på 16-20 år forstår jo fuldstændig, at det er det tøj, de skal ind og købe igen. Det er jo mega fedt! Det er virkelig sjældent, at vi får ødelagt tøj ind, oftest er folk bare trætte af deres tøj, og det er jo forfærdeligt! Men når de så afleverer det hos os, får de en rabatkupon til deres næste køb hos Designers Remixs, og så får det gamle tøj nyt liv.
Se hele Designers Remix’ S/S 2020-kollektion i galleriet herunder: