Sundhed

Sådan laver du den perfekte citronmåne

- 08/10/2020

Efteråret har for alvor meldt sin ankomst, og det betyder koldere dage og indendørshygge. Det er blevet tid til lune sweatre, stearinlys og ikke mindst hjemmebag. ELLE har derfor fået Annemette Voss’ opskrift på en klassisk kage, du kan bage på de regnfulde dage.

Kalenderen siger oktober, og det er blevet tid til at finde hyggelige tæpper, stearinlys og en varm kop kaffe frem, så du kan komme i efterårsstemning.

Efteråret er en tid, hvor indendørshygge vægtes højt, og derfor er det oplagt at prøve kræfter i køkkenet – for helt ærligt, hvad er bedre end duften (og smagen) af hjemmebag?

I anledning af Annemette Voss’ nye bog, ”Kagebogen” fra Politikens Forlag, som indeholder et hav af lækre skærekager, har ELLE fået lov til at dele en lækker opskrift på en klassisk dansk kage – nemlig citronmåne – som du kan bage på de regnfulde dage.

En klassisk dansk kage, som citronmåne, slår nemlig aldrig fejl.

Læs også: Elsker du iskaffe? Så prøv denne nye, japanske version med bær

Du kan finde Annemette Voss’ lækre opskrift fra “Kagebogen” herunder. 

Citronmåne (til 12 pers.)

Sværhedsgrad: medium
Størrelse: springform, diameter ca. 28 cm
Arbejdstid: 30 min. Bagetid: 45-50 min.

Du skal bruge: 

Sandkagedej

200 g smør (stuetemp.)

200 g hvidt sukker

1 tsk vaniljepasta

4 æg str. M/L (stuetemp.)

200 g kagemel (eller alm.

hvedemel)

1½ tsk bagepulver

saft og fintrevet skal af

2 økocitroner

 

Mazarindej

50 g hvidt sukker

80 g ren rå marcipan

50 g smør (stuetemp.)

1 æg str. M/L (stuetemp.)

 

Citronglasur

150 g flormelis

saft fra 1-2 økocitroner

+ solbærstøv til pynt

 

Sandkagedej:

Tænd ovnen på 165 grader varmluft. Pisk smør, sukker og vaniljepasta længe i en skål, til det er helt lyst og luftigt. Tilsæt ét æg ad gangen og pisk grundigt efter hvert æg. Bland mel og bagepulver og sigt det ned i dejen. Tilsæt også citronsaft og -skal og rør dejen sammen.

 

Mazarindej:

Ælt sukkeret godt sammen med marcipanen vedhåndkraft. Tilsæt lidt efter lidt det bløde smør, så du hele tiden kan styre, at massen er ensartet. Ælt til slut ægget ind i massen, så du får en meget blød og cremet mazarindej. Vend forsigtigt sandkagedejen sammen med mazarindejen til én jævn kagedej. Fyld dejen i en springform med en diameter på ca. 28 cm, der er smurt og drysset med et tyndt lag mel. Bag kagen i den varme ovn i 45-50 minutter. Lad kagen køle af i formen, hvorefter den placeres på en fint fad.

 

Citronglasur:

Rør en tyk glasur af flormelis og citronsaft. Fordel glasuren på kagen og lad den sætte sig inden servering. Drys med solbærstøv for både smagens skyld og en smuk effekt.

Psst! Du kan finde flere lækre og inspirerende opskrifter i Annemette Voss’ nye bog, “Kagebogen”, fra Politikens Forlag.