Modeugen

Kristian Hindø-Lings anmelder: SKALL du have en nem efterårsgarderobe, så er det her, du skal kigge

- 03/02/2023

Der er ingen tvivl om, at det repetitive fungerer godt for Julie og Marie Skall – de to
Nordjyske søstre, der står bag brandet med samme efternavn. Men nogle gange, bliver det måske lige nemt nok, spørger Kristian Hindø-Lings i denne anmeldelse af Skall Studios AW23-show.

Kristian Hindø-Lings, der er stylist og indkøber hos Magasin, anmelder Skall Studios show under den københavnske modeuge. 

”Det danske mode- og livsstilsbrand Skall Studio blev grundlagt i 2014 af søstrene Julie og Marie Skall, længe før ansvarlighed blev et almindeligt ord i modebranchen.”

Sådan beskriver brandet sig selv, der snart kan fejre 10 års jubilæum. Det kan mit bekendtskab med brandet også, for det var i 2014, jeg første gang mødte Skall-søstrene. Dengang spurgte jeg dem, hvorfor de begyndte at lave tøj.

Her lød svaret: ”Vi kan jo bare ikke lade være. Vi laver ikke noget, fordi vi tænker vi
skal tjene en masse penge. Vi laver noget, vi godt kan lide og har lyst til at gå i.”.

En tankegang, der er lige så aktuel den dag i dag, hvor søstrene holder show på Designmuseum Danmark i Indre By, København.

Måske har tankegangen til pengene ændret sig, men det er tydeligt, at tøjet passer godt på den røde tråd i Julie og Maries egne garderobe. Næsten lidt for godt, måske.

Lydsporet denne onsdag morgen er Oh Land, der med sit orange hår og kæresten Adi Zukanovic ved sin side, spiller to sange fra hendes seneste EP, hvor særligt det første nummer ”Sådan Ligger Landet” er særdeles passende til anledningen.

”Sådan ligger landet / Fladt som vores sprog”. Fladt kan man også sige om den oplevelse, man bliver efterladt med som gæst til dette show.

Faktisk er Oh Lands hår det eneste reelle overraskende, vi bliver præsenteret for. Og det er netop pointen.

Den effekt, der har været lagt på de tidligere kollektioner med bl.a. SS23-kollektionsfremvisningen på terrassen foran palmehuset, hvor det tøj, der upåklageligt fungerer i en hver garderobe hos personer, hvis stil er feminin og let, bliver løftet til noget mere – ja, lige netop den manglede.

Men det betyder på ingen vis, at tøjet ikke var pænt, og at AW23-showet ikke gjorde, hvad det skulle. For pænt, det er det. Og nemt, brugbart og lækkert på en og samme tid.

Men der går måske lige hverdag nok i den, hvis du spørger mig. Og det vil jeg antage, at du gør, eftersom du fortsat læser med her.

Foto: Copenhagen Fashion Week

Kvaliteter som uld, hør og blonde, der alle er kendte i Skall Studios univers mødes nu af denim.

Farverne tager dig en tur i skoven, og denne sæson helt ned i den mørke ler tilføjelsen af farven bordeaux.

Foto: Copenhagen Fashion Week
Foto: Copenhagen Fashion Week

Denne kollektion er DNA’en i Skall Studio. Men kan noget så DNA-løst som stangtøj være et brands DNA? Dét er det store spørgsmål.

Det er svært at komme udenom, at jeg synes, det føles som en genganger. Det var næsten så bæredygtig en kollektion, at den ikke var uundværlig. Men er det ikke også det allermest bæredygtige?

Måske er måden, hvorpå Skall Studio skaber hverdagsfavoritter, der er tidsløse og følger en industris ramme for fornyelse, faktisk den mest bæredygtige? Det ansvarlige er måske svært at vise, hvis man ikke vil lave hjemmevævede hørkjortler, og simplicitet er sjældent særlig karakterfyldt. Men måske det faktisk er netop fidusen ved Skall Studio.

Styrken ligger netop i det anonyme, lækre og veludførte, som aldrig bliver umoderne. Og hvem vil ikke gerne undgå det? Lidt kedelig, ja måske, men det er heller ikke pointen med Skall Studio, at det skal være festligt.

Foto: Copenhagen Fashion Week
Foto: Copenhagen Fashion Week
Foto: Copenhagen Fashion Week

Så næste gang, du står med noget Skall Studio-tøj i hænderne og tænker:

”Skall, Skall ikke?”, så er valget let, hvis du kigger efter brugbart tøj, der er lavet med en form for ansvarlig tankegang.

Deres efterårskollektion er i hvert fald et godt sted at starte.

Du kan se hele Skall Studios AW23-show nedenfor.

Læs ogå

Kristian Hindø-Lings anmelder: Er modeshowet en nødvendighed i 2023? Ikke for dette nye talent