Modeugen

Prabal Gurung sendte 37 stærke budskaber på catwalken i sin AW17 finale

- 14/02/2017

"This is what a feminist looks like" i 2017. Prabal Gurung sendte politik på podiet under New York Fashion Week med 37 stærke statements som finale til sit AW17 show. Se dem alle her...

Politiske budskaber bliver mere og mere fremtrædende i modebilledet, hvor designere slår slag for alt for kvinderettigheder til etniske problemstillinger med stærke statements på deres tøj. Prabal Gurung har netop vist en finale med 37 statements på parade og det tyder på, at Prabal Gurubgs slag for humanitære rettigheder ikke er enestående. 

Det hele startede under Paris’ modeuge i efteråret 2016, hvor Maria Grazia Chiuri sendte en model på podiet med det stærke budskab “We should all be feminists” påtrykt sort på hvidt. Looket fra Diors SS17 kollektion, der er i butikkerne nu, startede en dominoeffekt i modebranchen, hvor mode med mening og holdning med ét blev det nye sort. 

Tendensen fortsætter nu under de internationale modeuger, hvor efterårs/vinterkollektionerne netop bliver fremvist, og hvor statements og stærke politiske budskaber er allestedsnærværende og sætter en ny agenda for, hvad man kan udtrykke gennem sin påklædning. 

Se også: Statement T-shirten, der blev talk-of-the town under Paris Fashion Week

Startskuddet lød i København, hvor både Lala Berlin, By Malene Birger og Munthe viste statement T-shirts som en del af AW17 kollektionen. Munthe satte bogstaveligt talt “Trumph” på tapetet, da modellen Nadja Bender under finalen bar en Trumph-maske og designeren Naja Munthe takkede af iført en T-shirt med teksten: “Pussy Grabs Back” (som for øvrigt efterfølgende er blevet sat i produktion).

Og det tyder på, at der er gået mode i designer-statements som showafrunding, og flere designere har gjort Naja Munthe kunsten efter til den aktuelle New York Fashion Week, hvor flere designere har båret deres holdning helt uden på tøjet. De udtrykker særligt reaktioner på Trumph-administrationen og de kontroversielle demokratiske og etniske udtalelser denne har kastet af sig. Nogle designere har slået (endnu) et slag for feminisme, hvor andre holder sig til etniske rettigheder. Designeren Jonathan Simkai deklarerede sig som “Feminist AF” ved sin finale, og både Victoria Beckham, Creatures of Comfort og Tome har sat fokus på stærke hunkønsvæsner.

Se også: 5 modetendenser, vi ser frem til i 2017

Men én designer har dog skilt sig markant ud: Prabal Gurung sendte nemlig ingen færre end 37 politiske statements ned af runwayen som finalen til sit AW17 show, der blev holdt 13. februar 2017 under New Yorks modeuge. Hver model bar en T-shirt med et forskelligt budskab, der slog slag for kvinderettigheder, kropsfrigørelse, immigration, homoseksualitet, politik – og én var endda en direkte kommentar til Diors statement fra SS17-kollektionen. Bella Hadid førte Prabal Gurungs kvindemarch an med budskabet “The future is female” og selv kom Prabal Gurung på podiet efter showet i en T-shirt med teksten “This is what a feminist looks like”. 

I galleriet nedenfor har vi samlet alle de 37 finale-indgange fra Prabal Gurungs AW17 show. Hvilket et statement skal du have på til efteråret?