Shopping

Guide til Stockholm

- 26/11/2009

Selvom han elsker at rode i haven og egentlig helst tager gæster med hjem, er Acnes kreative direktør, Jonny Johansson, om nogen, guiden til insiders Stockholm. For en by, der består af ø efter ø efter ø, bærer på mere end en hemmelighed. ELLE har lokket nogle af hemmelighederne ud af Mr. Acne, der især holder af Stockholm om efteråret. ”Sommerens sidste side,” kalder han den.

Hvilket område holder du mest af i Stockholm?
“Södermalm, hvor jeg føler mig rigtig hjemme, og hvor mikset af mennesker er superinteressant.”

Hvor kan man møde dig fredag aften? Og søndag eftermiddag?
“I min have, for det ER faktisk et stort arbejde med en have.”

Hvilke karaktertræk kan du godt lide ved stockholmerne? “
“Faktisk mener jeg, Alber Elbaz (Lanvins chefdesigner, red.) sagde, at svenskerne er rigtig, rigtig hotte!”

Hvilken overrendt turistattraktion er egentlig helt o.k.?
“Millesgården, en park med monumenter, skulpturer og fontæner af kunstneren Carl Milles, den holder jeg af, uanset hvor mange mennesker der er. Der holdt vi vores A/W 2009-show.”

Hvor tager du altid gæster med hen?
“Hjem, jeg kan gode lide at se folk derhjemme.”

Hvilken stockholm-tradition holder du af?
“Marinerede sild.”

Shop
“Min yndlingsboghandel er Konst-ig (Åsögatan 124), og handler det om antikke møbler er Bo!Alla Tiders Form (Östgötagatan 2) er godt sted. Skal du have noget ægte stockholmsk med hjem, så besøg Svenskt tenn (Strandvägen 5), en fantastisk butik med både boligindretning, møbler og metervarer. På blomstersiden er der ingen, der slår Christoffers Blommor (Kåkbrinken 10). Da musik jo er min passion (Jonny har spillet guitar i forskellige bands, red.) er jeg vild med Hellstone (Götgatan 24) for den gode stemning og for et fint udvalg af gamle trommer og vintageguitarer. Acnes fl agskibsbutik ligger på Norrmalmstorg 2 i den tidligere Kreditbank, der blev verdenskendt for udtrykket Stockholmsyndromet (efter et bankrøveri, hvor ofrene forsvarede røverne). Lige rundt om hjørnet ligger Nathalie Schuterman (Birger Jarlsgatan 5), der var en af Acnes allerførste kunder, og hvor alle designere er repræsenteret. Hvis du trænger til at få gjort noget ved håret efter al den shopping, så gå til Blow Out (Tyskbagargatan 6). Magnus, der ejer salonen, er en stor fan af Vivienne Westwood og samler på tøj såvel som ting. Jeg kommer der tit, lige så meget for at hænge ud med ham som for at få klippet mit hår.”

Stay
“Grand Hôtel (Södra Blasieholmshamnen 8) ligger smukt, med en fantastisk udsigt til det kongelige slot. Husk at se Spegelsalen, en storslået balsal udsmykket i guld, hvidt og rødt. Siden åbningen i 1899 har alle Stockholms mest fantastiske fester været holdt her. Skal det være mere maritimt, er Hotel J sagen, det ligger lige uden for Stockholm midt i Skærgården (Ellensviksvägen 1, Nacka Strand).”

Eat
“Morgenmaden er god på Petite France i John Ericssonsgatan 6, det føles næsten som et stykke Paris her i Sverige. Stockholms bedste kaffe fås hos Mellqvist på Rörstrandsgatan 2, mens frokosten er god både hos KonstnärsBaren (Smålandsgatan 7) og hos Prinsen (Mäster Samuelsgatan 4), der med et over 108 år gammelt interiør er enestående. Om aftenen er jeg vild med Bergamott (Hantverkargatan 35), en lille restaurant, der ligger i mit gamle kvarter på Kungsholmen. Bartenderne ser godt ud, og maden er fremragende. Skal det være mere grandiost og ved vandet, så er det Mathias Dahlgren på Grand Hôtel Stockholm (Södra Blasieholmshamnen 8). Denne Michelinstjerne-restaurant er i sandhed en af de smukkeste i verden, her kan jeg godt lidt at tage internationale gæster med og nyde en ‘Degustation’- menu i baren. For drinks er Riche (Birger Jarlsgatan 4) det store hit hos alle i Acne eller Mäster Anders (Långholmsgatan 12, Läg. 112 6), der egentlig ikke er en typisk bar, mere en restaurant med en god atmosfære.”

Tommy Hilfigers guide til L.A.