Sundhed

Er du også humørspiser?

- 21/11/2012

Vi kan på forunderlig vis altid finde en sandfærdig og almægtig grund til at indtage en (eller flere) flødeboller på vej hjem i bilen, tømme hele maxiposen eller spise kage klokken ni om morgen.

I mine teenageår hittede is og snickers. Så fulgte år med hindbærsnitter, chokoladebananer, skumdelfiner, marmormåner og dronningemandler.
Som min bevidsthed om sundhed steg (men før jeg blev uddannet på området), forsøgte jeg mig med mindre hurtige kulhydrater som frugt, riskiks, Cola light og mysliboller fra Illum-bageren for at stille de pludselige cravings. Det var gerne hen ad eftermiddagen, fristelserne blev for store til, at jeg kunne modstå bare en lille bid, der (sjovt nok) altid blev til hele molevitten …

Forenklet kan man sige, at kvinder spiser med hjernen, og mænd spiser med maven. Mænd spiser, nårde er sultne, og oplever sjældent, at mundvandet løber løbsk ved synet af cupcakes (p…-provokerende, når man forsøger at lokke ham til en kollektiv synder for at tage den værste brod af skyldfølelsen). Rigtig mange kvinders madvalg er derimod styret af deres humør, deres pludseligt opståede behov og deres mere eller mindre velunderbyggede forestillinger om, hvordan deres krop og sundhed bliver påvirket af det, de spiser. Vi kan på forunderlig vis altid finde en sandfærdig og almægtig grund til at indtage en (eller flere) flødeboller på vej hjem i bilen, tømme hele maxiposen eller spise kage klokken ni om morgen. Du har lige fået menstruation, manden er umulig, der er kun en dag til weekenden, eller du har bare ganske enkelt krav på et stykke chokolade. Velfortjent eller ej, det hænger bare ikke sammen, hvis det er hver dag eller flere gange om dagen. Læs, forstå og gør noget ved det!

Er quick-fixes fysiologisk bestemt?
Det er ikke tilfældigt, at det ofte er det søde, som kvinder får cravings efter. Når du spiser hurtige kulhydrater, som du f.eks. finder i kager, chokolade, slik, hvidt brød eller andre søde sager, stiger indholdet af serotonin i din hjerne, og det er enormt behageligt. Du føler glæde, afslappethed og en indre ro. Stigning i serotonin gør det også lettere at falde i søvn. Omvendt er mangel på serotonin den biologiske årsag til forskellige typer depression og psykiske lidelser – og her består behandlingen bl.a. i medikamenter, der øger serotonin-niveauet. Der er blevet forsket i – og forskes stadig i – om mennesker kan være serotonin-afhængige (populært og lidt misvisende kaldt sukkerafhængige) og dermed have et fysiologisk behov for de hurtige kulhydrater.

Måske du har et unaturligt lavt niveau, og derfor har kroppen behov for et ekstra regelmæssigt skud, eller måske du byder din krop et dagligt ‘serotonin-fiks’, der gør dig afhængig af de hurtige kulhydrater? Indtil videre tillader videnskaben ikke, at du hænger din hat her og derved undskylder dig med naturlove eller fysiologiske behov -for det er ikke videnskabeligt underbygget. No more excuses …

Det er ikke tilfældigt, at det ofte er det søde, som kvinder får cravings efter. Når du spiser hurtige kulhydrater, som du f.eks. finder i kager, chokolade, slik, hvidt brød eller andre søde sager, stiger indholdet af serotonin i din hjerne, og det er enormt behageligt. Du føler glæde, afslappethed og en indre ro. Stigning i serotonin gør det også lettere at falde i søvn. Omvendt er mangel på serotonin den biologiske årsag til forskellige typer depression og psykiske lidelser – og her består behandlingen bl.a. i medikamenter, der øger serotonin-niveauet. Der er blevet forsket i – og forskes stadig i – om mennesker kan være serotonin-afhængige (populært og lidt misvisende kaldt sukkerafhængige) og dermed have et fysiologisk behov for de hurtige kulhydrater.Måske du har et unaturligt lavt niveau, og derfor har kroppen behov for et ekstra regelmæssigt skud, eller måske du byder din krop et dagligt ‘serotonin-fiks’, der gør dig afhængig af de hurtige kulhydrater? Indtil videre tillader videnskaben ikke, at du hænger din hat her og derved undskylder dig med naturlove eller fysiologiske behov -for det er ikke videnskabeligt underbygget. No more excuses …

Jamen, jeg har jo behov for …
Dine madvalg er i høj grad styret af vaner, rytmer og dit forrige måltid. Hvis du vil slippe af med dine cravings for søde sager, bliver du nødt til at tage dig selv i nakken og lave nogle ændringer i kostog måltidsmønsteret. Det er svært, men du må mobilisere din indre amazone og være viljefast.
Dine måltidsrytmer skal være faste og regelmæssige, dvs. du helst skal spise på nogenlunde samme tidspunkter hver dag (og helst flere gange om dagen) for at holde dit blodsukker stabilt. Og så er der det med det foregående måltid – her er der faktisk en del hjælp at hente. I forskningsøjemed taler man om ‘the second meal-effect’, der i al sin enkelthed betyder, at det, du f.eks. spiser om morgenen og formiddagen, påvirker dine madvalg senere på dagen. Så hvis du har lyst til søde sager på vej hjem fra arbejdet, kan en del af forklaringen være, at du ikke har fået nok at spise (eller det forkerte at spise) før frokost. Her er nøgleordene regelmæssighed, fuldkorn, grøntsager og magre proteinkilder, som f.eks. fisk, æg, magert kød, skyr, yoghurt eller fromage frais, hvis du skal komme dine cravings i forkøbet og opnå balance i kostvanerne.

Resultatet?
Farvel til akuthungren og humørsvingninger, men stadig med plads til en flødebolle eller to. Velbekomme!