Så er der nyt fra madblogger og kogebogsforfatter, Julie Bruun, der denne gang forkæler os med lækre glutenfri spinatboller. Få opskriften lige her.
Madblogger og kogebogsforfatter, Julie Bruun , har været på spil igen, og denne gang byder hun på lækre, glutenfri spinatboller.
Læs også: Opskrift på lækker low carb pasta lavet af bønner
Lad dig guide til de bedste spinatboller med havregryn og spinat. Opskriften her svarer til cirka 12 boller, alt afhængigt af, hvor store eller små du gerne vil have dem.
Det skal du bruge:
– 200 g frossen spinat
– 5 dl vand
– 1 spsk salt
– 2 spsk olie
– 1/4 pakke gær
– 150 g glutenfri havregryn (for eksempel fra Urtekram)
– 250 g fiberbagemix fra Urtekram eller almindelig grovmel
– 2 æg
– solsikkekerner som drys
Sådan gør du:
– Kom den frosne spinat i en skål.
– Kog vandet og hæld det over den frosne spinat.
– Når spinaten er tøet op, og vandet har fået en kølig temperatur, tilsæt da gær, salt og olie.
– Rør godt rundt og tilføj gryn og mel.
– Stil blandingen til hævning i køleskabet med et fugtigt klæde over.
– Efter ca. 8 timer (eller en nat) tages skålen ud og 2 æg tilsættes dejen.
– Tænd ovnen på 200 grader (varmluft).
– Rør dejen godt rundt og form en masse små boller.
– Kom dem på en bageplade og drys med solsikkekerner (andre former for kerner kan også bruges).
– Giv bollerne omkring 25 minutter (kig til dem undervejs.) De skal være gyldne, uden at blive tørre
Læs også: Få en lækker start på weekenden med chokobanan vafler
Julie Bruun anbefaler at bruge blandingerne fra Urtekram, da du på den måde undgår, at dine glutenfri boller bliver tørre eller begynder at smuldre.
I galleriet har vi samlet opskrifter og billeder på 7 slags brød og boller helt uden mel. Her finder du blandt andet boller med broccoli og hasselnødder. Velbekomme!
Psst… Brug pilene eller ‘swipe’ dig igennem for at se mere.
Foto: Vanløse Blues
Opskrift: Broccoliboller (6-7 boller)
1 hel broccoli 1 æg 2 æggehvider 1 tsk bagepulver 1 tsk salt 2 spsk loppefrøskaller 1 spsk oregano (kan undlades) 1/2 dl kokosfibermel Sådan gør du:
Tænd ovnen på 200 grader | Hak broccolien fint i en foodprocessor | Rør æg og æggehvider godt ud i de fint hakkede broccoli | Tilsæt salt, oregano, bagepulver, kokosfibermel og loppefrøskaller, rør det grundigt ud og lad dejen stå i 10-15 min. | Form bollerne og læg dem på en bageplade | Drys evt. bollerne med sesamfrø eller birkes | Bag bollerne i 20 - 25 min. De skal være faste og lette. Opbevar bollerne i køleskabet eller frys dem ned.
Foto: Vanløse Blues
Opskrift: Gulerodsboller uden mel (8 stk.)
3 dl affedtet sesammel 1/2 dl loppefrøskaller 3 små groft revet gulerødder 250 g økologiske æggehvider 1 dl græsk yoghurt, skyr eller hytteost 3 tsk bagepulver 1 tsk salt Sådan gør du:
Tænd ovnen på 200 grader | Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål | Rør æggehvider, græsk yoghurt og gulerødder godt sammen i en anden skål og tilsæt herefter de tørre ingredienser | Lad dejen stå og trække i 10 min, så fibrene kan nå at suge væden til sig | Form 8 boller ved hjælp af en ske på en bageplade med bagepapir | Drys med sesamfrø og bag bollerne i 10 - 15 min. Bollerne skal være faste og gyldne | Lad bollerne afkøle på en bagerist.
Foto: Vanløse Blues
Opskrift: Hasselnøddeboller (6 stk.)
2 æg 2 dl yoghurt 50 g smør 2 tsk bagepulver Et nip salt 2 dl hasselnødder malet til mel 1 dl pofiber 2 spsk loppefrøskaller
Sådan gør du:
Tænd ovnen på 175 grader | Smelt smørret i en gryde ved svag varme | Pisk æg og yoghurt godt sammen og tilsæt den smeltede smør | Mix de tørre ingredienser sammen i en skål og bland nu det hele sammen | Lad dejen samle sig i 10 min. | Kom bagepapir på en bageplade. | Form dejen til 6 boller med en våd ske | Bag bollerne i 20 - 25 min ved 175 grader | Lad bollerne køle af på en bagerist.
Foto: Vanløse Blues
Opskrift: Grøntsagsfladbrød uden mel (12 stk.):
1 lille blomkål 1 lille broccoli 2 gulerødder 2 æg 3 spsk loppefrøskaller 1 tsk salt
Sådan gør du :
Hak blomkål, broccoli og gulerødder fint i en foodprocessor. Rør æg, salt og loppefrøskaller i | Lad det trække 10 min. | Fordel dejen i 12 klatter på 2 bradepander med bagepapir og bag dem i oven i 20-25 min ved 160 grader .
Foto: Vanløse Blues
Opskrift: Squashboller uden mel (8 stk.)
1/2 dl chiafrø 1/2 dl hørfrø 1/2 dl solsikkekerner 50 g affedet mandelmel 50 g smagsneutralt proteinpulver 2 spsk loppefrøskaller 1 1/2 tsk bagepulver 1 tsk salt 1 lille revet squash 3 æg 1 1/2 dl vand
Sådan gør du:
Bland først alle de tørre ingredienser sammen i en skål. Derefter alle de våde i en anden | Mix nu den tørre og den våde blanding sammen til en tynd dej | Stil dejen i køleskabet og lad den trække 1-2 timer | På en bageplade med bagepapir sættes 8 boller med 2 spiseskeer | Bages i en 160 grader varm ovn i 25-30 min.
Foto: Vanløse Blues
Opskrift: Nøddefrit stenalderbrød
1 flaske økologiske æggehvider, 240 ml 100 g skyr (kan erstattes af hytteost/creme fraiche/græsk yoghurt) 1/2 dl olivenolie 200 g kværnede hørfrø 2 spsk hele hørfrø 5 spsk solsikkekerner (kan undlades) 1 lille tsk havsalt 2 tsk bagepulver 2 spsk loppefrøskaller
Sådan gør du :
Pisk skyren godt ud sammen med æggehviderne | Tilsæt alle de øvrige ingredienser og rør godt rundt | Kom dejen i en lille brødform beklædt med bagepapir | Bag brødet i en 150 grader varm ovn i 1 time | Tag brødet ud af formen og lad det afkøle helt på en rist.
Foto: Vanløse Blues
Opskrift: Græskarboller uden mel (6 store boller):
1/2 butternutsquash (fx. kun toppen) 1 lille squash 2 æg + 2 æggehvider (gem blommerne til at pensle bollerne med, eller brug dem til en mayo) 100 g pofiber (kan erstattes af kokosfibermel) 2 spsk kokosfibermel 2 spsk loppefrøskaller 1 1/2 dl skyr 1 tsk salt 1/2 dl solsikkekerner 1/2 dl græskarkerner + drys til toppen
Sådan gør du :
Tænd ovnen på 160 grader. Riv butternutsquash og squashen groft. Pisk æg, æggehvider, salt og skyr sammen. Bland æggemassen sammen med de revet grøntsager. Tilsæt kernerne og rør det godt rundt. Rør pofiber, kokosfibermel og loppefrøskaller i, rør det godt rundt og lad dejen stå og suge væde til sig i 10 min. Med fugtige hænder formes der 6 store boller, sæt bollerne på en bageplade med bagepapir. Pensel bollerne med æggeblomme og drys med græskarkerner. Bag bollerne midt i ovnen i 45 min. Lad bollerne afkøle helt på en bagerist.