En ferie? Uden jetlag? Ja tak.
Denne artikel indeholder sponsorerede links.
Feriesæsonen er over os, og hvis du har planer om at rejse mod mere eksotiske himmelstrøg for at slænge dig på under palmerne, så er det sikkert ikke uden en tanke på, hvor meget jetlag turen kommer til at koste dig.
Det kan nemlig være svært for det indre ur at følge med det ydre, når man passerer flere tidszoner på en lang flyvetur mod varmere temperaturer, azurblåt hav og tropiske drinks – og hvis du ikke tager dine forholdsregler, så kan jetlag enten drille eller helt spolere dine første, dyrebare feriedage.
Men det er der heldigvis råd for.
Flyselskabet Singapore Airlines har nemlig konsulteret en læge og samlet de bedste tips til, hvordan man bedst tilpasser sig en ny tidszone og starter ferien uden jetlag.
Nedenfor finder du 11 gode tips til, hvordan du kan nyde din ferie fra første dag, helt uden jetlag (eller i hvert fald næsten).
Sæt uret til den lokale tid – allerede i gate eller fly
Man hjælper det mentale på vej, hvis man sætter sit ur til lokal tid allerede i gaten eller i flysædet. Uden man ved det, forbereder det én til den nye tidszone, mens man er på vej. Ved mere langvarige rejser vil jetlag kunne mindskes, hvis man allerede 1-2 dage før rejsen begynder at tilpasse sig rejsemålets døgncyklus. Eksempelvis kan man begynde at forskyde tidspunkter for måltider og søvn.
Sov på flyet
En lur i flyet – eller den dybe søvn – er især afgørende, hvis man rejser om natten eller østover. At rejse kan være en trættende affære, men får man lidt hvile undervejs, vil ens fysik bedre tolerere et skift i tidszoner. Hvis man kan få et vinduessæde og måske tage en nakkepude med, gør det det nemmere at lukke øjnene i afslappet stil. Skal man lukke helt ned for sanserne, kan en sovemaske og ørepropper hjælpe.
Undgå koffeinen
Kaffe – eller koffein – holder os typisk vågne. Det kan derfor være en fordel at minimere koffeinindtaget inden og under flyvningen, så det er lettere at falde i søvn på flyet.
Vand er din bedste ven
Vand er altid godt. Men det er særligt godt på flyrejser. Faktisk skal man gerne have et glas vand i timen, mens man befinder sig i de højere luftlag. Man mærker det ikke, men dehydrering sker nemmere i den tætte flykabine end på landjorden, og bliver man først dehydreret får man det ikke bare skidt, men jetlag føles også stærkere. Af samme grund bør man også holde sig fra for meget alkohol på flyvningen, da det også har en dehydrerende virkning.
Kom godt fra start
Det kan være svært at kontrollere, for dagene op til en rejse er som regel travle med færdiggørelse af alt på job, pakning og praktisk planlægning. Men faktisk er det bedst at komme udhvilet afsted. At være dødtræt kan nemlig give ekstra ubehag på flyveturen. Prøv for så vidt muligt at komme ned i gear allerede inden rejse, så du ikke skal bruge de første feriedage på at aklimatisere dig et roligere tempo oveni en ny tidszone.
Livsstilsvaner hjælper
Sund kost, rigeligt søvn og en god grundform har mange fordele, og en af dem er, at kroppen har lettere ved at overvinde de omvæltninger, den udsættes for, når vi rejser imellem tidszoner.
Giv kroppen et boost mellem flyvninger
Du kender følelsen i kroppen efter et varmt bad eller en omgang massage. Der findes knap noget bedre. Flere lufthavne, eksempelvis Hong Kong, Suvarnabhumi i Bangkok og Changi i Singapore, har brusere og massageområde til rådighed for rejsende, der har mellemlandinger. Mange danskere mellemlander netop i de store asiasiske lufthavne for at komme videre til Australien, New Zealand, Bali eller Malaysia, og et kort, varmt brusebad behøver ikke at tage så lang tid, men det vil få musklerne til at slappe af og hjælpe blodcirkulationen i gang. En halv times krops-, nakke- underbens- eller ansigtsmassage kan også føles som en mirakelkur efter en 10-timers flyvning.
Kom ud i det fri
Slevom det er fristende at dykke ned i den indbydende hotelseng efter en lang rejse, er det bedste du kan gøre for dig selv, din krop og dit jetlag at komme udenfor og holde dig i gang, når du ankommer til din slutdestination. Gå en tur i byen, tage et slag tennis på hotellet eller svøm baner i poolen. Solen gør, at sindet ikke så nemt tror, at det er nat endnu – selvom træthedsfølelsen er enorm. Og fysisk aktivitet giver ny energi.
Følg den nye tid – ikke dit indre ur
Gå ikke i seng, før det er sengetid, der hvor du er. Det er helt essentielt, at tilpasse sig den lokale rytme, hvad gælder søvn og måltider. Jo bedre man er til det, jo nemmere bliver det at tilpasse sig den nye tidszone. Har du brug for en lur i løbet af dagen, så sæt en alarm på maks 20 minutter. En kort lur kan hurtigt blive til en lang lur på flere timer, og det kan gøre det umuligt at falde i søvn om aftenen.
Meditation og yoga
Meditation og yoga kan gøre meget for krop og sjæl. Både under en flyvning og efter. Med enkle yogaøvelser kan man få bugt med den ømhed og træthed, der kan komme ved en flyvning eller stor travlhed op til afrejse, mens meditationen kan få sindet til at slappe af – både i flyet og når man lægger sig på puden ved aftenstide i den nye tidszone.
På med strømperne
Skal man rejse langt, er det en god idé at finde flystrømper, eller støttestrømper, frem. De forebygger hævede ben og mindsker også risikoen for at udvikle veneblodpropper i underbenene. Støttestrømper købes på apoteket eller hos Matas.
Lyt til ELLEs podcast ‘Klædt På’, som er din månedlige podcast om tendenser, strømninger og insiderviden fra modens verden med Mads Emil Grove Møller som vært.