Sundhed

Må vi godt drikke kaffe?

- 10/10/2017

Vi danskere elsker kaffe, og for mange er kaffe næsten blevet en sutteklud såvel som en problemløser i stressede situationer - ligesom det for de fleste danskere går hånd i hånd med gode hyggestunder. Men hvordan er det lige med kaffe set fra et sundhedsmæssigt perspektiv? Det har vi spurgt sundhedsekspert Anette Harbech Olesen om her...

Kaffe er næsten gået hen og blevet danskernes nationaldrik, og vi er da også blandt de folkefærd i verden, som drikker mest kaffe. Det har siden tidernes morgen været forbundet med hyggestunder, for småkagen smager bare bedre i selskab med en kop kaffe, og i dag har kaffen nærmest fået status som løsningen på manglende energi og søvnige øjne.

 

 

Men er kaffe overhovedet sundt? Debatten har floreret længe, og mens nogle mener, at man kan drikke ligeså meget kaffe, man vil, uden det har indflydelse på helbredstilstanden, er andre stærke fortalere for, at man skal holde igen med kaffen, fordi koffein kan føre til hjertebanken, forhøjet blodtryk og dårlig nattesøvn – ja sågar mener nogle, at kaffe er kræftfremkaldende!

 

Så hvad er egentlig op og ned i kaffedebatten? Det stiller vi skarpt på her på ELLE, og derfor har vi fanget sundhedsekspert, kogebogsforfatter og foredragsholder Anette Harbech Olesen til en snak om kaffens fordele og ulemper set fra et sundhedsmæssigt perspektiv. For mon det kan lade sig gøre at balancere et liv med kaffe?

 

Anette Harbech Olesen har mere end 17 års erfaring inden for mad og sundhed og driver til daglig webuniverset MadforLivet, som byder på lækre, inspirerende opskrifter såvel som tips og viden til en sundere hverdag, blandt andet viden om kaffebønnen og om kaffens sundhedsfordele og ulemper.

 

Læs også: ELLE guider: Her får du den bedste kaffe med plantebaseret mælk

 

Det første kaffesnakken falder på er, om der er former for kaffe, som er sundere at drikke end andre, og det er der:

 

“Kaffeplanten er en særdeles sprøjtet afgrøde, så for at undgå at få en masse pesticidrester indenbords, er det som udgangspunkt bedst at vælge en økologisk bønne. Dernæst har dansk forskning vist, at filterkaffe er den sundeste form for kaffe, du kan drikke, idet du ved denne proces filtrerer en række usunde stoffer fra.”

 

Men der er også en anden faktor, som kan gøre kaffen mere sundhedsvenlig:

 

”Vandet som kommes på bønnen skal helst holdes lige under de 90 grader. Så opnår du den bedste smag og færrest af de potentielt skadelige stoffer, som kaffe også indeholder.”

 

Det er altså ifølge Anette vigtigt både at vælge økologisk, at bruge et filter og at temperere vandet, hvis man vil undgå at tilføre kroppen unødig kemi.

 

Foto: All Over Press

 

Desuden påpeger Anette, at man ikke skal blande sit vitaminindtag med kaffen, hvis man vil have optimal glæde af de vitaminer, som man supplerer kosten med:

 

”Tager man sine vitaminpiller og drikker kaffen lige bagefter, så hæmmes optagelsen af vitaminer og mineraler i tarmen.”

 

I stedet anbefaler hun, at man tager vitaminerne til frokost eller i forbindelse med et mellemmåltid. Det vigtigste er, at der er omtrent en times mellemrum, fra man drikker kaffen, til man tager vitaminpillerne.

 

Læs også: Sundhedsredaktørens 10 oktober-favoritter

 

Men foruden de generelle antagelser om, hvordan du kan gøre din kaffe sundest mulig, bør du også have de individuelle forhold for øje. For det er faktisk en individuel sag, hvorvidt man overhovedet tåler kaffe:

 

”Alt koffein, skal ligesom alkohol, afgiftes via leveren, og det tager normalt 4-6 timer for leveren at afgifte den mængde koffein, som der er i en almindelig kop kaffe. Om man tåler kaffe er ofte genetisk bestemt og afhænger af leverens evne til at afgifte koffeinen. Der indgår nogle enzymer i afgiftningsprocessen, og nogle mennesker er effektive til at afgifte koffeinen, andre mindre effektive.”

 

I forlængelse heraf anbefaler Anette derfor, at man holder en kaffepause på en to ugers tid, således man får en fornemmelse af, om ens krop overhovedet tåler kaffe. Og så falder emnet naturligvis på evighedsemnet – kaffens påvirkning på søvnen:

 

”Ud fra en sundhedsbetragtning skal man ikke drikke kaffe efter kl. 14.00-15.00. Hvis man har for meget koffein i blodet, når man lægger sig til at sove, går det ud over dybden af søvnen, som har stor betydning for, at vi i dagtimerne er i stand til at leve op til vores fulde potentiale.

 

Så selvom nogle vil påstå, at de sagtens kan drikke kaffe inden sengetid, er der altså grund til at holde kaffetrangen for døren ud på eftermiddagen og aftenen, hvis man vil have det optimale ud af nattesøvnen – og af næste dag for den sags skyld. 

 

Læs også: Sådan holder du dig vågen uden kaffe

 

Men hvordan holder man så energiniveauet oppe, hvis man skipper sit vanlige eftermiddags coffee-kick? Svaret er simpelt: kaffeindtaget kan netop være årsagen til den manglende energi, specielt hvis man lever et stresset liv, som gør, at man kører på adrenalinen og stresshormonerne i løbet af dagen: 

 

”Selvom det virker som om, at kaffen virker lige i øjeblikket, så skubber det egentlig bare endnu mere til stressbalancen. Og hvis man kører i et højt gear, så kan dét at drikke for meget kaffe give sundhedsmæssige udfordringer,” forklarer Anette og fortsætter:

 

”Stresshormoner er livsnødvendige, men hvis vi har for mange af dem over for lang tid, så ælder de os før tid, hvilket kaffe i princippet kan medvirke til.”

 

Der er altså god grund til både af sundheds- og skønhedsmæssige årsager at overveje sit kaffeforbrug. Nogle bør helt undlade den, fordi kroppen ikke er i stand til at afgifte koffeinen. Andre tolererer den fint og kan let nyde én til to kopper kaffe dagligt, men vælg da en økologisk bønne, lav filterkaffe, brug ikke hedt kogende vand – og drop morgenkaffen samtidig med vitaminpillerne.

 

Og som Anette Harbech Olesen anbefaler, så få bugt med dine gamle kaffevaner, hvis de inkluderer, at kaffen er lig et hurtigt energikick eller løsningen på diverse problemer. Det er meget sundere at gøre kaffen til en særlig stund i løbet af dagen!

 

Foto: All Over Press