Sundhed

6 super-sunde vintergrøntsager

- 09/01/2013

Der er masser af lækre frugter og grøntsager at spise, selvom det er vinter

Der er masser af lækre frugter og grøntsager at spise, selvom det er vinter.
Der er ingen grund til at vente med at spise sundere og smide nogle kilo, før foråret og sommeren byder på en masse sprøde og sunde frugter og grøntsager.

For vintermånederne byder faktisk også på en række supersunde og lækre frugter og grøntsager.
Disse frugter og grøntsager indeholder typisk få kalorier og mange C-vitaminer. På denne tid af året, hvor vejret bliver koldere og koldere, spiller C-vitamin en stor rolle i forhold til at booste immunforsvaret og holde forkølelser, infektioner, hoste og andre sygdomme væk”, forklarer Heather Bauer, der er diætist og blogger på Huffington Post.

Her er 6 superfoods, du skal spise nu:

Klementiner
Selvom de måske typisk forbindes med julen, er de sunde klementiner stadig i sæson i januar. Og de små orange citrusfrugter indeholder faktisk 60 pct. af det daglige anbefalede C-vitamin indtag.
Spis dem, som de er, eller put dem i en sprød vintersalat til aftensmaden.

Rosenkål
Det er ikke alle, der er vilde med rosenkål pga. den lidt bitre smag, men de små grønne kugler er rige på fibre, A- og C-vitamin, jern og kalium. Og så indeholder de meget få kalorier.

Rosenkål kan ligesom broccoli, blomkål og andre gode superfoods bekæmpe inflammationer i kroppen.
Kog dem med salt eller sautér dem i lidt olivenolie og hvidløg.

Grapefrugt
Denne lidt sure citrussag er fiberrig, hvilket er godt for kolesteroltallet, og den kan faktisk spille en vigtig rolle i et vægttab. En undersøgelse fra 2006 har vist, at deltagerne tabte sig mest, hvis de spiste en halv grapefrugt før hvert måltid.
Grapefrugt indeholder – ligesom tomater – lycopen, som er en antioxidant, der beskytter mod visse kræftformer og solens skadelige UV-stråler.
Man skal dog være opmærksom, hvis man bruger receptpligtig medicin. En undersøgelse har nemlig vist, at grapefrugt kan reagere med visse medicintyper.
Spis den med lidt honning og/eller kanel på eller brug den i en salat.

Grønkål
Den grønne spise er rig på A- og C-vitaminer, jern, kalium og kalk.
Spis den i en salat med lidt sundt fedt i. Fx avocado, olivenolie eller nødder. Du kan også sautere kålen og spise den som tilbehør til aftensmaden.

Gulerødder
Spiser du en kop fyldt med gulerødder, får du 400 pct. mere end dit daglige behov for A-vitamin.
Den samme mængde A-vitamin kan du faktisk også få fra søde kartofler.
Spis gulerødderne rå, som puré i vintersupper eller stegt sammen med en række andre grøntsager.

Pastinak
Den hvide rodfrugt er fiberrig og indeholder også C-vitamin og kalium.
Brug den i supper, som mos i stedet for kartoffelmos eller i ovnen sammen med andre rodfrugter.