Vi er vilde med sunde og næringsrige opskrifter, og især når de smager helt fantastisk. Derfor deler vi 3 opskrifter fra bogen 'Min yoga: Næring til krop og sjæl'. Få den anden opskrift her på en sund, lækker, vegansk pizza.
Der hersker ingen tvilv om, at yoga er godt for både krop og sjæl. Det skaber balance og ro i kroppen, og afhjælper samtidig nagende spændinger.
Et af de elementer, der binder yogaens sunde virkning sammen, og skaber balance mellem krop og sjæl, er yogamad. I hvert fald hvis du spørger ernæringsterapeut, sygeplejerske, yogalærer og forfatter Thorbjörg Hafsteinsdòttir.
”Vi har brug for at passe på os selv, og det starter med det, vi putter i munden: Yogamad. Det er mad, der giver os energi og overskud til livet selv. Overskud til yogamåtten,” siger Thorbjörg Hafsteinsdòttir.
I en sund yogakost handler det grundlæggende om, at erstatte de dårlige fødevarer med gode. Sukker kan bl.a. erstattes af vaniljepulver, kokosmel eller kakaonibs. Kød kan erstattes af vegetabilsk protein fra eksempelvis bønner, kerner, nødder og avokado. Og hvis kød er den del af din kost, så anbefaler Thorbjörg, at du køber det i beskedne mængder fra et forsvarligt sted. Det handler om at sætte sig ind i råvarernes ophav og miljø, og hun er ikke i tvivl om, at yogamad giver energi til yogamåtten og generelt i livet.
Det er en kostform, der modvirker træthed og sløvhed, og som renser ud i kroppen – du får kort sagt balance mellem krop og sindet. Bliv klogere på yoga, yogamad og få inspiration til lette yogaøvelser i hendes nye bog ’Min yoga: Næring til krop og sjæl’.
På ELLE.dk har vi fået lov at dele vores tre yogamad-favoritter fra bogen, og den anden opskrift er til dig, der elsker en delikat og vellavet “fast-food”; nemlig en sundere version af pizza’en – i en herlig, vegansk version.
Bogen ’Min yoga: Næring til krop og sjæl’ koster 300 kr. og kan købes her.
Opskrift på ‘Vegansk Pizza’ til 4 personer
Pizzabund:
2,5 dl vand
5 tsk. FiberHusk (25 mg)
200 g boghvedemel
75 g fuldkornsrismel
2 tsk. vinstensbagepulver
½ tsk. salt
1 tsk. stødt koriander
1 tsk. oregano
1 spsk. koldpresset olie eller kokosolie
Sådan gør du:
Dejen røres med maskine. Håndvarmt vand og FiberHusk blandes sammen i en røreskål. Rør i 15 minutter i maskine eller med dejkroge pa håndmikser, til FiberHusken samler sig. Mel, bagepulver, salt, krydderier og olie vejes op og kommes i en skål. Bland det hele i røreskålen, og kør i 15 minutter. Smør hænderne i kokosolie, inden du ælter. Bag i smurt bradepande eller på bagepapir på bradepande. Læg dejen på i klatter, og pres dem sammen til pizzabund.
Lad den hæve 20 minutter og smør med tomatpasta eller -pure, og top med hvad du kan finde på. Fx i forvejen bagte/stegte auberginer og peberfrugter, kirsebærtomater skåret i kvarte, oliven, ærter, majskerner, ananas, halloumi-ost eller en anden gedeost. Brug krydderier som oregano, timian eller spidskommen på den, og det er altid dejligt at toppe med frisk rucolasalat lige inden servering.
Bag i 20 minutter ved 200 °C. Hvis du laver små pizzaer, tager det kun 10-15 minutter.