Trends

9 miljømæssige fordele ved at shoppe brugte modeprodukter

- 12/06/2019

Genbrug er det nye sort, og her giver det populære genbrugssite Vestiaire Collective dig 9 miljømæssige fordele ved at shoppe brugte modeprodukter...

Genbrug, genbrug, genbrug. Vi shopper genbrug som aldrig før – og heldigvis for det! 

Men hvorfor også shoppe nyt, når man kan finde det fineste tøj, accessories og sko i både god kvalitet og til billigere penge, som har været brugt før? Udover den fine historie i, at der er en før dig – ja måske flere – som har haft glæde af tøjet er denne måde at shoppe på naturligvis også medvirkende til mindre tøjproduktion og dermed bidragende til en mere bæredygtig modebranche.  

Vestiaire Collective er et af verdens største genbrugssites, og deres koncept fungerer upåklageligt.

Konceptet er, at så snart de modtager en luksusvare fra en forbruger, som skal sælges videre på deres site, har de ansat professionelle kræfter til at verificere varen og sikre varens kvalitet, før den sættes til salg. Dermed kan man som køber trygt gøre brug af Vestiaire Collective uden at være bange for, at få fingrene i en kopi-vare eller en vare, som ikke lever op til de kvalitetskriterier, varen er beskrevet ud fra – her har man ligesom Vestiaire Collectives “kvalitetsstempel” for at alt er, som det skal være. 

Med genbrug som omdrejningspunkt hos Vestiaire Collective ved de om nogen også, hvad de snakker om, når de udtaler sig om de miljømæssige fordele ved at shoppe genbrug, og nedenfor har de samlet 9 af dem, du skal kende, hvis du (også) går op i miljøet og gerne vil sikre en mere bæredygtig fremtidig modebranche. 

1. Den gennemsnitlige levetid for tøj vurderes kun til at være 3,3 år.

En forlængelse af tøjets aktive livscyklus på kun ni måneder kan få stor ressourcemæssig betydning.

2. Ved at købe brugt tøj sørger du for, at der bruges langt mindre ressourcer, end hvis der skulle skabes nyt tøj.

Modebranchen påvirker primært miljøet på den måde, at det kræver mange ressourcer både i garn- og fabriksproduktionen, i fremstillingen af produktet og i transporten i forsyningskæden.

3. Mindre vandforbrug.

Produktionen af et kilo bomuldstekstiler (lige fra høsten til det endelige bomuldsprodukt) kræver mellem 5.000 og 30.000 liter vand, alt efter hvor og hvordan bomulden er blevet høstet, og stoffet er blevet behandlet.

4. Salg og køb af brugt tøj betyder store besparelser af naturlige ressourcer

… som så kan bruges til vigtigere produkter, f.eks. i fødevareproduktionen.

5. Køb af brugt tøj er med til at reducere de miljømæssige konsekvenser

… som modebranchen har på økosystemer og omgivelser i produktionsområderne. Mængden af kemikalier, der skal til for at producere et kilo tekstiler, varierer fra cirka 1,5-7 kilo.

Læs også: Her er 14 bæredygtige brands, du skal kende

6. Mindre udledning af drivhusgasser.

Produktionen af et kilo tekstiler resulterer i emissioner svarende til cirka 10-30 kg CO2-ækvivalenter afhængigt af den gennemsnitlige produktionsteknologi, der anvendes i de større produktionslande.

7. Forlængelse af brugt tøjs levetid i stedet for at købe nyt kan reducere jordforringelsen.

Almindelig bomuldsdyrkning kræver kunstvanding og brug af skadelige pesticider i jorden. Med tiden kan jorden blive så forringet, at den ikke længere kan opdyrkes.

8. Valg af brugt tøj i stedet for nyt kan nedbringe vandforureningen i produktionsområder.

Produktionen af ikke-økologisk bomuld kræver store mængder pesticider, og tøjfarvningsfabrikker udleder store mængder kemikalier i vandet.

9. Genanvendelse og genbrug af produkter er næstvigtigst I EU’s.

Det vil sige, at det vurderes at have den næstlaveste indvirkning på miljøet direkte efter forebyggelse af affald.