Sundhed

Syndige december

- 12/12/2012

Selvfølgelig må du synde i december (hvornår ellers?!), men lyt nu til Louise Meng, og brug kalorietabellen fornuftigt, så du også kan passe nytårskjolen.

Selvfølgelig må du synde i december (hvornår ellers?!), men lyt nu til Louise Meng (ELLEs faste sundhedsskribent), og brug kalorietabellen fornuftigt, så du også kan passe nytårskjolen.

December er ubetinget den måned, der er spækket med flest fede fristelser. Vi mødes, hygger, spiser og småsnacker hele måneden igennem, og så rammer vi lige ind i nytårsaften, hvor vi paradoksalt nok skal skrue os ned i en festkjole, der sjældent er en af de ellers skønne tøndeformede og løse af slagsen. Det hænger ikke sammen, og det kommer aldrig til at blive en simpel opgave at styre igennem december uden at falde over klejnefadet eller i gløggtruget. What to do?

Lad jul være jul
Jeg har aldrig været og bliver aldrig fan af de sunde alternativer til klassikerne – risalamande skal laves med rigtig piskefløde og ikke fromage frais. Det samme gælder de brunede kartofler, der kræver både smør og sukker. Det er mad, jeg kun spiser juleaften, og så skal maden også bare være i orden. For mig bliver oplevelsen bare flad, ligegyldig, smagsforkert og traditionsløs, når der bliver eksperimenteret med at fjerne noget af fedtet fra de klassiske retter, så det vil jeg aldrig råde nogen til at gøre. Derimod er jeg mere picky resten af måneden og spiser ikke hvad som helst og slet ikke i ublu mængder.

Vælg fra, og vær bevidst
Du bliver nødt til at have en plan! Som sagt er der ingen, der skal pille ved min mad juleaften, men det betyder også, at jeg helt bevidst til- og fravælger fra de øvrige juleborde, jeg møder i december. Jeg er absolut ikke til de mange klassiske julefrokoster, hvor vi bliver præsenteret for 10 retter, der kan sende en hver direkte på hjerteafdelingen. Medister med kartoffelsalat, fiskefileter med remoulade, flæskesteg med rødkål og frugtsalat, der svømmer i flødeskum, for bare at nævne noget af det, vi skal tygge os igennem. De har alle det til fælles, at det er forholdsvis fede retter, der sjældent kommer i mindre portioner. Og her kan du med stor fordel være forberedt og vælge klogt.

Spis løs
Gå efter laksen, det gode rugbrød, æg og grøntsager, vælg sild frem for flæskesteg, og spis vindruerne, radiserne, peberfrugten, eller hvad der nu er som pynt på retterne. Hvis du vil forkæles, så vælg konfekt af høj kvalitet – helst overtrukket´med en god mørk chokolade. Hold igen med alt det panerede, med æbleskiverne, konfekt af ringe kvalitet, det fede kød og det hvide brød. Byt slikskålen ud med hasselnødder, valnødder og paranødder – og gerne dem, der skal knækkes – det tager længere tid, og du får masser
af det sunde fedt.
Tag en beslutning, inden december-madorgiet begynder, om, hvor meget du accepterer, at dit blodsukker kommer til at svinge med alle snackbrunkagerne, du bliver tilbudt, og om det er o.k. at tage på over julen. Og sørg for at sammensætte din tallerken fornuftigt til de julefrokoster, du skal til.

Og alt det våde …
Det kan ikke være en overraskelse. Alkohol er spækket med kalorier – og det mætter ikke! I medgift til den berusende følelse (der jo er pragtfuld fra tid til anden) får du en fed og salt tand, når du drikker alkohol – og her har jeg ikke engang taget dagen derpå med i betragtning. Personligt elsker jeg gløgg og har fundet en
forkærlighed for den hvide af slagsen, der er mindre sød og ikke helt lige så spækket med snapserosiner og mandler. Men jeg drikker det ikke hver weekend, og så holder jeg mig til et enkelt glas. På samme måde bør du også tænke om de andre alkoholholdige drikke. En eller to våde byture – ikke fem eller seks!

Ingen skytsengel her
Det er barsk, ukærligt og 100 procent ærligt … DER ER INGEN NEM VEJ! Kalorier er kalorier, og det, du spiser for meget af, sætter sig. Lad det ikke blive en tradition, at julen betyder ekstra kilo på sidebenene, for det kræver alt for meget hårdt arbejde at komme af med det igen. Nyd det, der nydes skal – med mængderne for øje – og lad resten være.

10 klassiske kaloriebomber
And, ribsgele, kartofler, sauce ca. 1.790 kcal/portion
Flæskesteg, brunede kartofler, sauce ca. 1.442 kcal/portion
Klejner ca. 621 kcal/100 gram
Risalamande ca. 620 kcal/100 gram
Vaniljekranse ca. 502 kcal/100 gram
Brunkager ca. 501 kcal/100 gram
Honninghjerte ca. 387 kcal/100 gram
Et glas gløgg ca. 180 kcal/glas
En julebryg 160 kcal/flaske