Hudpleje

Eksperten guider: Sådan bruger du din hudpleje i den rigtige rækkefølge

- 08/06/2022

Skal ansigtscreme på først? Og hvad med serum? Kosmetolog Line Friis guider dig trin for trin.

Hvad er den bedste hudplejerutine?

Vi ved, at det kan være svært at navigere i de utallige gode råd til, hvordan du bedst bør behandle din hud inden og efter sengetid. 

Det er vidt forskelligt, hvilke hudplejeprodukter vi har stående derhjemme. Men det gælder for os alle, at der er en optimal rækkefølge at bruge dem i.

Line Friis, kosmetolog og kvinden bag klinikken Dare To Care, forklarer her, hvad den ultimative lag på lag-rutine går ud på.

Og så slår hun fast, at du ikke behøver at have alle produkter i spil altid.

Det er faktisk godt at have perioder, hvor man går “all-in” og har en grundig hudplejerutine, og andre perioder, hvor man “underpræsterer”, hvor man ikke engang gider at rense huden.

“Jeg har flere dage uden rens, og det er rigtig godt, at man har den veksling. Hvis man hele tiden gør det hele, bliver huden irriteret, tynd og doven. Lad i perioder huden få fred og gå all in i andre – det er det sundeste for huden,” siger hun.

Her har vi samlet en trin for trin hudpleje guide, så du nemt og enkelt kan pleje og friske din hud op. Og så du ved, i hvilken rækkefølge produkterne skal bruges. 

1. Rens huden

Om morgenen kan det være en blid omgang rens med et produkt eller en vaskeklud.

Om aftenen kan du med fordel rense med kombineret makeupfjerner og rens eller dobbeltrens med en olie først, som opløser makeup og snavs.

2. Tonic/mist/essence

En mist bruger man primært for at tilføje vitaminer, antioxidanter og fugt til huden, og så kan den kan også neutralisere den udtørrende kalk, vi har i vandet.

Tonere indeholder typisk alkohol eller syre, som har en let peelende effekt, som kan være rigtig fint til f.eks. akne, fedtet hud eller tydelige hudorme.

I gamle dage sagde man, at en tonic var poresammentrækkende, men dine porer kan ikke gøres mindre.

En toner kan hjælpe med at fjerne det yderste fedt eller blokering i talgkirtlen, så man får færre urenheder, og porerne synes mindre.

En essence er en mellemting mellem serum og tonic. Den kommer man på efter toner og inden serum. Mist kan sprayes over huden, mens en toner ofte bruges på en vatrondel.

Morgen vs. aften

Du kan nøjes med din almindelige rens, fx en rensemælk, eller bare en vaskeklud om morgenen, ligesom det kun er om dagen, at solcreme er nødvendigt.
Om aftenen kan huden have brug for dobbeltrens for at fjerne makeup og dagens strabadser fx med en olierens efterfulgt af dit almindelige renseprodukt.
Om aftenen kan du også erstatte en creme med en natmaske eller -creme for at lade ekstra gode aktive ingredienser arbejde om natten.

3. Serum til huden

Du kan bruge et eller flere sera. Brug dem som spot-behandling, f.eks. på kinderne eller i panden imod pigmentpletter, eller brug dem lag-på-lag for opstramning eller imod rødme.

Et serum er typisk det aktive produkt, hvor man kan komme mange aktive ingredienser i, som trives i vandholdige formler.

Se dit serum som den bluse, du gerne vil se pæn ud i, imens en creme er trøjen eller jakken, der skal holde dig varm.

Brug en mængde på størrelse med en ært eller ca. halvandet pump.

Læs ogå

Skønhedsredaktøren anbefaler: Her er selvbruneren, der aldrig fejler

4. Øjencreme

Oven på serum og før creme må en øjencreme gerne falde på huden.

Uanset om det er en eye-gel eller decideret creme, bør den bruges i et tyndt lag og duppes fint rundt om øjet med en ringfinger.

5. Creme

Se din creme som en allround-jakke, du tager på til sidst. Brug lidt mere, end du bruger af dit serum, da den er tykkere og dermed svære at fordele, cirka en mængde som en kidney-bønne.

Smør den på med fingerspidser og undgå at fordele den imellem håndfladerne – de suger bare meget af den creme, der er tiltænkt dit ansigt.

6. Olie

Molekylerne er store i de fleste olier, som gør, at den forsegler fugt i huden – strukturen i en olie holder fugten inden i huden og har en beskyttende effekt uden på huden imod vind og vejr.

Den fungerer som en ekstra hjælper, hvis du er meget tør.

I en daglig rutine vil jeg ikke massere den rundt, men bruge fingerspidserne og duppe to-tre dråber olie på huden efter creme.

7. Solcreme

Solbeskyttelse skal generelt på til sidst. Det vigtigste er, at der kommer nok på, og at den beskytter imod uva- og uvb-stråler.

Brug en mængde svarende til en god teske til ansigt, dekolletage, hals, nakke og ører.

Læs ogå

Skønhedsredaktionen guider: 5 nye produkter, du ikke vil gå glip af