Mode

Miuccia Prada om sin kærlighed til foldemærker: Derfor skal du droppe strygejernet

- 14/02/2024

Det sparer dig tid om morgenen - og får dit tøj til at se ultra chik ud

Du kender det måske: Du har planlagt at have din favorit nederdel, -skjorte eller -bluse på, men den skal selvfølgelig se skarp ud, så du finder din damper eller dit strygejern frem for at eliminere alle tegn på, at den nogensinde har været foldet.

For det der med folder ned langs siderne, tværs over eller i knæhaserne ser bare rodet ud. Eller gør det?

Miuccia Prada, designeren med ikonstatus, der står i spidsen for det italienske modehus sammen med designer Raf Simons, er af en anden opfattelse.

Den erfarne designer har nemlig en forkærlighed for folder, hvor særligt designerens signaturnederdele ofte bærer på meget synlige foldemærker, som var de netop hevet ud fra skabshylderne.

Og det er altså ikke på grund af travlhed eller mangel på øje for detaljen – tværtimod. Det er et gangske bevidst træk fra den anerkendte designer, at hun lader de synlige foldemærker komme til sin ret.

Foto: Launchmetrics/Spotlight

Raf Simons, Miuccia Prada og Fabio Zambernardi til Prada SS24

For Miuccia Prada er det nemlig et symbol på det faktum, at tøj bør blive båret af mennesket og ikke omvendt. At tøj har sit eget liv og kun bliver smukkere med tiden, når det bliver brugt.

Designeren udtalte nemlig i forbindelse med modehusets SS23-show, at “Livet og menneskerne laver tøjet – ikke overfladisk udsmykning, men spor af liv, der efterlader mærker. Idéen om, at er tøj formet af mennesker, er spændende for os (hos Prada, red.)”

I kollektionen – og i flere tidligere kollektioner fra modehuset – var de tydelige foldemærker og og rynker på tøjet nemlig et gennemgående tema. Fuldstændig som i Miuccia Pradas egen garderobe.

Foto: Launchmetrics/Spotlight

Prada SS23

Den bevidste mærkning af tøjets naturlige foldemærker bliver altså ikke set som at forsømme ordentlighed, men derimod som et bevis på, at tøj bliver brugt – at det er helt ok, hvis ikke decideret chik, at det dermed også ser brugt ud.

Så næste gang den pæne skjorte eller fine kjole skal frem, så gør Miuccia Prada kunsten efter og lad foldemærkerne være der i al deres pragt uanset anledningen.

Læs ogå

Du har helt sikkert benyttet dig af styling-tricket, der lige nu hånes på TikTok